grannie5

Όποιον και να ρωτήσεις, θα δεις ότι κάποιο μυστικό έχει μάθει από τη γιαγιά του και, όσο και αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία, η ιατρική, η μαγειρική, η φαρμακολογία, θα δεις ότι κάποια πράγματα αυτός, εσύ, ο άλλος, ο δίπλα… ακολουθεί αυτά που έλεγε η σοφή γιαγιά. Έτσι, και εμείς, εδώ. Μαζεύουμε πληροφορίες και τις μοιραζόμαστε και αν κάποια από αυτά τα δεις γραμμένα 2-3 φορές, ε… δεν πειράζει και τόσο, συμβαίνει, αλλά όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας «η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης»!

Τα μήλα, λοιπόν, εκτός από το «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά μέσα στην κουζίνα.

Ας πούμε:

Η καστανή ζάχαρη που είναι πιό υγιεινή και πολύ πιο νόστιμη από την άσπρη ζάχαρη έχει την κακιά συνήθεια να δημιουργεί κρυστάλλους και μεγάλα στερεοποιημένα κομμάτια.  Αν βάλεις ένα κομματάκι μήλο μέσα σε ένα πάνινο σακουλάκι (ξέρεις, από εκείνα τα λεπτά, που έχεις για τα κοσμήματα σου) θα δημιουργηθεί υγρασία, τόση όση χρειάζεται για να μην κάνει κόμπους.

Επίσης, αν έχεις κάποια φρούτα που βιάζεσαι να ωριμάσουν (μπανάνες, avocados) τοποθέτησε τα φρούτα σε μία χάρτινη σακούλα σε λίγο σκοτεινό και δροσερό μέρος με ένα μήλο και έγινε η δουλειά.

Το ψωμί και τα cakes στεγνώνουν αρκετά γρήγορα, ακόμα και αν τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγή δοχεία.  Για να το αποφύγεις αυτό βάλε μισό μήλο μέσα στο δοχείο και θα δεις τα cakes και το ψωμί να διατηρούν την υγρασία τους όπως την πρώτη μέρα!

Τα μήλα είναι η τέλεια αντικατάσταση της ζάχαρης καθώς προσθέτουν την μοναδική τους γεύση χωρίς να καλύπτουν την γεύση του πιάτου ή του χυμού σου. Περιέχουν φρουκτόζη που είναι πολύ πιό υγιεινή τόσο από την ζάχαρη όσο και από τα διάφορα χημικά γλυκαντικά. Πρόσθεσε λίγο τριμμένο μήλο (λίγο-λίγο και δοκιμάζοντας μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα) αντί για ζάχαρη και θα εκπλαγείς

Αν σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό κόψε μερικά κομμάτια από ένα μήλο και ρίξτα μέσα στην κατσαρόλα.  Θα απορροφήσουν το επιπλέον αλάτι χωρίς να αλλοιώσουν τη γεύση του φαγητού.

 

 

 

Advertisements