pagoto-1700

Πιστεύεις και εσύ, όπως και εγώ άλλωστε, ότι το παγωτό δημιουργήθηκε μετά την ανακάλυψη του ψυγείου.  Γύρω στα 1930… Όμως και εσύ, κάνεις λάθος, όπως και εγώ άλλωστε, γιατί, οι γραφές αποκαλύπτουν, ότι, το πρώτο καταγεγραμμένο παγωτό, φτιάχτηκε το γύρω στο 1700.

Πανεύκολο να το φτιάξεις με μερικά βασικά υλικά που τα γνωρίζεις, εκτός, από το υλικό που δεν φαντάζεσαι. Το τυρί, μάλιστα, τότε το παγωτό φτιαχνόταν με τυρί, και, ήταν γευστικότατο, αφού, το τυρί που χρησιμοποιούσαν εκείνες οι νοικοκυρές ήταν παρμεζάνα.

Όπως μας λέει η κα Curtis (δες το video) αυτό το ιδιαίτερο παγωτό είναι, ελάχιστα γλυκό, συγκλονιστικά κρεμώδες με μία, υπέροχα, διαφορετική γεύση που συγκλονίζει τον ουρανίσκο σου.

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=22543

Αν θέλεις λοιπόν να δοκιμάσεις πως έφτιαχναν παγωτά πριν από 300 χρόνια δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις.  Δεν το δοκίμασα ακόμα, οπότε, περιμένω από εσένα να μου πεις εντυπώσεις και μόλις το φτιάξω θα σε ενημερώσω και εγώ. Ωστόσο, το βρήκα πολύ δελεαστικό για να το αφήσω να περάσει χωρίς να σου το πω.

Χρειάζεσαι:

Για την κρέμα:

•    6 πολύ φρέσκα αβγά
•    80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
•    470 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)

Για το σιρόπι:

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 240 ml. νερό

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάς πολύ καλά τα αβγά και προσθέτεις την παρμεζάνα
    Φτιάχνεις το σιρόπι ζεσταίνοντας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει και να μειωθεί στο μισό.
  2. Προσθέτεις το σιρόπι (αφού κρυώσει λίγο) ανακατεύοντας καλά στο μείγμα με τα αβγά και την παρμεζάνα.
  3. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος ανακατεύεις πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά με μία ξύλινη κουτάλα.
  4. Όταν θα πήξει η κρέμα αρκετά (αν ρίξεις λίγο σε ένα πιάτο και το χωρίσεις στη μέση με το κουτάλι, κάνεις δηλαδή μια γραμμή, δεν θα πρέπει να κλείσει).
  5. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει για μισή ώρα περίπου.
  6. Τοποθετείς σε ένα δοχείο που κλείνει και βάζεις στην κατάψυξη για 10’.  Βγάζεις από την κατάψυξη και ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι ή το σύρμα. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία τρείς φορές κάθε 10 λεπτά.
  7. Σε αυτή τη φάση μπορείς να σερβίρεις ή να αφήσεις στην κατάψυξη και να σερβίρεις όποτε θέλεις.

parmizan-ice-cream

Περιμένω νέα, εντυπώσεις και φωτογραφίες.

Επειδή, όμως εγώ είμαι πολύ περίεργος τύπος μπήκα και το έψαξα το πράγμα και ανακάλυψα ότι το παγωτό αυτό το σερβίρουν σε gourmet Ιταλικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και μάλιστα συνοδεύοντας υπέροχα plateau τυριών.
Χρειάζεσαι:
  • 250 γρ. τριμμένη (πολύ) παρμεζάνα
  • 400 ml.  κρέμα γάλακτος (35%)
  • 2 ασπράδια αβγών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ανακατεύεις 150 γρ. παρμεζάνα με 200ml κρέμα γάλακτος και τα αφήνεις στην άκρη μέχρι το τυρί να λιώσει.
  2. Χτυπάς τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτεις την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι το μείγμα σου να είναι σφιχτό και να μην πέφτει από το φτερό.
  3. Προσθέτεις την υπόλοιπη παρμεζάνα στο μείγμα με την παρμεζάνα και κρέμα γάλακτος που έχεις ήδη ετοιμάσει, ανακατεύεις καλά και ρίχνεις, σιγά-σιγά ανακατεύοντας από έξω προς τα μέσα με μία σπάτουλα (σαν να διπλώνεις) το μείγμα στην μαρέγκα.
  4. Αδειάζεις σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και στην κατάψυξη για δύο τουλάχιστον ώρες.
  5. Σερβίρεις σε ένα πιάτο με κριτσίνια, φρέσκα αχλάδια και μερικές σταγόνες λάδι ή pesto και φέτες ψιλοκομμένο prociuto.

 

 

 

Advertisements