Φτιάχνεις cake γιατί είναι η εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση και θέλεις να έχεις πάντα κάτι γλυκό στο σπίτι.  Οι συνταγές είναι χιλιάδες. Που να τις ψάξεις όμως όλες.  Εδώ είμαι εγώ για σένα που σου βρίσκω τα διαφορετικά και τα πρωτότυπα.

Αυτό, έχει την ιδιαιτερότητα να είναι τραγανό «κρατσανιστό» που λέμε. Είναι πανεύκολο, γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, δεν χρειάζεσαι mixer αφού μπορείς να βάλεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και να ανακατέψεις.  Θέλεις ελάχιστη προετοιμασία και μισή ώρα ψήσιμο που σημαίνει ότι αν σε πάρει τηλέφωνο η πεθερά σου και σου πει «θα βρίσκομαι στη γειτονιά σου σε καμιά ωρίτσα, κερνάς καφέ που έχω καιρό να σε δώ;» Το ετοιμάζεις και εντυπωσιάζεις!

Για το «κρατσάνισμα» χρειάζεσαι:

  • 55 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακό
  • 1/2 κ.σ. κανέλα
  • 60 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια ή pecans ακόμα και φυστικι Αιγίνης ή ανακατεμένα (κάποια  ή όλα) – εγώ τα καβουρδίζω λίγο

Διαδικασία:

Αφού φορέσεις γάντια μίας χρήσεως ανακάτεψε καλά τις δύο ζάχαρες με το αλεύρι, το βούτυρο και την κανέλα μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.  Το μείγμα σου θα πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Πρόσθεσε και τους ξηρούς καρπούς, ανακάτεψε και άφησε στην άκρη.

Για το cake χρειάζεσαι:

  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½  κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½  κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • 200 γρ. sour cream*, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο που θα πρέπει να κρυώσει

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180˚C.
  2. Αλευροβουτυρώνεις μία στρογγυλή φόρμα (καλύτερα αν έχεις με αποσπώμενη βάση.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε αλεύρι, baking powder, μαγειρική σόδα, κανέλα και αλάτι.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτύπησε με το fouet (το σύρμα) sour cream, ζάχαρη – και τις δύο – με τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να έχεις ένα λείο μείγμα.
  5. Πρόσθεσε το μείγμα στο αλεύρι και ανακάτεψε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, αναδιπλώνοντας, μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να είναι λείο.
  6. Αδειάζεις το μείγμα στη φόρμα σου, το χτυπάς πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια για να κάτσει και πασπαλίζεις, όλη την επιφάνεια με το μείγμα της επικάλυψης.
  7. Φουρνίζεις για 25-30 λεπτά μέχρι το μείγμα σου να γίνει χρυσαφί και το μαχαίρι που θα βυθίσεις στο κέντρο του βγει καθαρό.
  8. Άφησε το να κρυώσει πριν το κόψεις.

*Sour cream (αν αναζητήσεις sour cream στο blog θα βρεις τρεις διαφορετικούς τρόπους για να τη φτιάξεις αφού, δεν πωλείται έτοιμη στην χώρα μας).  Εδώ σου έχω τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Χρειάζεσαι:

  • 300 γρ. γιαούρτι
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Για να τη φτιάξεις ανακατεύεις τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο (για να μην πετσιάσει) για να δέσει και να ενωθούν οι γεύσεις.  Σε 10 λεπτά είναι έτοιμη και κρατάει στο ψυγείο και είναι και super light.

Πηγή:

Advertisements