bitter orange.jpg

Ίσως είναι η διασημότερα μαρμελάδα που μας έρχεται από την Αγγλία.

Θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα διάσημη γι’αυτή τη μαρμελάδα αφού έχουμε τόσα πολλά νεράντζια. Βέβαια φτιάχνουμε νεραντζάκι που νομίζω, πουθενά στον κόσμο, δεν το έχω συναντήσει αλλά η μαρμελάδα νεράντζι είναι τέλεια. Εμένα που τα γλυκά δεν μου αρέσουν πολύ αλλά που μου αρέσει να έχω κάτι γλυκό στο πρωινό μου που συνήθως συνοδεύω με ένα ποτήρι κρύο γάλα το νεράντζι με εκείνη την πικράδα που βγάζει με καλύπτει απόλυτα.

Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν πουλάνε νεράντζια στην λαϊκή ή στα μανάβικα. Εγώ βρίσκω άπειρες νεραντζιές στη γειτονιά και όταν ωριμάσουν κόβω μερικά και φτιάνω τη μαρμελάδα της χρονιάς. Αν όμως βρεις και αγοράσεις φρόντισε να μην είναι κερωμένα και αν είναι θα τα μουσκέψεις σε νερό και ξύδι και μετά θα τα πλύνεις πολύ πολύ καλά (με σφουγγάρι και σαπούνι – όμως μη τα μουσκέψεις με σαπούνι γιατί όσο να πεις λίγο σαπουνάκι από τους πόρους θα μπει στη φλούδα).

Αυτή είναι, ίσως, η πιό απλή και εύκολη συνταγή για μαρμελάδα που θα φτιάξεις και θα το ευχαριστηθείς.

Χρειάζεσαι:

  • 2 κιλά νεράντζια αν βρεις βιολογικά ακόμα καλύτερα σίγουρα όχι κερωμένα
  • 2 λίτρα νερό
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κιλά ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (cane sugar)
Πως θα τη φτιάξεις
  1. Αφού πλύνεις πολύ καλά τα νεράντζια παίρνεις τη φλούδα με το peeler (δεν πρέπει να έχει καθόλου άσπρη σάρκα γιατί πικρίζει πολύ και στη συνέχεια κόβεις τη φλούδα σε λεπτές λωρίδες. Τοποθέτησε τις σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Κόβεις τα πορτοκάλια στη μέση, τα στύβεις αδειάζεις το χυμό πάνω από τις φλούδες που έχεις ψιλοκόψει.
  3. Πρόσθεσε το νερό ανακάτεψε καλά, σκέπασε με μια πετσέτα και άφησέ τα ένα ολόκληρο βράδυ.
  4. Την επόμενη μέρα άδειασε το περιεχόμενο του δοχείου σου σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφού βράσει, για ½ περίπου λεπτό, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράζει για περίπου 1 με 1½ ώρα, μέχρι να δεις ότι τα φλούδια έχουν μαλακώσει.
  5. Προσθέτεις το χυμό λεμόνι και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις να σιγοβράζει για ακόμα 40 περίπου λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  6. Αδειάζεις στα αποστειρωμένα δοχεία (αφήνεις 1 δάχτυλο κενό) καπακώνεις, αναποδογυρίζεις και αφήνεις για τουλάχιστον ένα δεκάωρο για να κρυώσει τελείως. Αν τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσεις δεν τα αποστειρώσεις τότε θα πρέπει να περιμένεις ένα 10ωρο να κρυώσει καλά η μαρμελάδα και στη συνέχεια ακολουθείς την παραπάνω διαδικασία.

Είναι τόσο υπέροχη η μαρμελάδα αυτή, που, πάνω σε μαύρο, σικάλεως ή πολύσπορο — φρυγανισμένο — ψωμάκι, με λίγο βούτυρο, θα μετατρέψει ένα γκρίζο πρωινό σε μια λαμπερή μέρα.

Ταιριάζει υπέροχα πάνω σε cheesecake ή σε μια τρυφερή pannacotta ενώ θα δώσει άλλη διάσταση στο γιαούρτι που θέλεις να φας για βραδινό.