Baileys Cheesecake

Το cheesecake είναι ένα εύκολο γλυκό που το βρίσκεις σε πολλές, πάρα πολλές παραλλαγές. 

Μπορεί να είναι καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο, μπορεί να είναι γλυκό ή πιο γλυκό, μπορεί να είναι από ελαφρύ, έως πολύ ελαφρύ και, ανάλογα με τα υλικά που διαθέτεις μπορείς κάθε φορά να σερβίρεις και κάτι διαφορετικό.

Η μπισκοτένια βάση μπορεί να είναι αλλιώτικη — τη έχω φτιάξει με petit beurre ή μιράντα, με digestive κανονικά, light, με σύκο και με κομματάκια σοκολάτα, με αλεύρι βούτυρο,αβγό και κακάο, έχω προσθέσει τριμμένο αμύγδαλο και καρύδι, κάποιες φορές και λίγο φουντούκι  –, ενώ, η κρέμα μπορεί να είναι διαφορετική, όχι μόνο σε γεύση, αλλά και, σε χρώμα — φρουτένια, σοκολατένια, βουτυρένια ή ενισχυμένη με κονιάκ, whisky, amaretto και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.  Μπορεί να είναι σκέτη ή γεμάτη φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να είναι λευκή, καφέ ή χρωματιστή με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Μπορεί να είναι «ασφαλές» για κατανάλωση από μικρά παιδιά ή «απαγορευτικό» γιατί έχουμε βάλει μέσα από αρκετό, έως πολύ, αλκοόλ (αν και στην πραγματικότητα το αλκοόλ με το ψήσιμο εξατμίζεται αλλά εγώ, οφείλω να το πω!)

Εδώ, λοιπόν, σήμερα θα φτιάξουμε ένα cheesecake που θα έχει πολλές διαφορές. Πρώτον, θα το φτιάξουμε με μπισκότα OREO, ναι εκείνα τα Αμερικάνικα της διαφήμισης.  Δεύτερον, θα έχει παχιά ganache σοκολάτας αντί για μαρμελάδα σαν επικάλυψη και, τρίτον, θα είναι τίγκα στο Baileys.   Μπορείς, δε, να το φτιάξεις για γενέθλια, επετείους και γιορτές ή για να ολοκληρώσεις ένα όμορφο τραπέζωμα που έκανες στους γονείς και τα πεθερικά σου ή να το πας σαν κέρασμα στους φίλους που σε έχουν καλέσει για φαγητό.

Τρώγεται θαυμάσια όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά, επειδή έχει ποτό, ίσως να είναι καλύτερα, να το φτιάξεις τους φθινοπωρινούς και τους χειμωνιάτικους μήνες.  Όμως, όπως έλεγε ο μπαμπάς μου «περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα» οπότε το φτιάχνεις όποτε γουστάρεις, αρκεί να έχεις 5-6 ώρες στη διάθεσή σου, γιατί, έχει βήματα αναμονής. Το σίγουρο είναι ότι θα σου αρέσει τόσο πολύ που δεν  θα αφήσεις ούτε ψίχουλο.

Για 8 μεγάααααλα κομμάτια θα χρειασθείς:

Για τη βάση

  • 26 μπισκότα OREO
  • 4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο (ανάλατο)
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το cheese cake

  • 900 γρ. τυρί κρέμα (mascarpone ή Philadelphia) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 ½ κ.σ. απόσταγμα βανίλια
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού baileys ή και παραπάνω αν σου αρέσει.

Για την ganache

  • 100 γρ. Κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 200 γρ. Κουβερτούρα σοκολάτας

Διαδικασία

  1. Ξεκινάς, προθερμαίνοντας τον φούρνο σου τους 180°C και αλευροβουτυρώνεις μία φόρμα (με διάμετρο 22 εκ.) με αποσπώμενη βάση (μπορείς αντί για αλεύρι να ανακατέψεις κακάο με ζάχαρη άχνη).
  2. Στο blender χτυπάς καλά τα μπισκότα (καλό είναι να τα έχεις θρυμματίσει) μαζί με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ανακατευτούν καλά.  Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σαν να έχεις βρεγμένη άμμο.
  3. Στρώσε το μείγμα σου καλά με το χέρι ή με την βοήθεια ενός ποτηριού ώστε να δημιουργήσεις μία καλή βάση χωρίς τρύπες, με ένα μικρό ανασηκωμένο περιθώριο. Βάλε την φόρμα στην κατάψυξη και 10΄.
  4. Μόλις βγάλεις τη φόρμα από την κατάψυξη πέρασε την επιφάνεια , με τη βοήθεια ενός πινέλου, με χτυπημένο ασπράδι αβγού που θα έχεις διαλύσει με λίγο κρύο νερό για να την αδιαβροχοποιήσεις.  Ψήνεις για 10’.  Αποσύρεις από τον φούρνο για να κρυώσει λίγο και εν τω μεταξύ κατεβάζεις την θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
  5. Όσο κρυώνει η βάση σου χτυπάς, με το φτερό, στο mixer  — σε μέτρια ταχύτητα — το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για να αποκτήσεις ένα λείο μείγμα χωρίς κόμπους. Προσθέτεις το καλαμποκάλευρο, και  τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας, καλά, το μείγμα σου για λίγο, ανάμεσα σε κάθε αβγό.  Στο τέλος προσθέτεις το απόσταγμα βανίλιας και το baileys.
  6. Αφού βεβαιωθείς,  ότι έχει κρυώσει καλά η βάση σου, αδειάζεις το μείγμα και χτυπάς (μαλακά, και γέρνεις με κυκλικές κινήσεις) λίγο τη φόρμα για να πάει παντού.
  7. Τύλιξε, πολύ σφιχτά, τη φόρμα σου γύρω-γύρω με διπλό αλουμινόχαρτο και τοποθέτησε τη μέσα σε ένα βαθύ σκεύος — το βαθύ ταψί του φούρνου σου — (που θα βρίσκεται ήδη μέσα στο φούρνο) με βραστό νερό. Το νερό να φτάνει μέχρι — περίπου — τη μέση της φόρμας σου. Θα κάνεις δηλαδή ένα είδος bain-marie φούρνου!.
    • Αν δεν είσαι σίγουρη ότι η φόρμα σου δεν παίρνει νερά (θα πρέπει να κάνεις μία δοκιμή, πρώτα) μπορείς να στρώσεις τη φόρμα σου με αντικολλητικό χαρτί ή να βάλεις μία φόρμα κανονική (χωρίς αποσπώμενη βάση) που θα έχεις όμως αλευροβουτυρώσει πολύ καλά.  Αν είναι και αντικολλητική ή σιλικόνης ακόμα καλύτερα.
  8. Αφού, κάνεις όλα τα παραπάνω, ψήνεις στον φούρνο για 1 περίπου ώρα. Μέχρι να δεις να ροδίζει στις άκρες αλλά να τρεμουλιάζει στο κέντρο.
  9. Στο σημείο αυτό σβήνεις το φούρνο αλλά αφήνεις το cheesecake μέσα στο φούρνο μέχρι να κρυώσει για μία, τουλάχιστον, ακόμα ώρα.
  10. Αφαιρείς την φόρμα, από το μπάνιο της και από το φούρνο, και την τοποθετείς στο ψυγείο για να κρυώσει εντελώς. Χρειάζονται ακόμα 4 ώρες.
  11. Όταν περάσει το τετράωρο θα ετοιμάσεις την ganache για την επικάλυψη.  Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, με χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζει να βγάζει καπνό αλλά να μη βράσει.
  12. Αδειάζεις την ζεστή κρέμα πάνω από την σοκολάτα, που θα έχεις κόψει σε μικρά κομματάκια, την αφήνεις για 2-3 λεπτά, και, στη συνέχεια  ανακατεύεις με μία marise μέχρι να αποκτήσεις ένα γυαλιστερό και ομογενοποιημένο μείγμα.  Βάλε το μείγμα σου στο ψυγείο να σφίξει, για περίπου μισή ώρα και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια μίας σπάτουλας άπλωσε τα ¾ της ganache πάνω στο cheesecake σου.   Βάλε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
  13. Τέλος, ζέστανε στο φούρνο μικροκυμάτων την υπόλοιπη ganache, και ρίξε ένα πολύ λεπτό στρώμα από την γυαλιστερή ganache πάνω στο παγωμένο cheesecake. Σερβίρεις αμέσως.
Advertisements