pineapple-upside-down

Ο ανανάς είναι ένα εξωτικό φρούτο που βρίσκεις τώρα πια (ακόμα και, φρέσκο, καθαρισμένο) παντού αλλά και σε κονσέρβες.

Είναι νόστιμος και μυρωδάτος, δεν είναι καθόλου παχυντικός, είναι εξωτικός και μαζί του φτιάχνεις υπέροχα και εντυπωσιακά γλυκά.

Η μαμά μου έφτιαχνε, πολύ συχνά, αυτό το, εντελώς «retro» cake και, κάθε φορά, μας είχε μία μικρή έκπληξη.  Ανάλογα με τα κέφια της ανάμεσα στον ανανά – για να τον διακοσμήσει — έβαζε κεράσια (βασική συνταγή) maraschino, σταφίδες, τα Χριστούγεννα κάστανα ή καρύδια.  ‘Άλλοτε πάλι έβαζε αμύγδαλα, μπανάνα, μούρα, βατόμουρα, φράουλες, μύρτιλλα, χουρμάδες ή ότι άλλο μπορεί να της γυάλιζε.  Συχνά του πρόσθετε κανέλα, καστανή ζάχαρη ή καρύδα, άλλες πάλι φορές τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.  ‘Άλλες φορές πάλι το σέρβιρε χλιαρό με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σπιτική σαντιγύ. Συχνά το πρόσφερε με παγωτό βανίλια ή ακόμα καλύτερα καϊμάκι.  Ταιριάζει πολύ και η crème Anglaise που έφτιαχνε, καμιά φορά, για να το κάνει πιο chic, Γαλλικό και γκλάμουρους. Τι να πρωτοθυμηθώ.

Θέλεις μόλις 55 λεπτά για να σερβίρεις έξι με οκτώ, τουλάχιστον, χορταστικά κομμάτια στο πιάτο.

Τα υλικά που χρειάζεσαι:

Για την «ανάποδη»πλευρά !

  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 7-9 ολόκληρες φέτες ανανά από μια κονσέρβα (κρατάς λίγο χυμό για το cake)
  • 15-20 κεράσια (αν είναι φρέσκα χωρίς κουκούτσι) ή κατεψυγμένα ή από κονσέρβα ή maraschino cherries ή όποιο από τα παραπάνω που έβαζε η μαμά μου προτιμάς.  Μπορείς να βάλεις και cranberries ή κάποιο από τα super foods που πλέον βρίσκεις φρέσκα στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Για το cake

  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο (μπορείς και φυτίνη ή μαργαρίνη)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. χυμό ανανά από την κονσέρβα
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 2 αβγά

 

Αφού διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες θα πρέπει:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C
  2. Χτυπάς πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  3. Αν έχεις σκοπό να βάλεις κανέλα ή καρύδα ή τριμμένο φιστίκι πρέπει να πασπαλίσεις στο λιωμένο μείγμα
  4. Σε ένα ταψάκι ή φόρμα (καλύτερα αντικολλητικό) με διάμετρο 22εκ. στρώνεις τις φέτες ανανά και ανάμεσα στις φέτες και σε κάθε τρύπα θα βάλεις τα κεράσια ή ότι άλλο έχεις αποφασίσει.
    • Προσοχή καλύτερα να μη βάλεις φόρμα με αποσπώμενη βάση γιατί, ενδέχεται, μέχρι να δέσει το γλυκό σου, να μη σταθεί και να χυθεί απέξω. 
  5. Βάλε όλα τα υλικά του cake (βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, baking powder, απόσταγμα βανίλιας, αβγά, χυμό ανανά) και χτύπησε τα καλά με το mixer μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  6. Τέλος, αδειάζεις, με προσοχή το μείγμα που έχεις ετοιμάσει και φροντίζεις, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να πάει παντού.
  7. Φουρνίζεις για 35′ – 40’.  Το cake σου θα έχει φουσκώσει ελαφρά, θα έχει ροδίσει παντού και περισσότερο στην περίμετρο ενώ αν βυθίσεις στο κέντρο ένα μαχαίρι θα πρέπει να βγει καθαρό.
  8. Αφού κρυώσει λίγο (5΄-10΄το πολύ) αναποδογυρίζεις το γλυκό σου σε μία πιατέλα και σερβίρεις.
  9. Το cake αυτό είναι πάντα καλύτερο χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου για να μην είναι παγωμένο το βούτυρο.

 

Σημ.: Το γλυκό αυτό μοιάζει πολύ με την Tarte Tatin (την ανάποδη τάρτα με μήλα (σου έχω δώσει τη συνταγή που θα βρεις στην κατηγορία «Γλυκά-Τάρτες» με τίτλο «Tatin, η ανάποδη τάρτα«

Advertisements