marmelades.jpg

Η μαρμελάδα, και μάλιστα η σπιτική είναι πάντα πιό ωραία πρώτον γιατί βάζεις τα φρούτα που θέλεις ή κάνεις τους συνδυασμούς που αγαπάς (π.χ μία μαρμελάδα με ανακατεμένα όλα τα ξινά που φτιάχνει η φίλη μου η Κάλλη με πορτοκάλι, λεμόνι, κίτρο και την ονομάζει all citrus). Δεύτερον γιατί μπορείς να την φτιάχνεις κάθε εποχή ανάλογα με τα φρούτα που υπάρχουν. Τρίτον μπορείς να την κάνεις όσο γλυκειά θέλεις και τέταρτον δεν περιλαμβάνουν καμίας μορφής συντηρητικά και αν, λέμε, αν σου ζαχαρώσει τη βάζεις για λίγο στο bain Marie και γίνεται καινούργια.

Μπαίνει στο ψωμάκι, στα γλυκά, στις τάρτες, στο παγωτό, στο γιαούρτι, τρως μια μπουκιά όταν έχεις υπογλυκαιμία και, φτιάχνεις βαζάκια που τα στολίζεις… ζωγραφιστά, με μια ωραία ετικέτα ή με πολύχρωμα πάνινα καπάκια, κορδέλες και φιόγκους και, τα πας κέρασμα όπου είσαι καλεσμένη.

Δεν υπάρχει ούτε ένα φρούτο που να μην μπορείς να κάνεις μαρμελάδα.  Επίσης, κάθε πιθανός συνδυασμός είναι απολύτως αποδεκτός από τη στιγμή που η μαρμελάδα είναι σπιτική.  Έχω ακούσει για μαρμελάδα από ανθό λεμονιού, έχω δοκιμάσει υπέροχη μαρμελάδα από φραγκόσυκο, έχω δει μαρμελάδα από τομάτα, μελιτζανάκι, τριαντάφυλλο και καρπούζι.

Μπορείς να συνδυάσεις ένα, δύο, τρία φρούτα. Ας πούμε μήλα κόκκινα, ξινόμηλα και αχλάδια.  Ή διάφορα ξινά, ή σταφύλι με ρόδι ή σύκο με δαμάσκηνο, ή ροδάκινο με πορτοκάλι… οι συνδυασμοί είναι άπειροι αρκεί να επιλέγεις τα φρούτα στην εποχή τους, να είναι μεστά και σφιχτά χωρίς χτυπήματα και να τα καθαρίσεις ακριβώς πριν τα ρίξεις στην κατσαρόλα για να μη σου μαυρίσουν.

Τέλος μπορείς να προσθέσεις διάφορα μυρωδικά για να κάνεις την μαρμελάδα ακόμα καλύτερη.  Αρμπαρόριζα και λουίζα είναι τα κλασσικά όμως σκέψου πόσο μυρωδάτη θα γίνει αν προσθέσεις ginger ή ξύσμα από πορτοκάλι, lime ή λεμόνι.

Επίσης ταιριάζουν διάφορα μυρωδικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, αστεροειδείς γλυκάνισος, φρέσκια βανίλια (τους σπόρους από ένα λοβό – μαζί και τον λοβό αφού αδειάσεις τους σπόρους, που θα τον αφαιρέσεις στο τέλος) ή ένα liqueur που να ταιριάζει.

Η συνταγές της μαρμελάδες δεν διαφέρουν πολύ η μία από την άλλη.  Κάποιες θέλουν πιό πολλή ζάχαρη ή περισσότερο βράσιμο γιατί τα φρούτα είναι πιο ζουμερά αλλά η βάση είναι σχεδόν πάντα η ίδια.  Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν δοκιμάσεις να φτιάξεις μαρμελάδα για πρώτη φορά είναι να δοκιμάσεις μια μικρή ποσότητα γιατί μπορεί η ζάχαρη να σου φανεί πολλή ή λίγη ή η υφή να μη σε ικανοποιεί ή να δεις ότι θέλει κάτι ακόμα ή κάτι λιγότερο.

Επίσης καλό είναι, να έχεις αποστειρώσει τα δοχεία ή τα βαζάκια για να διατηρηθούν περισσότερο.  Μπορείς είτε να τα βάλεις (αφού τα πλύνεις καλά) σε νερό που βράζει για 5΄ κλεισμένα με το καπάκι και αφού στραγγίξουν να τα γεμίσεις με ζεστή μαρμελάδα, να τα ταπώσεις και να τα αναποδογυρίσεις μέχρι να κρυώσουν ή να τα βάλεις στο φούρνο χωρίς το καπάκι για 10 λεπτά στους 100°C και γεμίζεις ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία.

Τα βασικά σου υλικά για να φτιάξεις μία μαρμελάδα είναι:

Για ένα κιλό «καθαρισμένο» φρούτο θα βάλεις 2 κούπες ζάχαρη, ½ με 1 κούπα νερό, το χυμό από ½ λεμόνι, όποιο μυρωδικό θέλεις και στο τέλος μια κ.σ. πηκτίνη ή γλυκόζη (που είναι προαιρετικά γιατί το λεμόνι από μόνο του βοηθάει στο πήξιμο και στην διατήρηση της μαρμελάδας).

Η διαδικασία είναι να βράσεις το νερό με τη ζάχαρη, να προσθέσεις το φρούτο και να ανακατεύεις μέχρι να πήξει και να πάρει χρώμα. Πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή, να είσαι από πάνω και να ανακατεύεις για να μην σου κολλήσει και να την φτιάξεις γρήγορα για να μην σου καεί και για να μη χάσει το φρούτο τα αρώματα του.  Όταν δεις ότι είναι έτοιμη αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το χυμό λεμόνι ή την πηκτίνη ή την γλυκόζη και το μυρωδικό (που μπορείς εναλλακτικά να βάλεις από ένα φυλλαράκι ή κοτσανάκι σε κάθε βάζο) ανακατεύεις, και μεταφέρεις στα βαζάκια. Αν δεν κάνεις αποστείρωση τότε θα πρέπει να σκεπάσεις την κατσαρόλα σου με μια καθαρή πετσέτα και να μεταφέρεις την μαρμελάδα σε βαζάκια όταν έχει κρυώσει εντελώς.  Αν βάλεις την ζεστή μαρμελάδα σε κρύα βαζάκια και την κλείσεις αμέσως οι υδρατμοί που θα σφραγιστούν μέσα στο βάζο θα ζαχαρώσουν το γλυκό.

Με αυτό το σκεπτικό μπορείς να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις μια μικρή ποσότητα και να φτιάξεις όσες μαρμελάδες θες ωστόσο, θα σου βάλω συνταγές για κάποιες ιδιαίτερες μαρμελάδες σήμερα και αύριο και αργότερα, ανάλογα με την εποχή ίσως βρω, δοκιμάσω και φτιάξω μερικές ακόμα. Αν έχεις ιδέες ή παραγγελιά πες το μου και θα ασχοληθώ.