plum-marmalade

Αν σου αρέσει να φτιάχνεις μαρμελάδες αυτή είναι μία που θα πρέπει να φτιάξεις οπωσδήποτε.

Τα δαμάσκηνα μας κάνουν, γενικά, καλό. Κυρίως στο εντερικό μας σύστημα. Πέρα, όμως, από αυτό είναι νόστιμα και έχουν ένα συναρπαστικό χρώμα. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο θα σου φτιάξει ένα υπέροχο πρωινό αλλά είναι και μία μαρμελάδα που ταιριάζει πάρα πολύ στην pasta flora. Δοκίμασε και θα δεις.

Εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα φτιάξεις μόλις δεις τα πρώτα δαμάσκηνα στα πανέρια της λαϊκής. Αν δεν βρεις δαμάσκηνα πάρε βανίλιες.  Γίνονται τέλεια μαρμελάδα και άμα θες μπορείς να κάνεις και ανάμειξη, δηλαδή μαρμελάδα με δαμάσκηνα και βανίλιες.  Το μυρωδικό τους εδώ είναι ιδιαίτερο και πρωτότυπο και το χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου η ανατολίτισσα η Gémillée. Το ανθόνερο (αυτό που εμείς βάζουμε στους κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα) εκείνη το έβαζε σχεδόν σε όλα τα γλυκά, αλλά, σίγουρα στις μαρμελάδες, στον μπακλαβά ή το καταίφι με φιστίκι Αιγίνης και, σε κάτι μπισκοτάκια με γέμιση από πάστα χουρμά, που τα λέγαμε menena. Τα έφτιαχνε και η μαμά μου αυτά, αν βρω τη συνταγή θα τη φτιάξω και θα σου πω μετά και σένα.

Θα χρειασθείς:

  • 1,5 κ. φρέσκα δαμάσκηνα ή βανίλιες (σφιχτά, ώριμα και χωρίς εκδορές ή χτυπήματα)
    600 γρ. ζάχαρη
    Χυμό από 1/2 ζουμερό λεμόνι (σηκώνει και 1 αν σου αρέσει να είναι ξυνούτσικη η μαρμελάδα σου
    1 κ.σ. ανθόνερο

Διαδικασία:

Αφού πλύνεις και καθαρίσεις καλά τα δαμάσκηνα τα κόβεις σε φέτες και τα βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμόνι.  Ανακατεύεις καλά, σκεπάζεις και τα αφήνεις για μερικές ώρες να ποτίσουν.

Αν δεν σου αρέσουν τα μεγάλα κομμάτια στη μαρμελάδα θα πρέπει να κόψεις το φρούτο σε μικρό καρεδάκι. Επίσης, καλό είναι να κάνεις δύο ακόμα κινήσεις (1) να δοκιμάσεις αν το φρούτο είναι άνοστο ή άγλυκο να αυξήσεις — λίγο — την ποσότητα της ζάχαρης και (2) δεν είναι κακή ιδέα, πριν τα βάλεις να μαρινάρουν με τη ζάχαρη και το λεμόνι να τα περάσεις από το multi ίσα-ίσα για ένα click άντε δύο για να σπάσει η φλούδα και να μην έχεις μεγάλα κομμάτια στη μαρμελάδα σου.

Στη συνέχεια αδειάζεις το μείγμα (με μια σπάτουλα πάρε όλο το χυμό που υπάρχει στο μπολ) σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ανάβεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.  Ανακατεύεις συχνά και αν θέλεις ξαφρίζεις με μια τρυπητή κουτάλα. overflow

Για να μην ξεχειλίσει η κατσαρόλα, σου θυμίζω, ότι τοποθετείς πάνω της μια ξύλινη κουτάλα.  Συνεχίζεις για 5′-6′ και προσθέτεις το υπόλοιπο λεμόνι και το ανθόνερο, χαμηλώνεις τη φωτιά στο μέτριο και αφήνεις να βράσει η μαρμελάδα για ακόμα 5′ ή όσο χρειασθεί για να αποκτήσει την υφή που θέλεις. Μη την παραβράσεις γιατί θα σου πικρίσει.

Για να βεβαιωθείς ότι έχει δέσει το γλυκό σου μπορείς να τσεκάρεις αν βάλεις ένα μικρό πιατάκι για λίγο στην κατάψυξη και ρίχνεις 1 κουταλιά.  Πρέπει να κυλάει πολύ αργά στο πιατάκι. Αν σπρώξεις λίγο μαρμελάδα θα πρέπει να μείνει εκεί, αν γυρίσει προς τα πίσω δεν είναι έτοιμη.  Επίσης αν χωρίσεις, με την πλάτη του κουταλιού την μαρμελάδα στη μέση το κενό δεν θα πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Βάζεις τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα δοχεία (αφήνεις 1 δάχτυλο κενό) καπακώνεις, αναποδογυρίζεις και αφήνεις για τουλάχιστον ένα δεκάωρο για να κρυώσει τελείως. Αν τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσεις δεν τα αποστειρώσεις τότε θα πρέπει να περιμένεις ένα 10ωρο να κρυώσει καλά η μαρμελάδα και στη συνέχεια ακολουθείς την παραπάνω διαδικασία.

Αν σε πειράζει η φλούδα από τα δαμάσκηνα ή τις βανίλιες θα πρέπει αφού περάσει το διάστημα που θα τα έχεις «μαρινάρει» με τη ζάχαρη και το λεμόνι να τα περάσεις από ένα μύλο (αυτόν που είχαν οι μαμάδες μας παλιά για τον πουρέ). 

 

Advertisements