brazilian-truffles

Νομίζω ότι από το ωραιότερο «γλυκάκι» που έχουμε γευτεί, όλοι μας, είναι εκείνη η μια μπουκιά γεμάτης, μυρωδάτης σοκολάτας που βάζεις στο στόμα σου τη στιγμή που την έχεις ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

Θες γιατί σου έπεσε το ζάχαρο, θες επειδή θέλεις μια φορά την ημέρα να φας την τέλεια, γλυκειά-σοκολατένια μπουκιά, θες γιατί χαίρεσαι πάρα πολύ για κάτι ή κλαις για μια χαμένη αγάπη.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι καμία δικαιολογία.  Και μην κωλώνεις επειδή κάνεις διατροφή. Η σοκολάτα (σε μικρές δόσεις, μη τρελαθούμε ε) δεν παχαίνει.  Και, θέλεις να φας την τέλεια μπουκιά σοκολάτας γιατί αυτή θα σε στηρίξει, θα σε ανεβάσει, θα σου φτιάξει τη μέρα θα σου δείξει τα πράγματα “αλλιώς”!

Βρήκα λοιπόν, ψέματα η φίλη μου η Φλωρίκα, μου έστειλε κάτι υπέροχες και πανεύκολες συνταγές που τις μελέτησα πολύ και θυμήθηκα  κάτι  “σοκολατένιες τρούφες με καφέ και Kahlua” που κάποτε  ήταν πολύ της μόδας και σκέφτηκα ότι, πέρα από την πλάκα σοκολάτας (η δική μου είναι πάντα η «ΙΟΝ αμυγδάλου μου») που έχεις, πάντα σαν σανίδα σωτηρίας στο ψυγείο, δεν είναι πολύ ωραίο αυτή η μπουκιά να μπορεί και να σε ταξιδέψει, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα; Έτσι, αποφάσισα ότι αυτές οι τέσσερις μπουκιές είναι ακριβώς ότι μας χρειάζεται!

Το καλό με τα τρουφάκια αυτά είναι ότι μπορείς να τα φτιάξεις (σε ότι μέγεθος θέλεις, να τα “κρύψεις” σε ένα κουτί στο ψυγείο και, να έχεις, είτε για ικανοποιήσεις την ανάγκη σου ή να προσφέρεις στην φιλενάδα, τη γειτόνισσα που ήρθε ξαφνικά ή την δασκάλα της μικρής σου μαζί με τον καφέ.

Μας έρχονται από τη Βραζιλία (που είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κακάο στον κόσμο) κάτι θα ξέρουν και τα λένε Brigadeiros που σημαίνει Ταξίαρχος.  Γιατί άραγε; Γιατί ορμάει στους γευστικούς αδένες σου και τα κάνει όλα λίμπα όπως οφείλει κάθε Ταξίαρχος που σέβεται τον εαυτό του.

Φτιάχνουμε λοιπόν Brigadeiros, τρούφες δηλαδή, έτσι όπως θα σου περιγράψω παρακάτω και εσύ κάθε φορά που θα φτιάχνεις μπορείς να κάνεις και μικρές αλλαγές ή προσθήκες που θα σου πω στο τέλος.

Είναι δε τόσο εύκολα στην παρασκευή τους  και διασκεδαστικά που μπορείς, άνετα, να τα φτιάξεις με τα παιδάκια ή τα εγγονάκια σου (εκτός από το κομμάτι της φωτιάς που είναι σίγουρα επικίνδυνο για τα πολύ μικρά παιδάκια)

Κλασσικό Brigadeiro Σοκολάτας

Υλικά

classic-brigageiro

  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο (περίπου 15 γρ.)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 25 γρ. κακάο σε σκόνη
  • Τρούφα σοκολάτας (έτοιμη στο εμπόριο)

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

brigadeiros-ready-mixΣε μια κατσαρόλα, πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνεις το βούτυρο, και, ανακατεύεις με το ζαχαρούχο και το κακάο.

Ανακατεύεις συνεχώς  μέχρι να δεις ότι αν σύρεις μία σπάτουλα στη μέση του μείγματος θα βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας για 2-3 δευτερόλεπτα.

Είναι η στιγμή που αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά, και, αδειάζεις το μείγμα σε ένα βαθύ πιάτο — που το έχεις αλείψει με λίγο βούτυρο — μέχρι να κρυώσει (τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείς να το βάλεις και στο ψυγείο).

Με ένα μικρό ή μεγάλο κουτάλι παίρνεις μία –μία δόση και πλάθεις με τα χέρια σου ένα στρογγυλό μπαλάκι που στη συνέχεια το περνάς στην σοκολατένια τρούφα που θα έχεις βάλει σε ένα πιάτο δίπλα σου.

Διατηρούνται στο ψυγείο σε ένα σκεύος που κλείνει καλά ωστόσο, πρέπει να βγουν από το ψυγείο 5 λεπτά πριν τα σερβίρεις.

Brigadeiro με καρύδα

coconut-brigadeiro

  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο (περίπου 15 γρ.)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • ½ κούπα (110 γρ.) γάλα καρύδας
  • Καρύδα τριμμένη

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα, πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνεις το βούτυρο και ανακατεύεις με το ζαχαρούχο και το γάλα καρύδας.  Ανακατεύεις συνεχώς  μέχρι να δεις ότι αν σύρεις μία σπάτουλα στη μέση του μείγματος θα βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας για 2-3 δευτερόλεπτα.

Είναι η στιγμή που αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζεις το μείγμα σε ένα βαθύ πιάτο — που το έχεις αλείψει με λίγο βούτυρο –μέχρι να κρυώσει (τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείς να το βάλεις και στο ψυγείο)

Με ένα μικρό ή μεγάλο κουτάλι παίρνεις μία –μία δόση και πλάθεις με τα χέρια σου ένα στρογγυλό μπαλάκι που στη συνέχεια το περνάς στην τριμμένη καρύδα που θα έχεις βάλει σε ένα πιάτο δίπλα σου.

Διατηρούνται στο ψυγείο σε ένα σκεύος που κλείνει καλά ωστόσο, πρέπει να βγουν από το ψυγείο 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρεις.

Tip: αν δεν σου αρέσει η καρύδα μπορείς, ακριβώς την ίδια συνταγή να φτιάξεις με γάλα αμυγδάλου και τριμμένα (ή flakes) ωμά ή καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Brigadeiro με φράουλα

Υλικά

strawberry-brigadeiro

  • 1 κούπα φρέσκες φράουλες, ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο (περίπου 15 γρ.)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • ¼ της κούπας άσπρη σοκολάτα (50-60 γρ.)
  • Χρωματιστή τρούφα ή τρούφα άσπρης σοκολάτας (αν δεν βρεις έτοιμη τρίβεις άσπρη σοκολάτα στον τρίφτη (προσοχή ΟΧΙ στο multi ή το blender, μπορεί και να τα κάψεις)

Σε μία κατσαρόλα και δυνατή φωτιά βράζεις τις φράουλες με το νερό μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να γίνει σαν πηχτή μαρμελάδα.  Χαμηλώνεις, αρκετά τη φωτιά, μέτριο προς χαμηλό και προσθέτεις το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύεις συνεχώς  μέχρι να δεις ότι αν σύρεις μία σπάτουλα στη μέση του μείγματος θα βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας για 2-3 δευτερόλεπτα.

Είναι η στιγμή που αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζεις το μείγμα σε ένα βαθύ πιάτο — που το έχεις αλείψει με λίγο βούτυρο — μέχρι να κρυώσει (τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείς να το βάλεις και στο ψυγείο)

Με ένα μικρό ή μεγάλο κουτάλι παίρνεις μία –μία δόση και πλάθεις με τα χέρια σου ένα στρογγυλό μπαλάκι που στη συνέχεια το περνάς στην τρούφα που θα έχεις βάλει σε ένα πιάτο δίπλα σου.

Διατηρούνται στο ψυγείο σε ένα σκεύος που κλείνει καλά ωστόσο, πρέπει να βγουν από το ψυγείο 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρεις.  Επειδή όμως περιλαμβάνουν μαρμελάδα από φρέσκο φρούτο καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα (όχι ότι θα κρατήσουν τόσο πολύ, μάλλον αδύνατον.

Brigadeiros με cookies και κρέμα

Υλικά

cookies-and-cream-brigadeiro

  • 10 μπισκότα σοκολάτας με κρέμα (καλύτερα είναι τα Oreos)
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο (περίπου 15 γρ.)
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανοίγεις τα μπισκότα και, βάζεις την κρέμα σε ένα πιάτο ενώ, τα μπισκότα, σε μια σακούλα για να φτιάξεις το τρίμμα (κλείνεις τη σακούλα καλά και τρίβεις με ένα πλάστη (για ευκολία μπορείς να τα βάλεις και στο blender ή το multi, αλλά, με τον τρόπο αυτό λερώνεις λιγότερα σκεύη) που θα σου χρειασθεί στο τελευταίο στάδιο.

Σε μια κατσαρόλα, πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνεις το βούτυρο και ανακατεύεις με το ζαχαρούχο και την κρέμα από τα μπισκότα.  Ανακατεύεις συνεχώς  μέχρι να δεις ότι αν σύρεις μία σπάτουλα στη μέση του μείγματος θα βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας για 2-3 δευτερόλεπτα.

Είναι η στιγμή που αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζεις το μείγμα σε ένα βαθύ πιάτο — που το έχεις αλείψει με λίγο βούτυρο — μέχρι να κρυώσει (τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείς να το βάλεις και στο ψυγείο)

Με ένα μικρό ή μεγάλο κουτάλι παίρνεις μία –μία δόση και πλάθεις με τα χέρια σου ένα στρογγυλό μπαλάκι που στη συνέχεια το περνάς στο τριμμένο μπισκότο που θα έχεις βάλει σε ένα πιάτο δίπλα σου.

Διατηρούνται στο ψυγείο σε ένα σκεύος που κλείνει καλά ωστόσο, πρέπει να βγουν από το ψυγείο 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρεις.

Σου έχω εδώ ένα video που σου δείχνει, ακριβώς τη διαδικασία.

https://goo.gl/XJLNEB

Ιδέες:

Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα φτιάξεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους προσθέτοντας κάποια ακόμα υλικά για να τα κάνεις ακόμα πιο διαφορετικά. 

Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες κονιάκ, brandy  την Kahlua που ανέφερα παραπάνω ή άλλο liqueur της αρεσκείας σου που ταιριάζει πολύ με την σοκολάτα.

Στα κλασσικά Brigadeiros μπορείς να βάλεις μια-δυο πρέζες ροζ πιπέρι που παντρεύεται ωραία με τη σοκολάτα ενώ παντού μπορείς να προσθέσεις λίγο αλάτι (1-2 πρέζες) που καραμελώνει, ακόμα καλύτερα, το ζαχαρούχο γάλα. 

Μπορείς να προσθέσεις μαζί με το κακάο και μια κ.γ. νεσκαφέ ή espresso για να δυναμώσεις ακόμα περισσότερο τη γεύση και φυσικά μπορείς να τα περάσεις σε τριμμένο καφέ, ή κακάο, τριμμένη μαύρη σοκολάτα.

Οι ξηροί καρποί ή τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία ακόμα επιλογή.  Κουκουνάρια ή αμύγδαλα καβουρδισμένα  για το τελευταίο βήμα. Επίσης, αν την καρύδα την περάσεις πρώτα από ένα τηγάνι και την καβουρδίσεις λίγο θα βγάλει ακόμα περισσότερα αρώματα.

Τέλος, μέσα σε κάθε τρουφάκι μπορείς, αν θες να προσθέσεις από καρύδι και φουντούκι μέχρι σταφίδα, cranberry, ανανά, μπανάνα, δαμάσκηνο ή χουρμά.

 

 

Πηγή

 

 

 

 

Advertisements