alsacienne

To μήλο είναι θρεπτικό και υγιεινό.  Αυτό είναι γεγονός και το ξέρουμε όλοι.  Έχει όμως και την ικανότητα να μεταμορφώνεται, ανάλογα με την περίσταση.

Τρώγεται σαν φρούτο ωμό και φρέσκο, μπορείς να κόψεις κομματάκια σε σαλάτα. Μπαίνει σε φρουτοσαλάτες και χυμούς και smoothies, γίνεται κομπόστα για τους αρρώστους, κρέμα για τα μωρά, συνοδεύει τυριά και αλλαντικά, γίνεται σκέτο ψητό ή με διάφορες μορφές προσθέτει μεταξένια υφή και υπέροχη γεύση στα γλυκά που θα φτιάξεις.  Οι δε τάρτες που φτιάχνεις με μήλα είναι πάντα μοναδικές.

Παντού στον κόσμο φτιάχνουν μια τάρτα μήλου, διαφορετική κάθε φορά, άλλη κλειστή , άλλη ανοικτή ή αναποδογυρισμένη, άλλη με κρέμα ή μαρμελάδα και άλλη στην Αλσατία που για μένα είναι μοναδική στο είδος της και γι’αυτό θα τη φτιάξουμε αμέσως τώρα.

Θα χρειασθείς περίπου 25 λεπτά προετοιμασίας και άλλο τόσο για το ψήσιμο και θα σερβίρεις 6-8 άτομα.

Υλικά:

Για τη ζύμη θα χρειασθείς: (μπορείς, φυσικά, να αγοράσεις μία έτοιμη ζύμη για τάρτα από τις υπέροχες που υπάρχουν στο εμπόριο αλλά αν είσαι σαν και μένα τη ζύμη τη θες ανοιγμένη με τα χεράκια σου).
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο — σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο — σε τετράγωνα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 8 ml. νερό ή χλιαρό γάλα

Για την τάρτα:

  • 3-4 μήλα – ανάλογα με το μέγεθος
    • να προτιμήσεις κόκκινα, σφιχτά και τραγανά, αλλά, μπορείς να βάλεις και ξινόμηλα αρκεί να αυξήσεις – λίγο – την ποσότητα της ζάχαρης
  • 2 αβγά
  • 25 ml. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσεις τη ζύμη θα πρέπει πρώτα να βάλεις το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη, στη συνέχεια να προσθέσεις το βούτυρο, και, να τα ανακατέψεις με τα χέρια ή σε χαμηλή ταχύτητα με το mixer για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ένα μείγμα με μικρούς κόκκους.  Προσθέτεις το νερό ή το γάλα και ανακατεύεις μέχρι να αποκτήσεις μία λεία ζύμη.
  2. Ανοίγεις τη ζύμη σου πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (αν σε βολεύει ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και την μεταφέρεις στην ταρτιέρα σου ή σε ένα μακρόστενο ταψάκι (εμένα, αυτή η τάρτα μου αρέσει σε μακρόστενο σχήμα αλλά είναι θέμα εμφάνισης και μόνο).  Στρώνεις τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι επάνω, κόβεις ότι περισσεύει και τρυπάς παντού με ένα πιρούνι.
  3. Αν θέλεις μπορείς να περάσεις την τάρτα με ασπράδι αβγού χτυπημένο με 1 κ.γ. νερό, για να την αδιαβροχοποιήσεις και την αφήνεις στην άκρη (σε δροσερό μέρος, όχι στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνει).
  4. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C
  5. Καθαρίζεις, με ένα pealer, τα μήλα τα κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες (καλύτερα με το μαντολίνο) και τις στρώνεις — πάνω στην ζύμη — όπως αγαπάς (τη μία δίπλα στην άλλη, κυκλικά, να ακουμπάει ή μία ελάχιστα πάνω στην άλλη ή κολλητά).
  6. Σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας το σύρμα, χτυπάς ελαφρά τη ζάχαρη με την τη κρέμα γάλακτος, τα αβγά και την βανίλια (και την κανέλα, αν βάλεις).
  7. Αδειάζεις το μείγμα πάνω από τα μήλα και φουρνίζεις για περίπου 20’-25΄ή μέχρι να δεις ότι η τάρτα σου έχει ροδίσει καλά από πάνω.

tarte-fine-aux-pommes1

Advertisements