mila-psita

Είναι ίσως το πιό απλό και εύκολο γλυκό που θα φτιάξεις ποτέ σου. Ακόμα και αν δεν έχεις μπει στην κουζίνα ποτέ, ακόμα και αν δεν ξέρεις πως ανάβει ο φούρνος το γλυκό αυτό είναι τόσο εύκολο και υγιεινό που παίζει, άμα μάθεις να το φτιάχνεις, να βάζεις 2-3 μήλα στο φούρνο μέρα παρά μέρα.

Ομολογώ ότι με τα κυδώνια είναι λίγο πιό δύσκολο.  Σκληρό φρούτο που ξεφλουδίζεται δύσκολα και παλεύεις για να βγάλεις το κουκούτσι (με διπλό όφελος όμως γιατί βράζεις το κουκούτσι και τα φλούδια με λίγη ζάχαρη και κανέλα και φτιάχνεις συγκλονιστικό, σπιτικό κυδωνόπαστο!) αλλά, αξίζει τον κόπο, να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά.

Το βούτυρο που λιώνει στο φούρνο μαζί με τη μυρωδιά του μήλου που ψήνεται και καραμελώνει με την ζάχαρη και την κανέλα θα κάνει την κουζίνα και το σπίτι σου να μοσχομυρίσει και θα θέλεις να βουτήξεις μέσα στο φούρνο.  Τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο αλλά στη μεγάλη τρέλα μπορείς να το σερβίρεις χλιαρό με παγωτό ή κρέμα σαντιγύ ή αν θέλεις να λειτουργήσεις λίγο πιό σεμνά μπορείς να ρίξεις από πάνω λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, χωρίς ζάχαρη ακόμα και με χαμηλά λιπαρά.

Θέλεις:

  • 6 μήλα, κόκκινα σφιχτά και τραγανά (μπορείς και με ξινόμηλο αλλά θα πρέπει να βάλεις λίγο παραπάνω ζάχαρη) – καθαρισμένα και με βγαλμένο τον πυρήνα (με το εξάρτημα που ανοίγουμε τα κολοκυθάκια). Ισιώνεις, με ένα μαχαίρι, το κάτω μέρος για να σταθούν καλά στο σκεύος που θα τα τοποθετήσεις.
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (αν θέλεις καστανή ζάχαρη 240 γρ.)
  • 1 ½ κ.σ. κανέλα
  • 6 -12 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 6 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (προαιρετικό)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και ετοιμάζεις ένα πυρίμαχο σκεύος (με το οποίο μπορείς και τα σερβίρεις).
  2. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύεις τη ζάχαρη με την κανέλα και περνάς ένα-ένα τα μήλα (που έχεις βρέξει με λίγο νερό για να κολλήσει η ζάχαρη) ώστε να πάει το μείγμα παντού.
  3. Στρώνεις τα μήλα, δίπλα-δίπλα, στο σκεύος σου και μπήγεις από 1 ή 2 καρφάκια γαρύφαλλο σε κάθε μήλο.
  4. Πασπαλίζεις τα μήλα με το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης-κανέλας που έχει περισσέψει στο πιάτο αφού πριν (με ένα κουταλάκι του γλυκού) ρίξεις λίγο μέσα σε κάθε τρύπα.
  5. Βάζεις σε κάθε μήλο (μέσα στην τρύπα) 1 κ.γ. βούτυρο.
  6. Ανακατεύεις το νερό με το κονιάκ και τα αδειάζεις μέσα στο σκεύος.
  7. Φουρνίζεις για 40′ με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
  8. Στο ενδιάμεσο ανοίγεις το φούρνο και με ένα κουτάλι μάζεψε το υγρό και ρίξε το πάνω από τα μήλα.

 

Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσεις και για να κυδώνια με δύο μικρές διαφορές (α) δεν θα βάλεις κονιάκ, καλύτερα το χυμό από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι και (β) θα βάλεις 1/4 παραπάνω ζάχαρη. 

 

Advertisements