pantespani

Δεν μπορεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου χρειάστηκε ή θα χρειασθεί να φτιάξεις μια τούρτα που θα περιλαμβάνει όλα όσα θες και αγαπάς.  Θα είναι φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι για εκείνη την ιδιαίτερη μέρα.  Την πρώτη σου επέτειο, τα γενέθλια του αγαπημένου σου, η πρώτη μέρα στο σχολείο του μικρού σου, οι χρυσοί γάμοι του μπαμπά και της μαμάς.

Θα μου πεις και δεν παίρνω μια τούρτα έτοιμη; Δεν αγοράζω το παντεσπάνι στο κουτί και να συνεχίσω από εκεί.  Σωστά τα λες αλλά ξέρεις ότι άμα το φτιάξεις από την αρχή, με τα χεράκια σου έχει άλλη νοστιμιά βρε παιδί μου.

Και τι είναι η βάση για κάθε τούρτα; Το παντεσπάνι .

Mε αυτό θα ξεκινήσεις και, αφού το φτιάξεις, και, το αφήσεις να κρυώσει, θα το βάλεις στην πιατέλα όπως είναι  ή,  θα το κόψεις (οριζόντια) στη μέση για να το γεμίσεις με λιχουδιές.  Μπορείς επίσης να φτιάξεις 2-3 για να κάνεις τούρτα με ορόφους (πως σου φαίνεται και αυτή η ιδέα).  Πριν όμως πιάσουμε τα ταψιά και τα mixer πάμε να δούμε και την ιστορία γιατί έχει ιστορία Ισπανική και ολίγον Γαλλική (σας θυμίζω την Μαρία Αντουανέτα που είπε το φοβερό «Δεν έχουν ψωμί, ε ας φάνε παντεσπάνι!)

Το παντεσπάνι λοιπόν έχει ονομασία επίσημη και τρανταχτή Pain d’Espagne και ονομασία προέλευσης αφού σημαίνει Ψωμί της Ισπανίας.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα την ιστορία του “παντεσπάνι – Pain d’Espagne” που πιστεύω ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις πως ανακαλύφθηκε αυτή η καταπληκτική, κατά τα άλλα, πολύ εύκολη συνταγή, που όμως σε βοηθάει να φτιάξεις τέλειες τούρτες.

Ο Φίλιππος ο Β’ της Ισπανίας, (1527-1598), φημισμένος καλοφαγάς και λιχούδης, μια μέρα που ένοιωθε λιγούρες, κάλεσε τον ζαχαροπλάστη του παλατιού του και τον διέταξε να του φτιάξει ένα γλύκισμα, που να μη το βαρεθεί ποτέ. Ο κακομοίρης ο ζαχαροπλάστης έβαλε όλη του την τέχνη για να ικανοποιήσει τον βασιλιά του. Σε λίγες ώρες του παρουσίασε ένα γλύκισμα που το ονόμασε «Κλαυδία». Μόλις όμως ο Φίλιππος δοκίμασε το γλύκισμα, προς μεγάλη απογοήτευση του δύστυχου ζαχαροπλάστη, ξίνισε τα μούτρα του και του είπε ότι δεν ήταν αυτό που ζητούσε.
Ο έμπειρος ζαχαροπλάστης δεν το έβαλε κάτω. Σύντομα του παρουσίασε την επόμενη δημιουργία του που, πάλι, δεν άρεσε στον ουρανίσκο του μεγαλειότατου. Την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενες απόπειρές του. Όλα τα γλυκά του, παρά τα γεμάτα φαντασία ονόματά τους, απορρίφτηκαν από τον Φίλιππο με συνοπτικές διαδικασίες μιας μπουκιάς, βυθίζοντας τον δυστυχή ζαχαροπλάστη σε βαθιά απελπισία.
Η γυναίκα του ζαχαροπλάστη, βλέποντας τις δυσκολίες του συζύγου της και φοβούμενη μήπως γίνει χήρα πριν την ώρα της, αποφάσισε να τον βοηθήσει. Παρά τις λιγοστές γνώσεις της στην ζαχαροπλαστική, άρχισε να κάνει διάφορες δοκιμές με ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο κι αυγά στην κουζίνα της, χωρίς όμως να μπορέσει να φτιάξει κάτι, κατάλληλο για τον βασιλιά. Στο τέλος με τα υλικά αυτά, έφτιαξε ένα είδος αφράτου ψωμιού.
Όταν το βράδυ γύρισε στο σπίτι ο άνδρας της και το είδε, αποφάσισε να το παρουσιάσει στον Φίλιππο, μια και δεν είχε να του επιδείξει τίποτε καλύτερο. Μόλις ο Φίλιππος το δοκίμασε, άρχισε να το τρώει σαν …ψωμί. Σιγά-σιγά το γλύκισμα αυτό διαδόθηκε σε όλη την καλή κοινωνία της Ισπανίας στην αρχή, και όλης της Ευρώπης αργότερα. Οι Γάλλοι το ονόμασαν «Pain d’ Espagne», δηλαδή ψωμί της Ισπανίας, και με τον καιρό στην Ελλάδα, σιγά-σιγά, το ονομάσαμε «παντεσπάνι».
Και για την αποκατάσταση της Ιστορίας και της ιστορίας του παντεσπανιού ειδικότερα, μια τελευταία επισήμανση: η περίφημη Μαρία Αντουανέτα, (Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα των Αψβούργων, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου), ποτέ δεν εξέφρασε το αφελές ερώτημα «αφού ο λαός δεν έχει ψωμί γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;»
Οι σύγχρονοι της ιστοριογράφοι που ελάχιστα την συμπαθούσαν, της «φόρτωσαν» την φράση αυτή, για να τονίσουν την αδυναμία της να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα της κατά την Γαλλική Επανάσταση.

Πριν φτιάξουμε παντεσπάνι θα σου πω ότι η βάση του είναι πάντα η ίδια αλλά μπορείς να φτιάξεις άπειρα γλυκά με αυτό.  Μπορείς να φτιάξεις muffins προσθέτοντας διάφορα υλικά μέσα (ξηρούς καρπούς, φρούτα, σοκολάτα, διάφορα αρωματικά) και φυσικά να τα διακοσμήσεις από πάνω όπως επιθυμείς.

Μπορείς να φτιάξεις τούρτες με 2-3 ορόφους βάζοντας κρέμα ή μαρμελάδα ανάμεσα στους δίσκους και να καλύψεις με ζάχαρη άχνη, γλάσο και ότι άλλο επιθυμείς.

Μπορείς να το φτιάξεις σε ότι σχήμα θέλεις, στρογγυλό, τετράγωνο, μακρόστενο, σε σχήμα καρδιάς ή αστεριού ή ότι άλλο σε αντιπροσωπεύει εκείνη τη στιγμή.

Μπορείς να του αλλάξεις χρώμα και να το κάνεις σοκολατί, ή κόκκινο, ή πράσινο, ανάλογα με το υλικό ή το χρώμα ζαχαροπλαστικής που θα προσθέσεις. Μπορείς ακόμα να το κάνεις δίχρωμο, τρίχρωμο ή πολύχρωμο.

Συνήθως φτιάχνουμε 2 φόρμες (διαμέτρου 18 εκ.) και βάζουμε τα παντεσπάνια το ένα πάνω στο άλλο αφού στρώσουμε ανάμεσα την κρέμα της επιλογής μας.  Την ίδια δοσολογία μπορείς να βάλεις σε μια φόρμα και αφού κρυώσει καλά το παντεσπάνι σου να το κόψεις (οριζόντια) με ένα μαχαίρι ή με τη βοήθεια σπάγκου και πάλι να στρώσει κρέμα ανάμεσα ή τα το χρησιμοποιήσεις ολόκληρο.

cut3

Υλικά:

  • 175 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 175 γρ. αλεύρι (φαρίνα) που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Απόσταγμα βανίλιας ή ξύσμα από κάποιο φρούτο (λεμόνι, lime, πορτοκάλι)
    • Αν το θέλεις σοκολατένιο θα προσθέσεις 50-60 γρ. κακάο

Διαδικασία:

  • Ξεκινάς προθερμαίνοντας το φούρνο στους 190°C, στρώνεις δύο φόρμες (καλύτερα με αποσπώμενη βάση) με αντικολλητικό χαρτί και αλευροβουτυρώνεις.
  • Χτυπάς, πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει.
  • Αφού χτυπήσεις και τα αβγά, ξεχωριστά θα τα προσθέσεις στο μείγμα και λίγο-λίγο (μια με δύο κουταλιές τη φορά) και θα συνεχίσεις να ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα σου.
  • Προσθέτεις το αρωματικό που έχεις επιλέξει ή το κακάο
  • Προσθέτεις το το αλεύρι που θα έχεις πρώτα κοσκινίσει — λίγο, λίγο, κάνοντας απαλές κινήσεις αναδιπλώνοντας το μείγμα με ένα κουτάλι, μία σπάτουλα ή μια marise.
  • Μοιράζεις το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνεις για 20’ μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Βγάζεις τα παντεσπάνια από τις φόρμες τους και τα ακουμπάς σε μία σχάρα για να κρυώσουν καλά.
  • Συνεχίζεις την συναρμολόγιση και την επικάλυψη ανάλογα με την συνταγή που θα ακολουθήσεις.

Φαίνεται και είναι πολύ εύκολο, ωστόσο, αν ακολουθήσεις αυτά τα μικρά tips που θα σου πω εδώ θα γίνεις master στην παραγωγή του που θα συναγωνίζεται επάξια την τούρτα από οποιοδήποτε ζαχαροπλαστείο. Σημείωσε δε ότι οι συμβουλές αυτές θα είναι χρήσιμες για τα περισσότερα γλυκά και cakes που θα φτιάξεις στο μέλλον.

  1. Πρέπει να έχεις τα πάντα έτοιμα πριν αρχίσεις να ετοιμάζεις το μείγμα σου. Δηλαδή, το φούρνο προθερμασμένο (τουλάχιστον 10΄), τη σχάρα που θα υποδεχτεί το γλυκό τοποθετημένη στη θέση της και, τη φόρμα σου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλευροβουτυρωμένη.  Όλα αυτά γίνονται γιατί το μείγμα δεν πρέπει να κάτσει ούτε στιγμή από τη στιγμή που θα τελειώσεις γιατί θα πέσει.
  2. Όλα σου τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου έτσι θα ανακατευτούν καλύτερα και θα έχουν ίδια συμπεριφορά στο φούρνο.
  3. Το βούτυρο με τη ζάχαρη πρέπει να χτυπηθεί πολύ και σε μεγάλη ταχύτητα ώστε να παγιδέψει φυσαλίδες με αέρα που θα βοηθήσουν στο καλύτερο φούσκωμα.
  4. Τα αβγά θα πρέπει να τα έχεις χτυπήσει ξεχωριστά και να τα προσθέσεις σιγά σιγά στο μείγμα σου ανακατεύοντας με το mixer, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου και να έχει μια μεταξένια, κρεμώδη υφή.
  5. Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι και πρόσθεσε, λίγο-λίγο, στο μείγμα σου ανακατεύοντας με σπάτουλα αναδιπλώνοντας (σαν να κάνεις οκτάρια). Μεγάλες, γρήγορες και απαλές κινήσεις. Μόλις ενοποιηθεί το μείγμα σου σταματάς, δεν θέλεις να το παρακάνεις με το ανακάτεμα γιατί θα σου κάτσει το μείγμα. folding
  6. Αν το μείγμα σου είναι πολύ σφιχτό (τίναξε μια κουταλιά πάνω από το μείγμα, αν αργεί να κυλήσει τότε θέλει λίγο αραίωμα. Σε αυτή την περίπτωση πρόσθεσε μια με δύο κουταλιές της σούπας γάλα.
  7. Να αρωματίζεις με φυσικά υλικά (σπόροι από φρέσκια βανίλια ή φρέσκο ξύσμα από εσπεριδοειδή είναι το καλύτερο απ’όλα).
  8. Όση αγωνία και αν έχεις μην ανοίξεις το φούρνο πριν περάσουν τα 2/3 του απαιτούμενου χρόνου.  Αν ανοίξεις το φούρνο νωρίτερα το παντεσπάνι θα πέσει και δεν θα ξαναφουσκώσει.

Σημείωση:

Για να κάνεις ένα πολύχρωμο παντεσπάνι (δηλαδή επίπεδα (οριζόντια) με διαφορετικά χρώματα) θα πρέπει να ψήσεις κάθε δίσκο (με το ανάλογο χρώμα) ξεχωριστά. Αν όμως θέλεις, όπως το κόβεις να έχει και κάποιο άλλο χρώμα μπορείς, αφού φτιάξεις τη βασική ζύμη να κρατήσεις μια ποσότητα (1-2 κούπες) ξεχωριστά και αφού αδειάσεις το μείγμα σου στη φόρμα να ανακατέψεις αυτό που έχεις κρατήσει με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή κακάο ή κάποια μαρμελάδα – δαμάσκηνο ας πούμε – και να την περιχύσεις κάνοντας διάφορα σχήματα στην επιφάνεια.  Αυτό, καθώς θα ψήνεται θα εισχωρήσει μέσα στο υπόλοιπό μείγμα και θα δημιουργήσει κάποιο σχήμα, αφηρημένης τέχνης!

Advertisements