Το κρέας που μαγειρεύεται αργά-αργά στην κατσαρόλα (καλύτερα σε γάστρα) πρέπει να είναι τρυφερό, μαλακό, γευστικό και να λιώνει στο στόμα. 

Ψήνεται αργά, σε χαμηλή φωτιά με πατατούλες, καρότα, κρεμμύδια, και ζωμό λαχανικών μαζί με καφέ που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο σου.  Ετοίμασε το με πολλή αγάπη και τρυφερότητα για το γιορτινό τραπέζι ή βάλτο σε χαμηλή φωτιά και άστο να ψήνεται και να σε περιμένει έτοιμο και ζεστό για να το απολαύσεις μετά από μια κουραστική μέρα.

Comfort food με τα όλα του, μαμαδίστικο ή γιαγιαδίστικο για πολλούς από εμάς είναι ίσως ένα από τα πιο πλήρη γεύματα που θα βάλεις στο τραπέζι μαζί με φρέσκο ψωμί και ένα ωραίο κρασί και δεν θα το βαρεθείς ποτέ.

Σε γιορτές, γενέθλια και πανηγύρια. Αρραβώνες, γάμους και μεγάλες επιτυχίες. Αφίξεις, αναχωρήσεις, επετείους και χαρούμενες στιγμές βάλε αυτή την πιατέλα στο τραπέζι και θα ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου.

Το ένα και μοναδικό πρόσθετο υλικό που θα απογειώσει το πιάτο σου είναι ο φρεσκοφτιαγμένος καφές (αν είναι και φρεσκοαλεσμένος, ακόμα καλύτερα!). Η οξύτητα του καφέ θα μαλακώσει το κρέας και θα σε βοηθήσει να το κάνεις έτσι ακριβώς όπως πρέπει.  Θα είναι το μυστικό σου που θα το φυλάξεις σαν κόρη οφθαλμού και θα το μοιραστείς μόνο με αυτούς που

Το κρέας που πρέπει να προτιμήσεις είναι η ελιά. (Καλό είναι και το κιλότο και η ουρά αλλά η ελιά έχει πάντα καλύτερο αποτέλεσμα).  Αν έχεις πήλινη γάστρα που κλείνει καλά θα τη μουσκέψεις (ολόκληρη) μέσα σε μία λεκάνη γεμάτη νερό και θα την αφήσεις για κανένα τέταρτο με μισή ώρα να ρουφήξει. Εγώ έχω μια τέτοια που χρησιμοποιώ πάντα όταν φτιάχνω ψητό.gastra

Φυσικά και μαγειρεύεται σε slow cooker (Αμερικάνικη κατασκευή, αν έχεις) σε μαντεμένια γάστρα ή και στην κατσαρόλα (που θα πρέπει να έχει χοντρό πάτο).

Για να σου πετύχει χρειάζεσαι (για 6 άτομα):

  • 2 κιλά ελιά (χωρίς κόκκαλο) κομμένο στη μέση κατά μήκος του νεύρου
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 5 μέτρια, τρυφερά καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
  • 3-4  μεγάλες πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα δυνατό φρεσκοφτιαγμένο καφέ (γαλλικό)
  • 1 κούπα ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα:

  • 1 κούπα από το ζωμό του κρέατος (μέσα από τη γάστρα ή το slow cooker)
  • 1 κ.σ. corn flour
  • ¼ της κούπας κρύο νερό

Για το σερβίρισμα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Διαδικασία:

  1. Μία πολύ εύκολη συνταγή που θέλει 15 λεπτά προετοιμασία και 8 ώρες μαγείρεμα σε πολύ σιγανή φωτιά.
  2. Πρώτα θα τρίψεις το κρέας πολύ καλά με αλάτι και πιπέρι να πάει παντού, θα το τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη και θα το βάλεις στο ψυγείο για 15 περίπου ώρα. Το ίδιο διάστημα θα βάλεις τη γάστρα σου σε μια λεκάνη νερό για να βραχεί καλά.
  3. Αφού λοιπόν καθαρίσεις και κόψεις όλα τα λαχανικά τα βάζεις σε ένα βαθύ μπολ, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις πολύ καλά.
  4. Όταν όλα σου τα υλικά και τα σκεύη είναι έτοιμα στρώνεις κάτω-κάτω τις μισές πατάτες, και λίγα καρότα και κρεμμύδι και από πάνω θα βάλεις το κρέας. Συνεχίζεις με τις υπόλοιπες πατάτες, τα λαχανικά και το σκόρδο.  Ολοκληρώνεις με μία κούπα καφέ και μία κούπα ζεστό νερό που θα έχεις βάλει να διαλυθεί ένας ζωμός λαχανικών.
  5. Τώρα ανάλογα με το σκεύος θα ακολουθήσεις αυτά τα βήματα:
    • Αν έχεις slow cooker to ρυθμίζεις στο χαμηλό για 8 ώρες ή στο δυνατό για 5-6 ώρες.
    • Αν το μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, στην εστία, θα ξεκινήσεις στο δυνατό (8-9) για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια θα κατεβάσεις την θερμοκρασία στο 3 ή στο 4 για τουλάχιστον 6 ώρες.  Το ίδιο και για τη μαντεμένια γάστρα αν την βάλεις στην εστία.
    • Αν χρησιμοποιήσεις πήλινη γάστρα (αλλά και για τη μαντεμένια ισχύει το ίδιο) θα χρησιμοποιήσεις υποχρεωτικά τον φούρνο που προθερμαίνεις στους 220°C και ξεκινάς με αυτήν τη θερμοκρσία για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνεις το φούρνο στους 100°C και μαγειρεύεις για τουλάχιστον 6 ώρες.
  6. Να ξέρεις, ότι, όσο πιο αργά μαγειρευτεί το κρέας τόσο πιο μαλακό και τρυφερό θα γίνει.
  7. Όταν περάσουν 4 ώρες ρίξε μια ματιά για να δεις αν ψήνεται καλά, αν έχει αρκετό υγρό και δοκίμασε για να δεις αν είναι εντάξει στο αλάτι. Το ίδιο θα κάνεις και στις 5 και στις 6 ώρες.
    • Ανάλογα με το πώς ψήνεται το κρέας θα δεις αν χρειάζεται να δυναμώσεις ή να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία (κάθε εστία, κάθε φούρνος και κάθε σκεύος αντιδρούν διαφορετικά οπότε και εσύ πρέπει να κάνεις δοκιμές όταν φτιάξεις τη συνταγή για πρώτη φορά).
  8. Μόλις σβήσεις το φούρνο πάρε 1 κούπα από το υγρό (που υπάρχει στη γάστρα ή την κατσαρόλα) και βάλτο σε ένα κατσαρολάκι να βράσει, σε δυνατή φωτιά.  Σε ένα γυάλινο δοχείο, που να κλείνει καλά, ρίξε το corn flour και το κρύο νερό, ανακάτεψε πολύ καλά και πρόσθεσε τα στο υγρό που βράζει.  Ανακάτεψε και άσε να βράσει όλο μαζί για 2 λεπτά το πολύ.  Αφού το αφαιρέσεις από τη φωτιά μπορείς να το σερβίρεις χωριστά για όποιον θέλει ή να το ρίξεις πάνω από το κρέας με τις πατάτες πριν το σερβίρεις.
  9. Τελευταία πινελιά να πασπαλίσεις με μερικά φύλλα φρέσκο μαϊντανό.

 

 

Advertisements