Cake μήλου με καρύδια, Cake μπανάνας με καρύδα και chips σοκολάτας, Μικρά cakes από την Ουαλία, Χρυσό Pound Cake, Μπανανόψωμο με καρύδια

Αν έχεις μεγάλη οικογένεια, αν είσαι σαν τη μαμά μου και σου αρέσει να φτιάχνεις , ένα τουλάχιστον cake την εβδομάδα και βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια ή, αν έχεις ενοικιαζόμενα δωμάτια, Airbnb, ένα boutique hotel ή ένα ωραίο café , τότε αυτές οι συνταγές θα σου δώσουν ιδέες και θα σου λύσουν τα χέρια.

Με την ευκαιρία, αν και δεν ξέρω –- θα ήθελα, αυτό που λένε wishful thinking — να με διαβάζουν και άγνωστοι και να ονειρεύονται όπως εγώ.

Τι ονειρεύομαι; πολλά, πάρα πολλά. Όμως, όπως πολλοί και πολλές από εσάς που με ακολουθείτε αγαπάτε την Ελλάδα και πιστεύετε, όπως και εγώ, ότι το μεγαλύτερο ατού αυτής της χώρας είναι ο τουρισμός μας. Επίσης, είμαι σίγουρη ότι συμφωνείτε ότι έχουμε υπέροχα προϊόντα και καταπληκτική κουζίνα.

Ονειρεύομαι λοιπόν όλα τα ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, boutique hotels και ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, που φιλοξενούν Έλληνες και ξένους, να προσφέρουν (ανάμεσα στα άλλα) και συγκλονιστικά πρωινά. Γιαούρτι, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πίτες, τάρτες, cakes, ψωμιά, φρυγανιές, γλυκά, τηγανίτες και ότι άλλο βγάζει κάθε τόπος φρέσκα, ζωντανά, μυρωδάτα, συναρπαστικά τόσο ώστε όλοι να έρχονται και να ξανάρχονται, όχι μόνο για της ομορφιές της Ελλάδας αλλά, και για την ποιότητα και τις γεύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε.  Τι καλύτερο δηλαδή έχουν από εμάς οι Ισπανοί ή Ιταλοί ή ακόμα και οι Τούρκοι που μας κλέβουν τον τουρισμό μέσα από τα χέρια.  Έχουμε και άλλα κουσουράκια, το ξέρω αλλά δεν είναι της παρούσης.  Θα βρω ευκαιρία να τα πω σε άλλη ανάρτηση.

Όλος αυτός ο τεράστιος πρόλογος έχει στόχο να ωθήσει τη φαντασία σου ώστε να ξεφύγεις από τα καθημερινά και τα συνηθισμένα.  Φτιάξε ένα cake με καρύδια ή φουντούκια και μήλο, πρόσφερε στους συναδέλφους στου γραφείο ένα cake μπανάνα, καρύδα και σοκολάτα, δώσε στα παιδιά να πάρουν στο σχολείο για δεκατιανό ένα μυρωδάτο cake με μπανάνες και ξηρούς καρπούς.

Εδώ σου βρήκα μερικές, καταπληκτικές και πανεύκολες συνταγές για να ξεκινήσεις, από σήμερα κιόλας να δημιουργείς και να μοσχομυρίσει η κουζίνα σου.

Cake μήλου με καρύδια

apple-walnut-cake

To cake αυτό μπορείς να το φτιάξεις σε μακρόστενη φόρμα ή στην κλασσική του cake ή αν προτιμάς μπορείς να φτιάξεις μικρά muffins

Υλικά:

  • 375 γρ. καρύδια (κομμένα σε μικρά κομμάτια – 2/3 click στο multi)
  • 1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 130 γρ. μήλο τριμμένο
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν σου αρέσει μπορείς και με ολικής άλεσης)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. baking powder
  • ¾ κ.γ. σόδα
  • ¾ κ.γ. κανέλα (σε σκόνη)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (σε σκόνη)
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
  • ½ κ.γ. τριμμένο ginger (υπάρχει σε σκόνη έτοιμο στα supermarkets και είναι χρήσιμο να έχεις στο ντουλάπι σου)
  • 90 γρ. ελαιόλαδο

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180°C και αλευροβουτυρώνεις το σκεύος σου ή αν προτιμάς στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Στρώνεις τα καρύδια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και φουρνίζεις για 10΄ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.  Αφού τα βγάλεις από το φούρνο τα αφήνεις να κρυώσουν πολύ καλά και τα περνάς από τα multi για να τα κόψεις σε χονδρά κομμάτια.
  3. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανακατεύεις  το αβγό, την κρέμα και το τριμμένο μήλο ενώ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, baking powder, κανέλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και ginger).
  4. Προσθέτεις το λάδι και ανακατεύεις μέχρι να αναμειχθούν καλά. Βάζεις τα καρύδια και στη συνέχεια συμπληρώνεις με το υγρό μείγμα και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά σου.
  5. Μεταφέρεις το χυλό στο έτοιμο σκεύος και φουρνίζεις για 1 περίπου ώρα (λιγότερο αν κάνεις muffins) μέχρι να ροδίσουν και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσεις στο κέντρο του cake σου. Προσοχή, μην ανοίξεις το φούρνο πριν περάσει ο μισός (τουλάχιστον) χρόνος που απαιτείται για να ψηθεί.
  6. Αφού το βγάλεις από το φούρνο άφησέ το να κρυώσει για μισή ώρα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ξεκόλλησε το από τα πλάγια του σκεύους και τοποθέτησε το cake πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  7. Διατηρείται τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη και σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις μέρες.

Μπορείς να το σερβίρεις με γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή παγωτό.

Cake μπανάνας με καρύδα και chips σοκολάτας

banana-chocolate-chip-cake

To cake αυτό θα το φτιάξεις στην κλασσική φόρμα του cake 

Υλικά:

  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 2 μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κούπες (400 γρ.) μαύρη ζάχαρη (ή καστανή)
  • 1 κούπα (220 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή τους σπόρους από ένα λοβό βανίλιας)
  • 10 κ.σ. λάδι – αραβοσιτέλαιο, σπορέλαιο, (ιδανικό θα είναι να βρεις λάδι καρύδας – coconut oil, που πουλάνε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής)
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπα chocolate chips (καλύτερα bitter αλλά μπορείς και γάλακτος) – αν δεν βρεις chips ή δάκρυα) σταγόνες μπορείς να κόψεις σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια με ένα μεγάλο μαχαίρι.
  • 1 κούπα (220 γρ.) καρύδα τριμμένη.

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180°C και στρώνεις μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Αν προτιμάς αλευροβουτυρώνεις καλά τη φόρμα σου.
  2. Λιώνεις τις μπανάνες με ένα πιρούνι και άφησε της για λίγο στην άκρη.
  3. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα αβγά, την ζάχαρη, τη βανίλια και το λάδι και ρίξε μέσα τις λιωμένες μπανάνες.
  4. Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι και πρόσθεσε τα στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά σου.
  5. Πρόσθεσε τα chips σοκολάτας και την καρύδα ανακάτεψε μία ακόμη φορά και άδειασε το μείγμα σου στο έτοιμο σκεύος.
  6. Πασπάλισε την επιφάνεια με μία πρέζα αλάτι και φούρνισε για 45΄ με 55΄ή μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσεις στο κέντρο του cake.
  7. Άφησε το να κρυώσει καλά πριν το κόψεις.

Μικρά cakes από την Ουαλία

welsh-cakes

Αυτά τα πολύ γευστικά cakes είναι κάτι ανάμεσα σε scones και τηγανίτες.  Μπορείς να κάνεις μεγάλη ποσότητα (αφού θα λερώσεις τόσα σκεύη) και αφού κρυώσουν καλά θα τα τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη και θα τα αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Θα βγάζεις όσα θέλεις κάθε φορά. Σερβίρονται με γιαούρτι, με τυρί, με τυρί κρέμα, με αλλαντικά, με κρέμα γάλακτος ή σαντιγί, αλλά και με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Τέλος μπορείς να τα σερβίρεις με ζάχαρη άχνη, φρέσκα φρούτα, μερέντα ή σάλτσα σοκολάτας, maple syrup ή άλλο σιρόπι που έχεις στο σπίτι… καραμέλας ας πούμε,  ή με όποιο συνδυασμό μπορείς να φανταστείς.  

Για να κάνεις περίπου 18 χρειάζεσαι:

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλική
  • 2 κ.γ. baking power
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 6 κ.σ. (περίπου 90 γρ.)βούτυρο φρέσκο, παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. bacon ή jambon, παγωμένο κομμένο σε μικρό καρεδάκι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 1 μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 60 ml. κρύο γάλα, πλήρες
  • Φρέσκο βούτυρο

Διαδικασία:

  1. Βάλε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε καλά.  Χτύπησε το βούτυρο με το αλεύρι και το ψιλοκομμένο bacon ή jambon μέχρι να δημιουργηθούν σβολάκια (σαν μπιζέλια).
  2. Πρόσθεσε και ανακάτεψε τις σταφίδες και άδειασε από πάνω το χτυπημένο αβγό και το γάλα.  Ανακάτεψε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι (ίσως χρειασθεί να ρίξεις λίγο παραπάνω γάλα).
  3. Δουλεύεις για λίγο το ζυμάρι σου πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει μαλακό και λείο.  Ανοίγεις σε φύλλο πάχους 60-70 χιλιοστά και κόβεις στρογγυλά κομμάτια με ένα στρογγυλό τσέρκι ή ένα ποτήρι.
  4. Ζεσταίνεις καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, μόλις ζεσταθεί χαμηλώνεις λίγο την εστία σου (μέτριο προς δυνατό) ρίχνεις λίγο φρέσκο βούτυρο και μόλις λιώσει βάζεις τα κεκάκια σου στο τηγάνι να ψηθούν περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, δηλαδή μέχρι να ροδίσουν.  Θα πρέπει να είναι μαλακά στη μέση αλλά ψημένα να μην είναι ωμή η ζύμη σου.  Τα βάζεις πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν λίγο και σερβίρεις όσο είναι ζεστά.

Όπως είπα και παραπάνω, αν φτιάξεις μεγάλη ποσότητα, όταν κρυώσουν καλά τα τυλίγεις σε μεμβράνη και τα βάζεις στην κατάψυξη.  Θα βγάζεις όσα θέλεις και θα τα αφήνεις να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μπορείς να τα ζεστάνεις στο φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων στην τοστιέρα ή ξανά σε ένα ζεστό τηγάνι χωρίς να προσθέσεις βούτυρο.

Χρυσό Pound Cake

gold-oven-pound-cake

Τα cake που γίνονται σε φόρμα στην Αμερική τα λένε pound ή Bundt cakes. Τα pound cakes πήραν την ονομασία τους από το pound (1 pound από κάθε υλικό, περίπου 453 γρ.) ενώ το Bundt cake είναι αυτό που γίνεται στην κλασσική φόρμα με την τρύπα στη μέση.  Συνήθως είναι πανεύκολα cakes που γίνονται γρήγορα και οικονομικά με υλικά που κάθε νοικοκυρά έχει στο σπίτι της.  Εδώ θα συνδυάσουμε όλες τις ιδιότητες και θα φτιάξεις ένα cake που, στη συνέχεια ανάλογα με τα γούστα και την όρεξη, μπορείς να προσθέσεις ότι θες (σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες ή ότι άλλο θέλεις εσύ και αγαπάς).

Για ένα cake στην κλασσική στρογγυλή φόρμα που θα αλευροβουτυρώσεις καλά θα χρειασθείς:

  • 5 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 2 sticks βούτυρο φρέσκο (125 γρ. το καθένα)
  • 100 γρ. φυτίνη
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 245 ml. γάλα 2% (όχι πλήρες γάλα)
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλια
  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία:

  • Αφού χωρίσεις τα αβγά (τους κρόκους σε ένα μικρό μπολ και τα ασπράδια σε ένα μεγαλύτερο) άφησε τα στο πλάι ενώ ετοιμάζεις το mixer σου.
  • Ανακατεύεις καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη φυτίνη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτεις τους κρόκους (γέρνοντας το μπολ λίγο οι κρόκοι θα πέφτουν ένας-ένας) ενώ συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα σου.
  • Ανακάτεψε την βανίλια με το γάλα και πρόσθεσε το 1/3 της ποσότητας (ανακατεύοντας αργά, πρόσεχε μη πεταχτεί το μείγμα επάνω σου) μέχρι να ενοποιηθεί (όχι παραπάνω).
  • Στη συνέχεια θα προσθέσεις το μισό αλεύρι και 1/3 ακόμα από το γάλα και θα ανακατέψεις τόσο όσο να ενοποιηθούν τα υλικά και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα μέχρι να αποκτήσεις ένα μείγμα.
  • Χτύπησε τα αβγά μέχρι να σφίξουν χωρίς να στεγνώσουν ιδιαίτερα και αναδίπλωσε τα μέσα στο μείγμα σου με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.
  • Άδειασε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα άναψε το φούρνο στους 150°C και φούρνισε για 45 λεπτά. Το μείγμα σου πρέπει να μπει σε κρύο φούρνο.
  • Αφού περάσουν 45’, χωρίς να ανοίξεις το φούρνο, δυναμώνεις στους 160°C και συνέχισε για ακόμα 45 λεπτά.

Αφού βγάλεις το cake από το φούρνο άφησε το να κρυώσει για 20 τουλάχιστον λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάς το cake γύρω-γύρω από τη φόρμα και το αναποδογυρίζεις σε μια πιατέλα.

Μπορείς να το σερβίρεις σκέτο, με παγωτό ή σαντιγί

Μπανανόψωμο με καρύδια

banana-bread

Και ψωμί είναι και cake.  Λατρεμένη λιχουδιά που κάθε φορά που θα τη φτιάχνεις θα μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά.

Θα το φτιάξεις για το πρωινό ή για να το σερβίρεις το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι σου και θα δεις που κάθε τόσο θα το ξαναφτιάχνεις γιατί είναι εύκολο, μυρωδάτο, ζουμερό και διαφορετικό. Άσε που μπορεί να το φτιάξεις και πρωί-πρωί πριν φύγει η οικογένεια για σχολείο, πανεπιστήμιο ή δουλειά.  Θέλεις μόλις 15 λεπτά να το ετοιμάσεις και μέχρι να τελειώσει το φούρνισμα θα προλάβεις να ετοιμαστείς, να στρώσεις κρεβάτια και μαζί και το τραπέζι του πρωινού.

Τα υλικά σου είναι:

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. Φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 120 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

Διαδικασία:

  1. Θα ξεκινήσεις ανακατεύοντας το κοσκινισμένο αλεύρι με την σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάς (με το mixer) καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.
  2. Θέλεις περίπου 10’ για να προθερμάνεις το φούρνο σου στους 180°C οπότε είναι η ώρα να τον ανάψεις και να αλευροβουτυρώσεις μια μακρόστενη φόρμα του cake (ή  τη στρώνεις με αντικολλητικό χαρτί).
  3. Λιώνεις τις μπανάνες με ένα πιρούνι, τις προσθέτεις στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέτεις ένα-ένα τα αβγά ανακατεύοντας, απαλά με μία σπάτουλα, μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα σου. Προσθέτεις λίγο-λίγο το στεγνό μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  4. Τέλος, ρίχνεις τα καρύδια που θα έχεις χοντροκόψει, προσθέτεις τη βανίλια και ανακατεύεις μία τελευταία φορά.
  5. Αδειάζεις το μείγμα στην φόρμα και φουρνίζεις για 40΄-50΄.  Αφού περάσουν τα 40’ βύθισε ένα μαχαίρι στο κέντρο του cake, αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Αν δεις ότι έχει υγρασία πιθανόν θα χρειάζεται ακόμα 5΄-10’ για να ολοκληρωθεί.  Αφήνεις να κρυώσεις για κανένα δεκάλεπτο πριν το κόψεις και το σερβίρεις με λίγο μέλι ή λίγο φρέσκο βούτυρο. Είναι τέλειο μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο, δροσερό γάλα.

Σημείωση: όλα αυτά τα cakes μπορούν να γίνουν στην μορφή που θέλεις. Στρογγυλά, μακρόστενα, σε φόρμα με τρύπα στη μέση, σε μακρόστενη φόρμα ψωμιού αλλά και σε μικρά ταψάκια για να γίνουν ατομικά ή και σε φόρμες για muffins. 

Οι συνταγές είναι από το Food52 και οι φωτογραφίες είναι των James Ransom, Bobbi Lin
Advertisements