biftekia solomou

Σου το έχω πει, από την αρχή, ότι εγώ δεν είμαι ούτε chef ούτε μαγείρισσα.  Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω, να δοκιμάζω, να τσιμπάω και να αλλάζω — από λίγο έως πολύ συνταγές άλλων — και όλη αυτή την «μαγειρευτική εμπειρία» να την μοιράζομαι μαζί σου. Σου έχω πει, επίσης, ότι αποκλείεται να αναρτήσω μία συνταγή αν δεν την έχω δοκιμάσει πρώτα.  Έτσι, και σήμερα, θα φτιάξουμε μαζί κάτι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ μπιφτέκια σολομού που έμαθα από τον Chef Αλέξανδρο Παπανδρέου που τα έφτιαξε μαζί με την κα Ελένη Ψυχούλη, στο Chef στον Αέρα, μία εκπομπή που παρακολουθώ, πάντα με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον γιατί πάντα, μα πάντα, κάτι καινούργιο θα μάθω.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που, εγώ προσωπικά, αγαπώ πολύ κατ’αρχήν γιατί είναι πολύ υγιεινό ψάρι με άπειρα Ω3 λιπαρά που κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό (ειδικά στα άτομα που έχουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση), μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα και κυρίως είναι ιδιαιτέρως οικονομικό.  Άσε που το βρίσκεις φρέσκο ή κατεψυγμένο παντού πια, ακόμα και στη λαϊκή.

Και, επειδή βαρέθηκες να τρως όλο τα ίδια και τα ίδια, και επειδή θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό ή έχεις (όπως εγώ) φίλους αγαπημένους και συγγενείς χορτοφάγους αλλά και επειδή είναι πραγματικά νόστιμο και ελαφρύ φαγητό ήρθε η ευκαιρία να φτιάξεις και να απολαύσεις αυτά τα υπέροχα μπιφτεκάκια.

Θα χρειασθείς περίπου 1 ώρα για να φτιάξεις μπιφτέκια (κατ’αρχήν για 2 άτομα — αυξάνεις τη δόση ανάλογα με τα άτομα που θα τραπεζώσεις).

Χρειάζεσαι:

  • 600 γρ., ψιλοκομμένο, σολομό — φιλέτο χωρίς κόκκαλο ή 3 (Χ 120 γρ. ή 125 γρ. το καθένα που βρίσκεις σε όλα τα supermarket – εγώ προτιμώ του ΙΚΕΑ) φιλετάκια σολομού κατεψυγμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ξερό
    60 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
  • 1 αβγό – μόνο το ασπράδι
  • 2 κ.γ. pesto βασιλικού (υπάρχει σε αφθονία στο εμπόριο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

Βάζεις σε ένα μπολ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο σολομό, την τριμμένη φρυγανιά, το ασπράδι αβγού, το pesto βασιλικού, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύεις και πλάθεις τα μπιφτέκια.
Τοποθέτησε τα μπιφτέκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και στο ψυγείο για 20-25 λεπτά ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά, να σφίξουν.
Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 180°C και μέχρι να ζεσταθεί περνάς, για να τα θωρακίσεις, τα μπιφτέκια σου σε ένα τηγάνι με ζεστό το ελαιόλαδο και το βούτυρο ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και να δημιουργήσεις μία ελαφριά κρούστα. Στη συνέχεια τα τοποθετείς σε ένα αντικολλητικό ταψί ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις στο φούρνο για 10-12 λεπτά.

Και επειδή, ξέρω ότι, θα γκρινιάζεις για τα «πολλά» λιπαρά θα σου προτείνω να περάσεις τα μπιφτέκια (για να τα θωρακίσεις) από ένα καυτό τηγάνι (με μία στάλα ή, και καθόλου, λάδι)– έτσι και αλλιώς ο σολομός έχει αρκετά λιπαρά από μόνος του — θα τα αφήσεις από τη μία μεριά μέχρι να ξεκολλήσουν από το τηγάνι και το ίδιο από την άλλη —  και, μετά, βάζοντας από ένα κόμπο φρέσκο βούτυρο σε κάθε μπιφτέκι να τα βάλεις στο φούρνο για να ολοκληρώσεις το ψήσιμο.  Δική σου η απόφαση. 

Τα μπιφτεκάκια αυτά σερβίρονται με μία φρέσκια σαλάτα της επιλογής σου και ένα υπέροχο dip που προτείνει ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου που θα το φτιάξεις πολύ εύκολα όσο ψήνονται τα μπιφτέκια σου στο φούρνο.

Χρειάζεσαι:

  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. διόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

που θα βάλεις σε ένα μπολ και θα ανακατέψεις καλά και θα σερβίρεις μαζί με τα μπιφτέκια σολομού.

 

Advertisements