beef-and-ale-pies

Στο εξωτερικό, στην Αμερική γενικότερα, αλλά, και ειδικά στις αγγλόφωνες χώρες ή στις χώρες που ανήκαν ή ανήκουν στην Αγγλική Κοινοπολιτεία (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Σκωτία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στις Ινδίες, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και αλλού) συνηθίζουν πολύ τις πίτες, γλυκές και αλμυρές.

Νομίζω ότι, οι πίτες αποτελούν, ένα κύριο έδεσμα για όλους τους λαούς αλλά σε κάθε έναν ξεχωριστά υπάρχουν και κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Εμείς τις πίτες τι κάνουμε – συνήθως – ορθογώνιες , με πολλές στρώσεις φύλλου και ανάμεσα τη γέμιση που θα επιλέξουμε, αλλού τις κάνουν πιο τραγανές ή πιο μαλακές ή πιο ψωμένιες.

Αυτή η πίτα που θα μάθουμε να φτιάχνουμε τώρα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των Αμερικάνικων που έχουν ζύμη σφολιατένια, γίνονται – συνήθως σε ολοστρόγγυλο και βαθύ σκεύος – και είναι εντελώς σκεπαστές. Καταναλώνονται δε σαν πρώτο πιάτο, κυρίως γεύμα, ελαφρύ βραδινό, απογευματινό ή δεκατιανό και κάνουν θραύση στα street food σημεία.

Η Donna Hay, η αγαπημένη Αυστραλέζα που τα κάνει όλα πιο νόστιμα και πιο εύκολα και, που μαζί, έχουμε δοκιμάσει, και πετύχει, άπειρες από τις συνταγές της είναι ο οδηγός μου και για αυτή την πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα.  Τούτη εδώ, είναι μία τέλεια πίτα που θα φτιάξεις —  μια μέρα που θα βρέχει ή θα κάνει κρύο – με μοσχάρι που θα το μεθύσεις με μπύρα.  Θα τη συνοδέψεις με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα και, φυσικά, παγωμένη μπύρα. Tι άλλο;

Θα ξεκινήσουμε με τη γέμιση που θέλει περισσότερη ώρα για να γίνει. Συνολικά η συνταγή σου αυτή απαιτεί 4- 4½ ώρες από το χρόνο σου αλλά, όπως θα δεις, αξίζει και με το παραπάνω.

Τα υλικά σου για 4 χορταστικά κομμάτια ή 4 ατομικές τάρτες είναι:

  • 2 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά, λαιμό ή ωμοπλάτη) καθαρισμένο από λίπη και κομμένο σε μπουκιές (2 εκ.)
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κοτσάνια celery καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 660 ml. (2 κουτάκια) μπύρα
  • 250 ml. (1 κούπα) ζωμό βωδινού
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Για τη ζύμη θα χρειασθείς:

  • 150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 160 ml. νερό
  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

TIP: αυτή είναι η βασική συνταγή για να φτιάξεις μια αφράτη ζύμη σφολιάτας.  Την ίδια ακριβώς ζύμη μπορείς να χρησιμοποιήσεις και για γλυκά προσθέτοντας 1 κ.σ. ζάχαρη και αν θέλεις 50 γρ. τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή και τα δύο μαζί.

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς με το μοσχάρι και ζεσταίνεις τη 1 κ.σ. λάδι σε ένα βαθύ, με χοντρό πάτο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.  Παράλληλα αλατοπιπερώνεις το μοσχάρι και πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι.
  2. Βάζεις το μοσχάρι, λίγο-λίγο, στο τηγάνι για να ροδίσει 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.  Το αφαιρείς και το αφήνεις στην άκρη ενώ, στο ίδιο τηγάνι, προσθέτεις την δεύτερη κ.σ. ζεσταίνεις και προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το celery που θα τσιγαρίσεις για περίπου 5 λεπτά.  Μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν.
  3. Μόλις ολοκληρώσεις με τα παραπάνω προσθέτεις και πάλι το μοσχάρι στο τηγάνι, πρόσθεσε τα φύλλα δάφνης, το ξύδι, τον πελτέ τομάτας, το ζωμό βοδινού, τη μπύρα και τη ζάχαρη και περίμενε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμήλωσε τη φωτιά τόσο όσο να σιγοψήνεται, σκέπασε καλά το τηγάνι σου και μαγείρεψε για 3-3 ½ ώρες ή μέχρι να δεις ότι το κρέας έχει μαλακώσει πολύ.
  4. Αφαίρεσε το μοσχάρι με δύο πιρούνια από τα τηγάνι και προσπάθησε να το κομματιάσεις σε μικρότερα κομμάτια αφαιρώντας οποιοδήποτε κομμάτι λίπους υπάρχει.  Ξαναβάλε το κρέας στο τηγάνι, ανακάτεψε το καλά με τη σάλτσα και περίμενε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ.
  5. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζεις τη ζύμη σου.
  6. Βάλε το βούτυρο με το νερό και το αλάτι σε ένα τηγάνι για να λιώσει. Ανακατεύεις καλά με το αλεύρι και ζυμώνεις πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ή στο mixer μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία και ελαστική ζύμη. Μπορείς να φτιάξεις σε ατομικές ταρτιέρες ή σε μια μεγάλη που θα πρέπει να αλευροβουτυρώσεις πρώτα.
  7. Ανοίγεις το φύλλο σε πάχος 1 εκ.(ή λεπτότερο αν μπορείς) που θα κόψεις ανάλογα με το μέγεθος που έχεις επιλέξει. Για τέσσερις μικρές τάρτες θέλεις 4 μεγάλα και 4 μικρότερα φύλλα (για καπάκι) ενώ για μια μεγάλη χρειάζεσαι, αντίστοιχα δύο φύλλα, ένα μεγαλύτερο – το κάτω, και ένα μικρότερο για καπάκι.
  8. Το κάτω φύλλο θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το σκεύος σου γιατί θα γυρίσει προς τα μέσα ώστε να σφραγίσει το περιεχόμενο  Στρώνεις το φύλλο στο σκεύος, πατάς καλά με τα χέρια και άφησε λίγο να εξέχει από τις άκρες.
  9. Αδειάζεις το κρύο πια μοσχάρι πάνω από το φύλλο (όλο ή χωρισμένο σε 4 ίσες ποσότητες), το στρώνεις καλά με ένα πιρούνι και σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο το καπάκι. Κλείνεις τις άκρες και φροντίζεις να κουμπώσει γύρω-γύρω καλά το φύλλο σου.  Εναλλακτικά μπορείς να κλείσεις πρώτα με τις άκρες και μετά να βάλεις από πάνω το καπάκι που θα το παραχώσεις ή να το τσιμπήσεις γύρω-γύρω μέχρι να σφραγίσει καλά.
  10. Περνάς με ένα πινέλο την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνεις μια διαγώνια εγκοπή στη μέση του φύλλου για να φεύγει ο ατμός όσο ψήνεται.
  11. Φουρνίζεις για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα σου.  Προσοχή, όταν τη βγάλεις από το φούρνο θα πρέπει να την αφήσεις για 5-10 λεπτά πριν την κόψεις γιατ.

 

 

 

Advertisements