potato stacks 1

Αν φτιάχνεις muffins ή cupcakes που ξαφνικά έχουν γίνει πολύ της μόδας στη χώρα μας τότε έχεις και το ανάλογο ταψάκι με θέσεις για 6 ή για 12.  Αν δεν έχεις πετάξου στο κοντινότερο κατάστημα και αγόρασε ένα ή δύο (αντικολλητικά) θα σου φανούν πολύ μα πάρα πολύ χρήσιμα. 

Σήμερα, θα φτιάξεις ένα κρέας, ένα κοτόπουλο ένα ψαράκι και θέλεις να συνοδέψεις με πατάτες γιατί είναι νόστιμες, οικονομικές και κυρίως χορταστικές και θρεπτικές.  Όμως βαρέθηκες την πατατοσαλάτα  και τον πουρέ και αποφεύγεις τα τηγανητά.  Θα φτιάξουμε λοιπόν συναρπαστικές πατάτες με παρμεζάνα που θα τους δώσουμε και σχήμα, και μορφή και γεύση και θα εντυπωσιάσουμε όσους κάτσουν στο τραπέζι μας.

Για 4-6 μερίδες θα χρειασθείς:

  • 4 κ.σ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
    • Αν έχεις θέμα με το βούτυρο (όπως ο φίλος μου ο Τηλέμαχος που μου κάνει παρατηρήσεις) μπορείς να βάλεις αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδο αλλά δεν θα είναι το ίδιο!!!
  • 10 μέτριες, φρέσκες, λείες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες πολύ-πολύ λεπτές με το μαντολίνο
    • Η διάμετρος της πατάτας πρέπει να είναι λίγο μικρότερη ή ίση με τη διάμετρο του της φόρμα σου
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο αν είναι φρέσκο ή τριμμένο αν είναι ξερό θυμάρι, βασιλικό, δενδρολίβανο ή ρίγανη (ένα απ’ όλα, όχι όλα μαζί)

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και ακόμα και αν η φόρμες muffin που έχεις είναι αντικολλητικές άλειψε της καλά με λίγο βούτυρο.
  2. Αφού πλύνεις, ξεφλουδίσεις και κόψεις τις πατάτες με το μαντολίνο τις βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις πολύ καλά με τα υπόλοιπα υλικά ώστε, το μείγμα να πάει παντού.
  3. Φτιάχνεις μικρές στρογγυλές στοίβες με μερικές φέτες μεγαλύτερης διαμέτρου προς τα κάτω και βάζοντας μικρότερες προς τα πάνω ώστε να δώσεις ένα όμορφο κωνικό σχήμα.
  4. Πασπάλισε με λίγο αλάτι, φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα από πάνω και βάλε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι οι άκρες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές αλλά αν βυθίσεις ένα μυτερό μαχαίρι να είναι μαλακιά η σάρκα τους στο μέσον.
  5. Αφήνεις να κρυώσουν μερικά λεπτά και σερβίρεις πασπαλίζοντας με λίγη ακόμα παρμεζάνα και λίγο από το μυρωδικό που έχεις προσθέσει.

Δες και ένα σχετικό  video που μπορεί να σε βοηθήσει https://www.youtube.com/watch?v=OLUkj1At-GQ

 

Πηγή:  http://www.homecookingadventure.com/
Advertisements