grilled-salmon

Όσες συνταγές με σολομό έχω δοκιμάσει είναι η μία καλύτερη από την άλλη.  Η τεχνική, τα μυρωδικά, ο τρόπος και ο χρόνος ψησίματος και τα συνοδευτικά έχουν την τάση να απογειώνουν τον σολομό και, κάθε φορά, να έχω μπροστά μου ένα διαφορετικό και, ακόμα πιο, νόστιμο πιάτο.

Το ξέρεις πια ότι ο σολομός είναι το αγαπημένο μου ψάρι γιατί μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και εύκολα και γιατί μου κάνει καλό στην αναπλήρωση του ασβεστίου που τόσο χρειάζομαι λόγω της οστεοπενίας!

Αυτός ο σολομός ψήνεται με την πέτσα που κολλάει στο ταψί ή στο αντικολλητικό χαρτί ή στο αλουμινόχαρτο και βγαίνει το ψάρι σε ένα καλοψημένο κομμάτι.

Την ίδια διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις και με οποιοδήποτε άλλο λευκό και παχύ ψάρι σου αρέσει.   Συνοδεύεται τέλεια με λίγο λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλλά ταιριάζει πολύ με μια οποιαδήποτε salsa φτιάξεις, φυσικά με μαγιονέζα και , είναι τέλειος με γιαούρτι και μυρωδικά.

Για 2 άτομα θα χρειασθείς:

Για τον σολομό

  • 400 γρ. σολομό, φρέσκο (με την πέτσα στη μία πλευρά που θα βάλεις κάτω για να τον ψήσεις).
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο*

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  •  1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 4-5 φυλλαράκια βασιλικού*
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 245°C και στρώσε το ταψί σου με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, σκέτο, χωρίς καθόλου λάδι.  Τοποθέτησε το ψάρι με την πέτσα προς τα κάτω και σκέπασε το σολομό με μία λεπτή στρώση μαγιονέζα.  Πασπάλισε με αλάτι, φρέσκο πιπέρι και άνηθο.

Χρειάζεται 10-12 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του σολομού) για να ψηθεί.

Εν τω μεταξύ φτιάχνεις τη σάλτσα (που πιο καλά να την φτιάξεις 1-2 ώρες νωρίτερα για να παγώσει).  Λιώνεις το σκόρδο με το αλάτι και τα φύλλα βασιλικού σε ένα γουδί για να δημιουργήσεις μία παχιά κρέμα. Προσθέτεις το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού, αλατίζεις και δοκιμάζεις.   Βάζεις στο ψυγείο για να είναι κρύα.

Όταν ετοιμαστεί ο σολομός με τη βοήθεια μίας σπάτουλας  που θα βάλεις κάτω από το ψάρι θα σηκώσεις το καθαρό κρέας αφήνοντας την πέτσα που θα έχει κολλήσει στο χαρτί.

 

*Tips:

  • Συχνά στις διάφορες συνταγές θα δεις ότι βάζουμε ½ ή ¼ της κ.γ. από κάποιο μυρωδικό και ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις φρέσκο στο σπίτι. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις , λοιπόν, είναι όταν αγοράζεις ματσάκι από μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό, κόλιανδρο κ.τ.λ.) αφού τα πλύνεις, τα στεγνώσεις και τα ψιλοκόψεις, να βάζεις λίγο σε γυάλινα μικρά δοχεία ή σε σακουλάκια και να τα κρατάς στην κατάψυξη. Υπάρχουν βέβαια και κατεψυγμένα σε κουτιά, τα περισσότερα από αυτά στο εμπόριο και είναι πολύ χρήσιμο να έχεις γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειασθούν.
  • Το ίδιο κάνω και με χυμό λεμόνι ή lime και με ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και lime. Στύβω μερικά λεμόνια και limes και βάζω σε θήκες από παγάκια και βάζω ξύσμα από το καθένα από αυτά σε μικρά πλαστικά κουτάκια (εκείνα που μας φέρνουν από τα delivery με μουστάρδα, μαγιονέζα, τζατζίκι). Έτσι, έχω πάντα σε stock.  Αν έχω φρέσκα, φυσικά χρησιμοποιώ αυτά, αν όμως δεν έχω, η λύση αυτή μου λύνει τα χέρια.

 

 

Πηγή: Food52
Advertisements