xalvas

Γλυκά και γλυκά υπάρχουν παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κουλτούρες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Είναι όμως κάποια γλυκά, που φαντάζομαι όπως και για άλλους λαούς, μυρίζουν πατρίδα, θυμίζουν οικογένεια, μας πάνε πίσω στο σπίτι, στην ζεστή αγκαλιά της μάνας μας.

Ένα από αυτά είναι και ο χαλβάς. Εκείνος ο σιμιγδαλένιος που συνήθως τον απολαμβάνουμε την Σαρακοστή, γιατί είναι και νηστίσιμος.  Ωστόσο, ένα υπέροχο γλυκό που το φτιάχνεις γρήγορα-γρήγορα και που μπορείς να καταναλώσεις για πρωινό, απογευματινό, με τον καφέ ή στο κέρασμα.  Η αγαπημένη κα Βάσω, μου το έμαθε και αυτόν, που ήταν φειδωλή στα αμύγδαλα και δεν της άρεσαν πολύ οι σταφίδες.  Ούτε και μένα, όμως, είναι επιλογή μπορείς να τις προσθέσεις στο μείγμα σου γιατί ταιριάζουν πολύ.  Εγώ βάζω αμύγδαλα, μπόλικα-μπόλικα (που μπορείς και να τα καβουρδίσεις αν θέλεις, όλα ή τα μισά, το καβούρδισμα δίνει μία ιδιαίτερη γεύση) , ολόκληρα και, κάνω και, μία μαγκιά.  Ανακατεύω την κανέλα που έχω για το πασπάλισμα με λίγη καστανή ζάχαρη.  Κάντο και θα δεις. Θα σου αρέσει πολύ.

Υλικά:

Για μια φόρμα του cake (καλύτερα με αποσπόμενη βάση) από εκείνες τις παλιές με την τρύπα στη μέση) θα χρησιμοποιήσεις το ίδιο φλιτζάνι του τσαγιού για όλα τα μετρήματα

Χρειάζεσαι:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
    • Συνήθως βάζουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο, στην πιό light εκδοχή μπορείς να βάλεις καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο) 
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψηλό
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 2-3 χούφτες αμύγδαλα ξασπρισμένα (και λίγα –1-2 κ.σ. — χοντροκομμένα που θα ανακατέψεις με την κανέλα και τη ζάχαρη για το πασπάλισμα)
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Διαδικασία:

  1. Βάζεις το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια, προς δυνατή, φωτιά μέχρι να κάψει.
  2. Προσθέτεις το σιμιγδάλι και ανακατεύεις συνέχεια, με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνεις τα αμύγδαλα και συνεχίζεις το τσιγάρισμα
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό και, ρίχνεις μέσα, τη ζάχαρη να λιώσει. Δεν χρειάζεται να βράσει αρκεί να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Με προσοχή, αδειάζεις λίγο-λίγο, το ζεστό νερό με τη ζάχαρη πάνω από το σιμιγδάλι με το λάδι (θα αφρίσει και μπορεί να σε κάψει οπότε πρόσεχε). Αποσύρεις, αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύεις μέχρι να ρουφήξει όλο το νερό.
  5. Αδειάζεις σε μια φόρμα και πιέζεις αρκετά για να πάρει ο χαλβάς το σχήμα της φόρμας σου.  Αφήνεις να κρυώσει μισή ώρα και αδειάζεις σε μια πιατέλα.
  6. Ανακατεύεις την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και τα θρυμματισμένα αμύγδαλα πασπαλίζεις το μείγμα πάνω από τον χαλβά και σερβίρεις.
Advertisements