mare_honey_marinated_pork_with_gremolata_h

Το χοιρινό είναι ένα νόστιμο, ελαφρύ και με — σχετικά — χαμηλά λιπαρά, κρέας που πολλοί από εμάς το προτιμούν.  Δεν πολυτρώω κρέας, όχι ότι είμαι χορτοφάγος — καθόλου μάλιστα — όμως με καλύπτει απόλυτα το ψάρι και το κοτόπουλο που μαζί με λαχανικά, όσπρια και σαλάτες αποτελούν τη βασική μου διατροφή.Ωστόσο, το ψαρονέφρι είναι το φιλέτο του χοιρινού που μπορείς να φτιάξεις πολύ γρήγορα και, να το απολαύσεις είτε μόνη στο σπίτι ή, στο επίσημο τραπέζι, που θα κάνεις για εκλεκτούς καλεσμένους.

Το κρέας αυτό, το ψαρονέφρι, από μόνο του είναι πολύ νόστιμο.  Μπορείς να το τσιγαρίσεις και να το θωρακίσεις με λίγο βούτυρο φρέσκο, να αλατοπιπερώσεις να σβήσεις με ένα ωραίο κρασί και να σερβίρεις. Θα γίνει τέλειο.

Η μαρινάδα όμως, και ιδιαίτερα αυτή που θα σου πω, θα το μαλακώσει και θα του δώσει μια γλύκα ανεπανάληπτη.  Μια μαρινάδα που (με μικρές παραλλαγές, ας πούμε χωρίς το μέλι) σου συνιστώ να χρησιμοποιείς συχνά — ιδίως αν μαγειρεύεις στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας που αν σου ψηθούν λίιιιιγο παραπάνω στεγνώνουν και γίνονται χάλια,– με την μαρινάδα ποτέ. Δοκίμασε και θα δεις.

Για 4 άτομα θα χρειασθείς:

  • 800 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες πάχους 3-4 εκατοστά η κάθε μια.
  • 100 ml. ξύδι μπαλσάμικο (προτιμώ με ρόδι ή σύκο)
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (κράτησε λίγο για το σερβίρισμα)
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο (κράτησε λίγο για το σερβίρισμα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία:

Ξεκινάς φτιάχνοντας την μαρινάδα ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ ή ένα βαθύ σκεύος σκόρδο, δενδρολίβανο, ξύδι, μέλι, ελαιόλαδο, ξύσμα πορτοκάλι, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.  Βάζεις μέσα τα κομμάτια από το ψαρονέφρι — αν γίνεται να ακουμπάνε όλα στο μείγμα — (θυμήσου να τα γυρίσεις τουλάχιστον μια φορά για να πάει η μαρινάδα παντού)  σκεπάζεις με μία ζελατίνα και βάζεις στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα.

Αφού περάσει η μισή ώρα προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C, τοποθετείς τη σχάρα στην μεσαία σκάλα και ετοιμάζεις ένα πυρίμαχο σκεύος (καλύτερα ένα pyrex για να το σερβίρεις κατευθείαν στο τραπέζι).

Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζεις το ψαρονέφρι (αφού προσπαθήσεις να το στραγγίξεις από την μαρινάδα που κρατάς στην άκρη) και το σοτάρεις από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Μεταφέρεις το ψαρονέφρι στο σκεύος που θα μπει στο φούρνο, περιχύνεις με την μαρινάδα και φουρνίζεις για περίπου 20′.

Πασπαλίζεις με λίγα φυλλαράκια δενδρολίβανο και ξύσμα πορτοκάλι και σερβίρεις.

Ιδέες:  Ταιριάζει τέλεια με πουρέ ή πατάτες βουτυράτες (Yummee baby «βουτυράτες» πατάτες!). Επίσης θα πηγαίνει τέλεια με το ρύζι που σου έχω μάθει να φτιάχνεις με αμύγδαλα και πορτοκάλι (Μπασμάτι με αμύγδαλο και πορτοκάλι). Και τις δύο συνταγές θα βρεις στην ενότητα «Ζυμαρικά – Ρύζι – Πατάτες».

Advertisements