kotoboukies.jpg

Οι κοτομπουκιές αποτελούν, ίσως, την νούμερο ένα αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών (και τη δική μου, μπορώ να τρώω ασταμάτητα, και δεν ησυχάζω αν δεν τελειώσουν!). 

Ξέρω, ξέρω αγαπούν και τα μακαρόνια με κιμά, και τις τηγανητές πατάτες και το παγωτό, αλλά, η κοτομπουκιά είναι το κάτι άλλο.  Είναι τραγανή, είναι ζουμερή, είναι χρυσαφένια, είναι νόστιμη και, το σπουδαιότερο, μπορείς να την πιάσεις με το χέρι και να την απολαύσεις συνεχίζοντας να παίζεις. Που το βάζεις αυτό.

Έχουν κάτι μαγικό οι κοτομπουκιές.  Τις βρίσκεις (σχεδόν) σε όλα τα φαστφουντάδικα. Τις βρίσκεις (μισομαγειρεμένες) και, κατεψυγμένες, σε όλα τα supermarkets.  Μπορείς να τις τηγανίσεις σε λάδι (λίγο ή πολύ), να τις μαγειρέψεις με λίγο βούτυρο ή να τις ψήσεις στο φούρνο. Τρώγονται καυτές από το τηγάνι, σε θερμοκρασία δωματίου από την πιατέλα ή παγωμένες από το ψυγείο.

Τις απολαμβάνεις για μεσημεριανό ή βραδινό, σε πάρτι ή σε μπουφέ, σε σάντουιτς, σε αραβική πίτα ή σε tortilla, και, τρώγονται σκέτες, με μακαρόνια ή με ρύζι, με πουρέ ή με τηγανητές πατάτες, με φρέσκες σαλάτες ή ψητά λαχανικά, με μαγιονέζα, με ketchup, με μουστάρδα, με chili sauce ή με γιαούρτι.  Ε! τι άλλο θες πια από μία τόση δα κοτομπουκιά;

Πριν λίγο καιρό είχα παρακολουθήσει μία εκπομπή με τον Jamie Oliver ο οποίος κάνοντας έρευνα, στην Αγγλία ή στην Αμερική – δεν θυμάμαι ακριβώς, σε μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, όπου, μελετούσε τι τρώνε τα παιδιά στα σχολεία και, τι προτιμούν.  Εκεί λοιπόν είχε ανακαλύψει ότι κάποιες κοτομπουκιές δεν ήταν καθαρό φιλέτο αλλά είχαν και αλεσμένα κόκαλα και, λίγο από την πέτσα και ίσως, και κομμάτια από τα εντόσθια και δεν ξέρω τι άλλο.  Αυτό, τότε, δημιούργησε κάποιον πανικό όμως, εμείς στην Ελλάδα, δεν νομίζω να έχουμε τέτοια κρούσματα.  Αγοράζω συχνά κοτομπουκιές γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ και τις ψήνω στο φούρνο και μου φαίνεται ότι είναι από καθαρό στήθος κοτόπουλου.

Αν όμως έχεις ευαισθησίες και ανησυχείς για το φαγητό που τρώνε τα βλασταράκια σου είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις που, παίζει και να μην ξανά-αγοράσεις ποτέ τις έτοιμες κοτομπουκιές που πουλάνε στο εμπόριο!

Για να φτιάξεις περίπου 24 κοτομπουκιές θέλεις μισή ώρα (15 λεπτά προετοιμασία και 15 λεπτά μαγείρεμα) και αυτά τα υλικά:

Υλικά:

  • 300 γρ. στήθος κοτόπουλο (μπορείς και γαλοπούλα) που, αν δεν έχεις food processor ή multi, θα ζητήσεις από τον κρεοπώλη να σου κάνει κιμά ή θα κόψεις σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια
  • 20 γρ. βρώμη (ή Quaker ή corn-flakes – χωρίς ζάχαρη)
  • ¼ κ.γ. μαϊντανό (καλύτερα αποξηραμένο)*
  • ¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη*
  • ¼ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη*
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 60 γρ. τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά ή γαλέτα (μπορείς να βάλεις ψωμί του τοστ και να το τρίψεις το multi)
  • 1-2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Φρέσκο πιπέρι
  • Λάδι, ελάχιστο

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και στρώνεις το ταψί σου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάλε, τα πρώτα έξι υλικά, στο food processor ή στο multi, για να κόψεις το κοτόπουλο και να ανακατευτούν τα υλικά.
    • Αν το κοτόπουλο είναι ήδη κομμένο ή έχεις πάρει κιμά δεν χρειάζεσαι το multi, βάλε τα υλικά σου σε ένα μπολ και ανακάτεψε τα καλά.
  3. Βάλε το τριμμένο ψωμί και την παρμεζάνα σε ένα βαθύ πιάτο και ανακάτεψε. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Με λίγο βρεγμένα χέρια θα παίρνεις μια-μια κουταλιά από το μείγμα σου και αφού το πλάσεις, και, δώσεις το σχήμα που θέλεις, το ακουμπάς πάνω στο αντικολλητικό χαρτί. Αν έχεις χρόνο μπορείς να βάλεις τις κοτομπουκιές, πρώτα, στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα και μετά να τις φουρνίσεις.
  5. Ψεκάζεις, ελαφρά, με ένα spray λαδιού** και φουρνίζεις  — στον αέρα — για, περίπου 15 λεπτά.  Αν θέλεις το τελευταίο δίλεπτο ανάβεις το grill για να ροδίσουν ακόμα περισσότερο και να γίνουν πιο τραγανές οι κοτομπουκιές σου.  Ενδιάμεσα, ίσως χρειασθεί, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να γυρίσεις τις κοτομπουκιές μια φορά.

Αν δεν έχεις spray λαδιού θα βάλεις 1-2 σταγόνες λάδι πάνω σε κάθε κοτομπουκιά ή έναν ελάχιστο κόμπο  — όσο ένα μπιζέλι – βούτυρο σε κάθε μία.

Ιδέα:,

  1. Από τη στιγμή που θα μπεις στην κουζίνα θα σου έλεγα, να φτιάξεις πολλές (2-3 δόσεις) και, αφού τις  πανάρεις, να τις στρώσεις σε ένα δίσκο με αντικολλητικό χαρτί και να τις καταψύξεις.  Όταν παγώσουν,καλά, θα τις βάλεις, μέσα σε σακούλες τροφίμων κλεισμένες, όσο καλύτερα γίνεται, στην κατάψυξη και, θα βγάζεις όσες θέλεις κάθε φορά.  Διατηρούνται μέχρι και 3 μήνες. Μπαίνουν κατεψυγμένες στο τηγάνι ή στο φούρνο και γίνονται σε χρόνο DT.
  2. Φυσικά αν θέλεις μπορείς να τηγανίσεις τις κοτομπουκιές σε λάδι, ή βούτυρο ή συνδυασμό και των δύο (μην ξεχάσεις να τις βάλεις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί μόλις τις βγάλεις από το τηγάνι) αλλά θα τις φορτώσεις με πολλά λιπαρά.

Tips: 

*Συχνά, στις συνταγές μου θα δεις ότι, προσθέτω λίγη σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού ή βάζω αποξηραμένα βότανα και μυρωδικά.  Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος, γιατί, συχνά, χρειάζεσαι ελάχιστη ποσότητα από κάποιο υλικό. Πολύ λίγο ίσα-ίσα για να ενισχύσεις τη γεύση του βασικού σου υλικού χωρίς να έχεις την έντονη μυρωδιά και την υγρασία από το φρέσκο κρεμμύδι ή το σκόρδο. Και ο δεύτερος, επειδή, πολλές φορές, η ποσότητα που χρειάζεσαι δεν είναι παραπάνω από μισή κουταλίτσα μαϊντανό, βασιλικό, ρίγανη ή άνηθο και δεν έχεις πάντα ματσάκια στο ψυγείο ή γλάστρες στο μπαλκόνι σου.  Διατηρείς λοιπόν αυτά τα μπουκαλάκια που βρίσκεις σε όλα τα supermarkets στο ντουλάπι σου και τα έχεις όποτε χρειάζεσαι μικρές ποσότητες.
**Το spray λαδιού είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εξάρτημα.  Το βρίσκεις στα καταστήματα που πουλάνε είδη σπιτιού, υπάρχει σε αφθονία και πολύ οικονομικό στο Jumbo και θα σου λύνει τα χέρια κάθε φορά που η ποσότητα λαδιού απαιτείται να είναι “έως ελάχιστη”.  Θα το βρεις τέλειο κάθε φορά που κάνεις διατροφή και θέλεις να μειώσεις την ποσότητα του λαδιού στη σαλάτα σου.  Χρησιμοποιείς το spray και τότε η ποσότητα είναι πραγματικά «τόσο-όσο».
Advertisements