Οι εκπομπές μαγειρικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι πολλές και όλες έχουν, η κάθε μία για διαφορετικό λόγο, τους οπαδούς τους. 

Κυκλοφορούν δε άφθονα περιοδικά Ελληνικά και ξένα και όλοι και όλες μας είμαστε εν δυνάμει μάγειρες και μαγείρισσες.  Έτσι, έχουμε πάντα τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και μαθαίνουμε όλα — ή όσο περισσότερα γίνεται — κόλπα από τους ειδικούς, τους chefs που σίγουρα κρατάνε καλά φυλαγμένα μυστικά που δεν αποκαλύπτουν ποτέ όμως τα περισσότερα τα μοιράζονται μαζί μας για να μαθαίνουμε και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Βάζω στοίχημα ότι αυτά δεν τα ήξερες!

Ο φρέσκος μαϊντανός απορροφά εκείνη τη γεύση κατάψυξης: Αν προσθέσεις φρέσκα μυρωδικά (κυρίως μαϊντανό) στα κατεψυγμένα λαχανικά σου (π.χ. καρότα, μελιτζάνες) θα εξαφανίσεις ακόμα και την παραμικρή μυρωδιά που, συχνά, αποκτούν στην κατάψυξη και θα φέρεις στην επιφάνεια τα φυσικά τους αρώματα.

Η ψητή πατάτα, αν βιάζεσαι, γίνεται τέλεια στο φούρνο μικροκυμάτων αν την τυλίξεις σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας και την ψήσεις για 8 λεπτά.  Έτσι, θα γλυτώσεις τη μισή ώρα που θα χρειαζόσουν κανονικά.  Μη ξεχάσεις να την τρυπήσεις με ένα πιρούνι γύρω γύρω.

Το ψωμάκι του hamburger θα γίνει πολύ πιό νόστιμο αν το αλείψεις με λίγο φρέσκο βούτυρο και το περάσεις από τη σχάρα ή το σχαροτήγανο για ένα-δύο λεπτά.

Τα τηγάνια και οι κατσαρόλες πρέπει να καίνε περισσότερο από την κόλαση για να πετύχεις το κριτσανιστό καραμέλωμα που δίνει τόσο ωραία γεύση στο κρέας ή το κοτόπουλο ή το ψάρι που σου αρέσει στο εστιατόριο.

Το σκέτο ρυζάκι θέλει σκέτη φροντίδα. Ο πιό απλός και γρήγορος τρόπος να φτιάξεις ένα απλό, σκέτο, ρύζι (parboiled, basmatti ή οποιοδήποτε άλλο) είναι να πλύνεις το ρύζι, ανακατεύοντας καλά με τα χέρια σου, σε κρύο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο (έτσι θα διώξεις το παραπάνω άμυλο). Ζεσταίνεις ελάχιστο λάδι (ίσα να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας) ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις μέχρι να μυρίσει και να γυαλίσει, όχι παραπάνω από 1-2 λεπτά.  Προσθέτεις 1 φλιτζάνι νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι και μόλις βράσει χαμηλώνεις τη φωτιά για 10 λεπτά.  Στη συνέχεια αφαιρείς από τη φωτιά, σκεπάζεις με μία πετσέτα ανάμεσα από το καπάκι και αφήνεις να ολοκληρωθεί το ψήσιμο στον ατμό για πέντε λεπτά.

Οι πρωτεΐνες θέλουν υπομονή. Μη γυρίζεις το μπιφτέκι ή τη μπριζόλα ή το φιλέτο πάνω από μία φορά.  Ξέρω, θέλεις να τσεκάρεις αν ψήνεται καλά αλλά, κάθε φορά που γυρνάς την πρωτεΐνη, αυτή χάνει λίγο ακόμα από τα υγρά της, εκείνα που, στο τέλος, δίνουν εκείνο το ζουμερό, νόστιμο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αποσύρεις από την εστία λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό που φτιάχνεις, θα σκεπάσεις το σκεύος σου (επιβάλλεται, γιατί αν την αφήσεις παραπάνω θα παραψηθεί και θα καταστραφεί) και θα αφήσεις να ολοκληρωθεί το ψήσιμο για 5-8 λεπτά στο θερμό περιβάλλον που θα σφραγίσει όλα τα υγρά που θα δώσουν εκείνη την υπέροχη γεύση που αναζητάς.

Advertisements