green beans

Φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα πράσινα φασολάκια μεταμορφώνονται σε ένα υπέροχο, σκορδάτο συνοδευτικό που θα σου αρέσει πολύ. 

Θέλεις μόλις 5 υλικά και 10 λεπτά για να τα βάλεις στο τραπέζι και να συνοδέψεις όποια πρωτεΐνη έχεις μαγειρέψει.  Θα φας υγιεινά, γευστικά, ελαφρά και διαιτητικά, τι άλλο να ζητήσεις από ένα τόσο απλό και οικονομικό πιάτο.

Ταιριάζουν τέλεια με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι αλλά πάνε καταπληκτικά με κεφτεδάκια, μπιφτέκια ή barbcue και μπορείς να τα ταιριάξεις καταπληκτικά με pastra Alfredo (μακαρόνια με βούτυρο φρέσκο και παρμεζάνα!). Αν δεν είσαι και πολύ φίλος των λαχανικών ή της σαλάτας, τα φασολάκια είναι μία μέση λύση που θα σε ικανοποιήσει απόλυτα.  Γίνονται υπέροχα και χωρίς το σκόρδο αν δεν το θες.  

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι, φυσικά τα φασολάκια (εγώ έχω πάντα ένα πακέτο κατεψυγμένα στην κατάψυξη), βούτυρο, ελαιόλαδο, πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο. Τόσο απλά.  Όσο για το πολτοποιημένο σκόρδο, το βρίσκεις έτοιμο στην αγορά και κρατάει μήνες στο ψυγείο ή αν προτιμάς μπορείς να πάρεις δύο κεφάλια σκόρδο να τα καθαρίσεις και να τα βάλεις στο multi και στη συνέχεια να τα στουμπώσεις καλά σε ένα γυάλινο δοχείο που θα το απογεμίσεις με λάδι και θα το βάλεις στο ψυγείο, έτσι θα έχεις έτοιμο σκόρδο για τις μαγειρικές σου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα χρειασθείς (για 4 άτομα):

  • 500 γρ. Κατεψυγμένα φασολάκια
  • ½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε το βούτυρο με το λάδι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτεις το σκόρδο και τα φασολάκια
    • Αν βάλεις κατεψυγμένα φασολάκια (εγώ πάντα χρησιμοποιώ αυτά, ομολογώ βαριέμαι να αγοράζω φρέσκα και να τα καθαρίζω, να τα μπλανσάρω και να τα βάζω στην κατάψυξη!) μπορείς να τα ξεπαγώσεις από πριν ή να τα σκεπάσεις με λίγο νερό και να τα βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώσεις.  Εγώ τα ρίχνω κατεψυγμένα μέσα στο τηγάνι μου είναι πιο γρήγορο και έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, κυρίως, επειδή εμένα μου αρέσει να κρατάνε λίγο (al dente!)
  3. Σοτάρεις τα φασολάκια σου για περίπου 10 λεπτά (ανακατεύοντας κάθε τόσο) μέχρι να καραμελώσουν και αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.  Αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και σερβίρεις.
Advertisements