sole meuniere.jpg

Ένα αγαπημένο και εύκολο ψάρι είναι η γλώσσα.  Με ένα και μοναδικό κεντρικό κόκαλο και μία σειρά από κάθε πλευρά μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ελαφρύ και νόστιμο γεύμα. 

Τη βρίσκεις παντού, συνήθως σε φιλέτο χωρίς την πέτσα και ξεκοκαλισμένη και κατεψυγμένη πράγμα που σου κάνει τη ζωή σου ακόμη πιό εύκολη.  Η συνήθης λύση είναι να την κάνεις πανέ.  Τη βυθίζεις σε αβγό και σε τριμμένη γαλέτα που έχεις από πριν αλατοπιπερώσει (το ίδιο και τη γλώσσα) και την ρίχνεις στο τηγάνι με ζεστό καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο ενίοτε και βούτυρο φρέσκο ή τα δύο μαζί (ελαιόλαδο και βούτυρο φρέσκο). Πολλοί βάζουν και αλεύρι πριν βάλουν το ψάρι στο αβγό για το πανάρισμα, εγώ δεν το προτιμώ.  Και επειδή τα τηγανητά θέλεις να τα αποφύγεις μπορείς να στρώσεις την παναρισμένη γλώσσα σε αντικολλητικό χαρτί, να βάλεις επάνω σε κάθε φιλέτο ένα-δύο κόμπους φρέσκο βούτυρο ή να ψεκάσεις με spray λαδιού και να τις ψήσεις για 10′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.  Επίσης, μπορείς να πάρεις γλώσσα φρέσκια, να την πανάρεις και να την βάλεις στην κατάψυξη και να βγάζεις κομμάτι-κομμάτι για μαγείρεμα όποτε το χρειάζεσαι. Προσοχή, αν η γλώσσα ήταν κατεψυγμένη που πρώτα ξεπάγωσες και πανάρισες, τότε θα πρέπει να την μαγειρέψεις αμέσως, δεν πρέπει να μπει ξανά στην κατάψυξη, εκτός και αν, έχεις κάνει ένα «μισό» τηγάνισμα.

«Retro» συνταγή που γνώρισε πολλές δόξες πριν καμιά εικοσαετία και που αποτελεί  ένα από τα highlights της γαλλικής κουζίνας.  Η sole meunière είναι ένα πιάτο, με ελαφρά αυξημένα λιπαρά, που όμως είναι πολύ γευστικό και που αν συνοδέψεις με μια φρέσκια ή βραστή σαλάτα η επιβάρυνση δεν θα είναι και τόσο μεγάλη.

Χρειάζεσαι:

  • 4 φιλέτα γλώσσας
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • ½Μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

και η πανεύκολη διαδικασία:

  1. Πλένεις και στεγνώνεις, σε απορροφητικό χαρτί, πολύ καλά τις γλώσσες
  2. Αλατοπιπερώνεις και τις περνάς, και από τις δύο πλευρές στο αλεύρι, να πάει παντού.  Τις τινάζεις ελαφρά για να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
  3. Λιώνεις, το μισό βούτυρο, σε ένα μεγάλο τηγάνι και, ψήνεις σε μέτρια φωτιά, τα 2 φιλέτα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά κουνώντας ελαφρά το τηγάνι για να πηγαίνει το βούτυρο παντού.
  4. Μόλις ροδίσει καλά από τη μια πλευρά γυρίζεις, για να ψηθεί και από την άλλη.  Αδειάζεις τα έτοιμα φιλέτα (χωρίς το βούτυρο) σε μια πιατέλα, βάζεις το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με τα άλλα 2 φιλέτα.
  5. Εν τω μεταξύ κόβεις το λεμόνι σε λεπτές φέτες.
  6. Μόλις βγάλεις και τη δεύτερη δόση ρίξε τις φέτες λεμονιού και γύρισε της μέσα στη σάλτσα για μερικά δευτερόλεπτα.
  7. Περιχύνεις τις γλώσσες με το λιωμένο βούτυρο, βάζεις τις φέτες λεμόνι από πάνω ή στο πλάι και πασπαλίζεις με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    • Οι περισσότεροι βάζουν το λεμόνι, φρέσκο, δίπλα στις έτοιμες γλώσσες για να βάλει ο καθένας όσο θέλει. Εγώ, βρίσκω ότι αν βάλεις το λεμόνι για μερικά δευτερόλεπτα μέσα στην καυτή σάλτσα βγάζει περισσότερο άρωμα και οξύτητα που ταιριάζει πολύ με το καψαλισμένο βούτυρο και την τηγανισμένη γλώσσα.  

Πολλοί, μαζί με το λεμόνι ρίχνουν και λίγη κάππαρη. Εμένα, η κάππαρη δεν μου αρέσει και την αποφεύγω.

Advertisements