chackchuka

Έχεις πάντα αβγά στο ψυγείο και κόντρα στα όσα λένε για χοληστερίνες και άλλα τέτοια, αποτελούν μία φτηνή, νόστιμη, θρεπτική τροφή που μπορείς να καταναλώσεις με άπειρους τρόπους. 

Αρκεί βέβαια να μην τρως τρία αβγά στην καθισιά σου 2 φορές την ημέρα.  Το “παν μέτρον, άριστον” είναι ένα motto που εγώ τουλάχιστον ακολουθώ πάντα.

Πόσες όμως ομελέτες θα φας, πόσα αβγά βραστά ή μελάτα ή τηγανιτά.  Θες και κάτι αλλιώτικο, κάτι πιο πικάντικο, κάτι λίγο διαφορετικό.  Βέβαια έχουμε τα αβγά καγιανά που είναι πεντανόστιμα αλλά, καμιά φορά, επιθυμείς να προσθέσεις και μία «λίιιιιγο» εξωτική γεύση σε ένα απλό πιάτο ώστε να το κάνεις καλύτερο, έτσι δεν είναι;

Τρελαίνομαι για shakshuka, την έφτιαχνε καταπληκτικά ο μπαμπάς μου (ακόμα και το καλοκαίρι) και καθόμασταν  με μία παγωμένη μπύρα και μαλακιά αραβική πιτούλα και την κάναμε ταράτσα. Είναι τέλεια και με φρέσκο, τραγανό ψωμάκι. Δοκίμασε και εσύ.

Για τέσσερα άτομα θα χρειασθείς (και μισή ώρα το πολύ):

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. harissa ή και παραπάνω αν σου αρέσει (σου έχω ήδη δώσει τη συνταγή — στην ενότητα chutneys-dressings, σάλτσες-dips — αλλά μπορεί να βρεις και έτοιμη στο εμπόριο)
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές (γλυκές) κομμένες καρεδάκι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. τριμένο κίμινο
  • 1 κουτί τομάτες κονκασέ ή 250 γρ. τριμμένη τομάτα
  • 8 αβγά (για να φάει ο καθένας από 2)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά σε ένα βαθύ τηγάνι που να έχει και καπάκι και προσθέτεις την harissa, τον πελτέ τομάτας, τις κόκκινες πιπεριές, το κύμινο, το σκόρδο και περίπου ½ κ.γ. αλάτι. Τσιγαρίζεις για κανένα δεκάλεπτο, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.  Πρόσθεσε τις τομάτες και άσε να σιγοβράσει το μείγμα σου για ακόμα ένα δεκάλεπτο ή μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
  2. Με ένα κουτάλι σχημάτισε 8 γούβες και σπάσε ένα αβγό σε κάθε μία από τις γούβες. Θα αφήσεις να σιγοψηθεί μέχρι να δεις ότι το ασπράδι ψήθηκε αλλά ο κρόκος παραμένει μαλακός, δεν θέλει πάνω από 10 λεπτά – θα πρέπει να το παρακολουθείς για να μη σου παραψηθεί ο κρόκος.  Το καπάκι βοηθάει στο να σου ψηθεί γρήγορα το ασπράδι αλλά να μη ψηθεί ο κρόκος αλλά θα πρέπει να το παρακολουθείς συνέχεια.
  3. Πασπαλίζεις με λίγο ακόμη αλάτι και φρέσκο πιπέρι και σερβίρεις με φρέσκια μαλακιά αραβική πίτα ή φρέσκο ψωμί με το γιαούρτι στο πλάι που ο καθένας θα βάλει στο πιάτο του για να το απολαύσει μαζί με την shakshuka.

Πρόσεξε, αν η harissa είναι πολύ καυτερή, μη βάλεις και άλλο πιπέρι, αν και, το γιαούρτι έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό, να μαλακώσει το πολύ κάψιμο!

Advertisements