Αν σου αρέσουν τα ψάρια¨, που κάνουν καλό στα μάτια, και, στην υγιεινή διατροφή, και, είναι και ότι χρειάζονται οι χορτοφάγοι, τότε, μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις λαβράκι.

Το λαβράκι είναι ένα «ελαφρώς» παχύ ψάρι, που κυκλοφορεί ευρέως στις Ελληνικές θάλασσες, με λίγα λέπια και οικονομικό, που βρίσκεις παντού. Από την ψαραγορά, και τις τράτες, μέχρι τη λαϊκή.  Θα το προτιμήσεις φρέσκο και θα ζητήσεις από τον ψαρά να σου το καθαρίσει από λέπια και βράγχια.

Μπορείς να το έχεις στην κατάψυξη και να το ετοιμάσεις όπως θα σου πω παγωμένο (πέτρα!) ή να το φτιάξεις μόλις το αγοράσεις ή να το ξεπαγώσεις. Απλά θα υπολογίσεις ότι αν είναι κατεψυγμένο θα χρειασθεί κανένα 20άλεπτο με μισή ώρα παραπάνω στο φούρνο.

Χρειάζεσαι το πολύ 1 ώρα (προετοιμασία και ψήσιμο):

 • 1 λαβράκι (το μέγεθος το αποφασίζεις εσύ, ανάλογα με την πείνα σου!)
 • 1 μέτριο λεμόνι κομμένο σε φέτες
 • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
 • 10-12 τοματίνια κομμένα στη μέση ή 1 μεγάλη τομάτα κομμένη σε φέτες
 • Ελαιόλαδο
 • Αλάτι, Πιπέρι
 • Μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση ή στα τέσσερα (προαιρετικά)
 • Ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό, σχοινόπρασο, δαφνόφυλλα ή όποιο μυρωδικό σου αρέσει, εγώ βάζω πάντα ρίγανη.  Ένα ή δύο μαζί που να ταιριάζουν, όχι όλα μαζί.  
  • Αν θέλεις και σου αρέσει μπορείς να βάλεις μαζί και μία μέτρια ή μεγάλη πατάτα κομμένη σε φέτες για να ψηθεί μαζί.
 • Επίσης θέλεις το ταψί του φούρνου ή ένα ταψάκι, μια κόλλα αντικολλητικό χαρτί και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνοντας το λαβράκι στο χαρτί έχεις πολλά πλεονεκτήματα Πρώτον το ψάρι ψήνεται μέσα στα υγρά του και δεν χάνει από τη γεύση και τα συστατικά του.  Δεύτερον δεν λερώνεις κανένα σκεύος και δεν θα μυρίζει ψαρίλα το ταψί σου.  Τρίτον μπορείς, αφού καθαρίσεις μέσα στο χαρτί το ψάρι και το σερβίρεις, ότι περισσέψει — ζουμάκι, λέπια, κεφάλι και κόκαλα — να τα δώσεις στο γατί σου ή στα αδεσποτάκια της γειτονιάς!

Διαδικασία:

 1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C
 2. Αφού έχεις πλύνει το λαβράκι και έχεις καθαρίσει και κόψει σε φέτες τις τομάτες και το κρεμμύδι στρώνεις το ταψί σου με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο (τόσο όσο να κλείσεις μέσα το ψάρι) και από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα.
 3. Τοποθετείς το ψάρι, δημιουργείς  ένα πακετάκι με το αλουμινόχαρτο για να έχεις τοιχώματα γύρω-γύρω από το ψάρι και στρώνεις — πάνω στο ψάρι — τις φέτες κρεμμύδι και τομάτα ή τοματίνια και το λεμόνι.  Αν βάλεις πατάτες, τις βάζεις ανάμεσα στα κρεμμύδια και τις τομάτες.
 4. Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το σκόρδο (αν βάλεις) και ότι μυρωδικό έχεις επιλέξει — αν είναι κλαράκι καλύτερα,  ραντίζεις με λαδάκι να πάει παντού και κλείνεις ελαφρά το πακετάκι σου από πάνω.
 5. Βάζεις στο φούρνο για περίπου μισή ώρα (αν δεν είναι κατεψυγμένο).  Στη μισή ώρα ανοίγεις λίγο το πακέτο για να βεβαιωθείς ότι έχει ψηθεί καλά το ψάρι.  Αν είναι έτοιμο, ανοίγεις το πακέτο αρκετά και ψήνεις λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσει από πάνω (μπορείς αν θέλεις να ανάψεις το grill).
 6. Μέσα από το χαρτί παίρνεις τα ψημένα λαχανικά και σερβίρεις μαζί με το καθαρισμένο ψάρι σε μια πιατέλα.

 

 

 

 

 

Η ποσότητα αυτή είναι για ένα ή δύο άτομα (ανάλογα με το μέγεθος που έχει το λαβράκι).

Όσα λαβράκια και να φτιάξεις η δοσολογία είναι η ίδια, γιατί, πρέπει να ψηθεί το καθένα σε ξεχωριστό πακέτο (αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο).

 

 

 

Advertisements