perfect cookies

Δεν υπάρχει πιο ωραία μυρωδιά από εκείνη που βγαίνει από το φούρνο την ώρα που ψήνεις cookies ή μπισκότα.

Φρέσκα και τραγανά τα αγαπούν όλοι, μικροί μεγάλοι και, δεν υπάρχει περίπτωση να μη θυμάσαι, που ήθελες να βουτήξεις το μπισκότο σου στον καφέ της μαμάς ή της γιαγιάς.  Όμως, ποια είναι τα καλύτερα μπισκότα; Η τελειότητα για τον καθένα και την κάθε μία από εμάς είναι διαφορετική.  Άλλος τα θέλει τραγανά, άλλος πιο μαλακά.  Εσύ τα προτιμάς σκέτα ενώ η κολλητή σου τα θέλει με σοκολάτα. Ο αδελφός μου τα θέλει καμένα ενώ η μαμά μου ήθελε να έχουν ένα καραμελένιο ξανθό χρώμα.

Η Kendra Nyberg, είναι  Αμερικανίδα chef και βιοχημικός που τρελαίνεται να φτιάχνει cookies.  Όμως, ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να ευχαριστήσεις τους πάντες αφού τα γούστα και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικά.  Και, επειδή είναι επιστήμονας, κάθισε και το μελέτησε το θέμα. Αφού, λοιπόν, ξεκίνησε με τη βασική συνταγή άρχισε να πειραματίζεται προσθέτοντας ή αφαιρώντας ποσότητα από κάποιο ή κάποια υλικά,  έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτείνει, λοιπόν, να  ξεκινάς, πάντα, με την βασική συνταγή και από εκεί και πέρα ανάλογα με τα γούστα, την όρεξη και τους επισκέπτες προσαρμόζεις τη συνταγή για να πετυχαίνεις, κάθε φορά, το “τέλειο” μπισκότο.

Πράγμα που θα κάνουμε, μαζί, ευθύς αμέσως.

Για – περίπου – 20 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος χρειάζεσαι:

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κ.γ. βανίλια
  • 1 αυγό

Προαιρετικά
50 γρ. θρυμματισμένη σοκολάτα

Βασικές οδηγίες

  1. Ξεκινάς προθερμαίνοντας το φούρνο 180°С.  Ετοίμασε και το ταψί σου που θα πρέπει να στρώσεις με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι και την μαγειρική σόδα.
  3. Ξεχωριστά, στον κάδο του mixer βάλε το βούτυρο, τη ζάχαρη (κρυσταλλική και καστανή). Αφού τα χτυπήσεις λίγο με το σύρμα και ενοποιηθούν προσθέτεις τη βανίλια και το αβγό.  Όταν αρχίσουν να ενοποιούνται και αυτά άρχισε να προσθέτεις, λίγο-λίγο, το αλεύρι και τελευταία θα προσθέσεις τα κομμάτια σοκολάτας (αν τα βάλεις στη συνταγή σου).
  4. Αφού τελειώσεις , με ένα κουτάλι θα πάρεις λίγη ποσότητα (εσύ αποφασίζεις πόσο μεγάλα θέλεις τα μπισκότα σου) και τα τοποθετείς πάνω στο αντικολλητικό χαρτί που έχεις ήδη ετοιμάσει.
  5. Φουρνίζεις για 10’ περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που θέλεις.
  6. Άφησε τα να κρυώσουν καλά πριν προσπαθήσεις να τα ξεκολλήσεις από το ταψί.

perfect cookies1

Να θυμάσαι ΤΡΕΙΣ σημαντικές λεπτομέρειες:

  1. Η σωστή προθέρμανση του φούρνου απαιτεί τουλάχιστον 20΄
  2. Να μην αμφισβητείς αυτό που σου λέει η μύτη σου.  Αν από τη μυρωδιά νοιώσεις ότι είναι έτοιμο αυτό που ψήνεις, κατά πάσα πιθανότητα, η μύτη σου δεν κάνει λάθος.
  3. Να μην ανοίγεις ΠΟΤΕ τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον ο μισός  από τον καθορισμένο χρόνο.

Αφού λοιπόν έμαθες τη βασική συνταγή, τη δοκίμασες και ξέρεις το αποτέλεσμα μπορείς κάθε φορά, και ανάλογα με της απαιτήσεις να φτιάξεις διαφορετικά μπισκότα.

Αν έχεις εσύ κάποια βασική συνταγή που σου αρέσει περισσότερο την χρησιμοποιείς εφαρμόζοντας τις προτάσεις που μας λέει παρακάτω.

perfect cookies2

Για πολύ μαλακά μπισκότα

Πρόσθεσε 280 γρ. αλεύρι στην συνταγή σου.

Για τραγανά αλλά μαλακά μπισκότα στο κέντρο

Πρόσθεσε ¼ κ.γ. baking powder και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα.

Για να αποκτήσουν ένα χρυσοκαραμελένιο χρώμα

Χρειάζεσαι 10 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία οπότε ο φούρνος προθερμαίνεται και παραμένει στους 190°С.

Για μαστιχωτά μπισκότα

Θα αντικαταστήσεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με σκληρό αλεύρι (αυτό που φτιάχνουμε ψωμί).

Για μπισκότα που θυμίζουν τα μπισκότα του εμπορίου (υπάρχουν και αυτά τα γούστα!)

Θα αντικαταστήσεις το μισό βούτυρο με μαργαρίνη.  Μπορείς αν θέλεις να βάλεις μόνο μαργαρίνη και καθόλου βούτυρο αλλά αυτό θα είναι σε βάρος της γεύσης.

Για χοντρά και, όχι και τόσο, τραγανά μπισκότα                             

Θα πρέπει να καταψύξεις τη ζύμη σου για μισή με μία ώρα ώστε το βούτυρο να στερεοποιηθεί και να μην απλωθεί τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Για μπισκότα “σαν” cake

Πρόσθεσε περισσότερη μαγειρική σόδα στην συνταγή ώστε να φουσκώσουν από το παραπάνω διοξείδιο του άνθρακα.

Για υπέροχη καραμελένια γεύση

Να αντικαταστήσεις την κρυσταλλική ζάχαρη με 165 γρ. καστανή ζάχαρη

Για πιο γεμάτη γεύση

Τοποθέτησε τη ζύμη σου στο ψυγείο, για τουλάχιστον 24 ώρες, πριν φουρνίσεις τα μπισκότα. Αυτό θα βοηθήσει να αναμειχθούν πολύ καλά οι γεύσεις και να έχουν καλύτερη απόδοση.

Για τέλεια μυρωδάτα μπισκότα                                                        

Μπορείς να προσθέσεις στη ζύμη σου ότι αρωματικό αγαπάς (εσάνς βανίλιας, σοκολάτας ή μέντας, ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού ή lime, ανθόνερο, liqueur σοκολάτας ή καφέ, και τέλος σκόνη καφέ espresso, néscafé, σοκολάτα  ή κακάο (να δοκιμάσεις γιατί ίσως χρειασθεί να βάλεις λίγη ακόμη ζάχαρη)

Advertisements