sauce

Πόσες φορές  έχεις γυρίσει αργά το βράδυ και δεν έχεις κουράγιο να μαγειρέψεις αλλά δεν θέλεις και να παραγγείλεις delivery.

Πόσες άλλες φορές θέλεις να φας στα γρήγορα μια νόστιμη μακαρονάδα αλλά δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις και τη σάλτσα γιατί πεινάς, βαριέσαι, βιάζεσαι, είναι αργά.

Σήμερα,  θα φτιάξουμε λοιπόν μια σάλτσα (μια ελαφρώς ‘ντεμέκ’ napolitaine) που θα την έχεις στο ψυγείο και θα την χρησιμοποιήσεις όποτε και όπως γουστάρεις.  Για να φτιάξεις μια υπέροχη μακαρονάδα, ή να ετοιμάσεις αβγά καγιανά, ή για να προσθέσεις πάνω στο πιλάφι που σου περίσσεψε από χτες ή για να ζεστάνεις τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν από το γεύμα της Κυριακής και νοιώθουν μοναξιά στο ψυγείο.

Θα την αποθηκεύσεις σκεπασμένη με λίγο λάδι, σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, ή, θα την χωρίσεις σε μερίδες και θα την βάλεις στην κατάψυξη.  Η ποσότητα αυτή είναι για μία μακαρονάδα που θα φάνε, τουλάχιστον, 6 άτομα.

Χρειάζεσαι:

  • 1 κ.  φρέσκες ώριμες μαλακές κατακόκκινες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια ή  2 κονσέρβες των 400 γρ. ψιλοκομμένες, αποφλυωμένες τομάτες μαζί με το ζουμί τους.
    • Για να ξεφλουδίσεις τις τομάτες θα τις μπλανσάρεις.  Θα τις χαράξεις με ένα σταυρό στη βάση και θα τις ρίξεις για λιγότερο από 1 λεπτό σε νερό που βράζει.  Αφού τις σουρώσεις θα περιμένεις 1-2 λεπτά να κρυώσουν για να μπορείς να τις πιάσεις και θα τις ξεφλουδίσεις.
  • 5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
  • Αλάτι

Διαδικασία

  1. Βάλε τις τομάτες σε ένα βαθύ τηγάνι, πρόσθεσε το βούτυρο, το κρεμμύδι και αλάτι πάνω σε μέτρια φωτιά και άσε να σιγοβράζουν, σταθερά, για περίπου 45  μέχρι να δεις ότι έχει πήξει αρκετά και ότι το λίπος ξεχωρίζει και έχει ανέβει στην επιφάνεια
  2. Το σκεύος σου δεν θα πρέπει να το σκεπάσεις και επίσης ανακάτεψε μια δύο φορές σπάζοντας με το πίσω μέρος μίας ξύλινης κουτάλας τυχόν μεγάλα κομμάτια.
  3. Δοκιμάζεις το αλάτι για να δεις αν χρειάζεται συμπλήρωμα και, αφού αφαιρέσεις το κρεμμύδι, σερβίρεις πάνω από τα έτοιμα ζεστά μακαρόνια με μπόλικο τυρί τριμμένο.
  4. cold-sauce

Αν ετοιμάσεις τη σάλτσα αυτή για να έχεις «καβάντζα», τότε, αφού κρυώσει, τη βάζεις σε ένα αεροστεγές δοχείο και τη σκεπάζεις με λίγο λάδι για να είναι έτοιμη για χρήση όποτε τη χρειασθείς.

Μπορείς επίσης να έχεις την σάλτσα αυτή σαν βάση και στο τελικό στάδιο να προσθέσεις πιπέρι, μπαχαρικά ή φρέσκα μυρωδικά και σκορδάκι ανάλογα με το πιάτο που ετοιμάζεις.

 

 

 

 

Advertisements