butter cookies

Τα γαλλικά, υπέροχα, βουτυράτα, αφράτα και τραγανά μπισκότα, εκείνα τα κλασσικά με συνταγή της μεγάλης Martha Stewart και μη μου πεις ότι δε σου αρέσουν ή ότι έχουν πολύ βούτυρο και άλλα τέτοια σαχλά.  Τα ωραιότερα, τραγανά, αφράτα, βουτυράτα μπισκότα στον κόσμο που θα φτιάξεις στο σπίτι και θα δώσεις στους μικρούς, τους μεσαίους, τους μεγάλους και τους μεγαλύτερους και θα σου ζητάνε και άλλα και άλλα.

Εγώ πάντως, ακόμη και τώρα, που ανήκω στους πολύ μεγαλύτερους, δεν έχω καλύτερο από ένα πρωινό, και συχνά ελαφρύ βραδινό από ένα ποτήρι παγωμένο φρέσκο γάλα και 4-5 τέτοια butter cookies.butter cookies and milk

Πάμε να τα φτιάξουμε:

Υλικά για περίπου 60 κομμάτια

  • 250  γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. Καστανή ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 βανίλια
  • 340 γρ. Αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική (για τον επικάλυψη)
    • αν θέλεις μπορείς να ανακατέψεις τη ζάχαρη με 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά) για διαφορετική γεύση.

Διαδικασία

  • Με το φτερό του mixer χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.  Προσθέτεις το αβγό και την βανίλια και ανακατεύεις καλά.
  • Σταδιακά προσθέτεις το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας σε μικρή ταχύτητα απλά για να ανακατέψεις όλα τα  υλικά.
  • Χωρίζεις τη ζύμη στα τρία και αφού την τοποθετήσεις πάνω σε τρία αντικολλητικά χαρτιά ή σε πλαστική μεμβράνη σχηματίζεις ένα ρολό από κάθε κομμάτι (στο μέγεθος που θέλεις (διάμετρο περίπου 3 με 3,5 εκ.).  Σφίγγεις καλά τις άκρες και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

butter cookies steps

  • Όταν είσαι έτοιμη να φουρνίσεις προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και να έχεις υπόψη σου ότι το ταψί θα πρέπει να τοποθετηθεί στη μέση του φούρνου.
  • Στρώνεις το ταψί σου με αντικολλητικό χαρτί και αφού αφαιρέσεις τα ρολά από το ψυγείο και αφαιρέσεις τη ζελατίνα ή το χαρτί θα τα περάσεις πάνω από την ζάχαρη που θα έχεις απλώσει σε μία μεγάλη, λεία επιφάνεια, ώστε να πάει παντού.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψε το ρολό σε φέτες πάχους μισού (περίπου) εκατοστού) και στρώσε τα μπισκότα πάνω στο ταψί με αρκετή απόσταση ανάμεσά τους.
  • Αν θέλεις μπορείς με 1 οδοντογλυφίδα να κάνεις 4-5 τρυπίτσες σε κάθε μπισκότο, έτσι για ομορφιά.
  • Θέλουν ψήσιμο στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  • Θα πρέπει, πολύ προσεκτικά, να τα μεταφέρεις πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

Advertisements