peach-and-sour-cream-ice-cream

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, όπως και τα άσπρα — λευκόσαρκα — ροδάκινα, γεμίζουν τα καφάσια του μανάβη και της λαϊκής για πολύ καιρό κάθε καλοκαίρι.  Βρίσκεις απ’ όλα.  Εκείνα τα άσπρα, τα χνουδάτα, που μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν μια συγκλονιστική μυρωδιά και, γιατί, αρέσαν πολύ στην γιαγιά μου την Εριέττα  — που όμως δεν μπορούσε καθόλου να πιάσει τη φλούδα γιατί ανατρίχιαζε –. Της άρεσαν όμως τόσο πολύ που, ακόμα και από τον μανάβη ζητούσε να της τα βάλει στην σακούλα, για να μην τα ακουμπήσει και, από εμάς, να της τα καθαρίσουμε για να τα απολαύσει.

Τα πορτοκαλιά ζουμερά, ροδάκινα, που μπορείς να φας όλες τις ώρες, για πρωινό μαζί με τα cornflakes, για δεκατιανό στην παραλία και, το απόγευμα, μόλις ξυπνήσεις από τον χαλαρό ύπνο των διακοπών.  Και φυσικά τα λεπτόφλουδα νεκταρίνια που μπορείς να φας ακόμα και με τη φλούδα.  Γίνονται γλυκό και κάνουν τέλεια μαρμελάδα, μπαίνουν σε τάρτες, σε σαλάτες, κάποιες φορές στο φαγητό, γίνονται ψητά — με δενδρολίβανο και αλμυρή καραμέλα στο φούρνο, (θα σου δώσω συνταγή) — τρώγονται σκέτα, με γιαουρτάκι, με σαντιγύ ή ανακατεμένα με άλλα φρούτα.

Και, γίνονται και παγωτό, ένα ιδιαίτερο όμως που θα έχει μέσα sour cream, εκείνη που θα φτιάξεις με μεγάλη ευκολία αν πας στην ενότητα “Chutneys – Dressings – Σάλτσες και dips”. Εκεί θα βρεις τρεις διαφορετικούς τρόπους να την φτιάχνεις από light μέχρι full fat — μέσα σε 15 λεπτά ή 2 μέρες και –θα δεις είναι πανεύκολο.

Για περίπου ένα κιλό παγωτό θα χρειασθείς:

  • 3-4 μεγαλούτσικα, ζουμερά ροδάκινα ή νεκταρίνια (τα λευκά δεν είναι τόσο γλυκά οπότε, αν βάλεις τέτοια, ίσως χρειασθεί να προσθέσεις λίγη ακόμα ζάχαρη)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή ή 220 γρ. καστανή
  • 480 ml. sour cream

Διαδικασία:

  • Αφού, ξεφλουδίσεις τα ροδάκινα και βγάλεις το κουκούτσι θα πρέπει, η καθαρή σάρκα,  να ζυγίζει 400 γρ. Αν χρειάζεται πρόσθεσε όσα παραπάνω ροδάκινα χρειασθούν.
  • Κόψε τα ροδάκινα σε κομματάκια, και με τη βοήθεια του multi ή του blender,  τα αλέθεις, μαζί με το χυμό λεμόνι, μέχρι να γίνουν μία πολύ λεία κρέμα.
  • Προσθέτεις τη ζάχαρη και την κρέμα (sour cream) και ανακατεύεις τόσο όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν τα υλικά, όχι παραπάνω.
  • Άδειασε το μείγμα σε ένα χαμηλό σκεύος που να κλείνει (γυάλινο, μεταλλικό, πλαστικό) και αφού το σκεπάσεις βάλε στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
  • Αφού παγώσει θα πρέπει να σπάσεις – σε μικρά κομματάκια —  το μείγμα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και να το ξαναχτυπήσεις, στο blender, μέχρι να ξαναγίνει μαλακό και λείο.
  • Μπορείς να σερβίρεις αμέσως ή να καταψύξεις για 2-3 ώρες πριν σερβίρεις.
  • Διατηρείται στην κατάψυξη για αρκετές μέρες ωστόσο, επειδή σκληραίνει αρκετά, θα πρέπει να το βγάζεις από την κατάψυξη για 15΄- 20′ πριν το σερβίρισμα ώστε να μαλακώσει.
  • Το παγωτό σου θα είναι καλύτερο αν το αφήσεις για 1-2 μέρες, στην κατάψυξη, πριν την κατανάλωση γιατί έτσι θα δέσουν καλύτερα τα υλικά.

Μπορείς να σερβίρεις, το παγωτό σου,  με μερικές φέτες φρέσκο ροδάκινο ή κάποια γλυκειά sauce, ένα δύο μπισκότα, μερικούς ξηρούς καρπούς και φυσικά σαντιγύ αν σου αρέσει.

Advertisements