%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1Νομίζω ότι σου έχω ξαναπεί ότι η Renée, η μανούλα μου, ήταν η αρχόντισσα της κουζίνας της.  Μαγείρευε τα πάντα και καταπληκτικά, και μου μάθαινε τα πάντα, αλλά, διά της προφορικής μεθόδου!  Κανένας δεν μπορούσε να ακουμπήσει την κουζίνα της, τα υλικά και τα εξαρτήματά της, έπρεπε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. 

Μαγείρευε απίθανα, ήταν οργανωτική και γρήγορη και, σου έστηνε τραπέζι για πάρτι σε μισή μέρα.  Μαγείρευε τα πάντα, έμαθε από τη γιαγιά μου (την Ελληνίδα) να φτιάχνει υπέροχα Ελληνικά φαγητά και, φυσικά άπειρα, από την Μέση Ανατολή και τον κόσμο που ταξίδευε.  Τα σουτζουκάκια δεν τα έφτιαχνε πολύ, ίσως γιατί υπάρχει, αντίστοιχη — πολύ ωραία συνταγή — της Μέσης Ανατολής και τα προτιμούσε. Έλα όμως που, όταν ήρθε η ώρα, παντρεύτηκα Έλληνα, γέννημα θρέμμα Αθηναίο! Με το καλημέρα σας να τον ταΐσεις τον άνθρωπο με falafel και σουτζουκάκια της Μέσης Ανατολής; Όσο και αν «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» δε λέει να του κάνεις τέτοιο χουνέρι του ανθρώπου, σιγά-σιγά θέλει το πράγμα.

Έτσι, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και μην ξέροντας «επί της ουσίας» να φτιάξω ούτε ένα αβγό βραστό, (στα 25 μου αυτό. Στο μυαλό μου τα ήξερα όλα, αλλά, κατσαρόλα δεν είχα πιάσει η καλομαθημένη!) έκανα δασκάλα μου τη Βάσω. Η Βάσω, μια αγαπημένη κυρία που ζει και βασιλεύει και, θα ήθελα πολύ να την ξανασυναντήσω, μεγάλωσε μαζί με την αδελφή της, την κουμπάρα και κολλητή μου, την Καίτη και, την ήξερα από μικρή.  Η κα Βάσω λοιπόν, ερχόταν στο σπίτι να με βοηθήσει για τις δουλειές και, κάθε φορά, είχαμε ένα δίωρο μάθημα Ελληνικής κουζίνας. Όχι να το παινευτώ αλλά η ταραμοσαλάτα μου (της) τα σπάει! (σου έχω ήδη δώσει τη συνταγή στην κατηγορία «chutneys-dressings-σάλτσες-dips«με τίτλο «Η ταραμοσαλάτα είναι must!«, η σπανακόπιτα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς (σύντομα, θα σου δώσω τις συνταγές) και, τα σουτζουκάκια της Βάσως, είναι άπαιχτα. Ακόμα τα φτιάχνω, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μου έμαθε και, κάθε φορά έχουν την ίδια επιτυχία.

Σουτζουκάκια, λοιπόν, σήμερα εκείνα τα τέλεια Σμυρνέικα που θα φτιάξεις και θα απολαύσεις με πιλάφι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές. Οτιδήποτε άλλο και να βάλεις δίπλα τους θα είναι «ιεροσυλία»!

Χρειάζεσαι:

  • ½ κ. κιμά μοσχαρίσιο
  • ¼ μιας φραντζόλας, μπαγιάτικο, ψωμί
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύδι, λίγο
  • πολύ καλό ζύμωμα
  • Αλεύρι λίγο, για να αλευρώσεις τα σουτζουκάκια
  • Λάδι λίγο για τη σάλτσα και για το τηγάνισμα
  • 1 μικρή κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ή κονκασέ

Διαδικασία:

  1. Σε ένα μπολ βάσεις τον κιμά με το ψωμί που έχεις μουσκέψει σε νερό και στραγγίξει, καλά, με τα χέρια σου, το κρεμμύδι, το κύμινο, αλάτι πιπέρι και λίγο κύμινο και ζυμώνεις πολύ-πολύ καλά.
  2. Σου συνιστώ να πάρεις ένα κομματάκι και να το δοκιμάσεις, ναι, έτσι όπως είναι ωμό, για να βεβαιωθείς ότι έχει αρκετά απ’όλα κυρίως στο κύμινο. Αν σου είναι πάρα πολύ δύσκολο βάλε μια στάλα λάδι σε ένα σαγανάκι και τηγάνισε μία μπουκιά για να τη δοκιμάσεις και να βεβαιωθείς.
  3. Το ξύδι και να μην το νοιώσεις δεν πειράζει τόσο πολύ μπαίνει περισσότερο για να γίνουν αφράτα τα σουτζουκάκια.
  4. Αφού πλάσεις τα σουτζουκάκια τα αλευρώνεις (λίγο — τίναξε τα ανάμεσα στα χέρια σου για να φύγει το πολύ αλεύρι) και τα τηγανίζεις σε λίγο λάδι. Θα βάλεις λίγο λάδι — όσο να καλύψεις τον πάτο — σε ένα τηγάνι (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) και θα τα τηγανίζεις μέχρι να ροδίσουν. Προσπάθησε να μη τα γυρίζεις πολύ και αφού ροδίσουν καλά από τη μια μεριά θα τα γυρίσεις, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, για να ροδίσουν και από την άλλη.  Τα ακουμπάς πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να ρίξουν το παραπάνω λάδι.
  5. Εν τω μεταξύ βάζεις λίγο λάδι (3-4 κ.σ.) σε μια κατσαρόλα μαζί με τα τοματάκια, αλατοπιπερώνεις λίγο και, μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμη.
    • Όταν θέλεις να τσιγαρίσεις (σοτάρεις) οτιδήποτε καις το τηγάνι καλά και μετά προσθέτεις το λάδι.  Με τον τρόπο αυτό διασπάται, σωστά,  το λάδι και το φαγητό γίνεται πολύ πιο ελαφρύ.
  6. Ρίχνεις μέσα τα σουτζουκάκια και αφήνεις να πάρουν, μαζί με τη σάλτσα 2-3 βράσεις, δοκιμάζεις για μία ακόμα φορά μήπως θέλουν λίγο ακόμα αλάτι ή κύμινο και, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Advertisements