Έχω πάρα πολλούς λόγους να θυμάμαι τη γιαγιά μου την Εριέττα.  Γιατί ήταν γλυκιά και λιχούδα, γιατί ήταν τρυφερή και αγαπησιάρα, γιατί το μυαλό της πήγαινε μπροστά, γιατί κατάφερε, για πολλά καλοκαίρια να μας έχει (4 διαβόλους — με σειρά ηλικίας τον Σπύρο, την Αννούλα, εμένα και την Μυρτώ) στο σπίτι της, για τρεις σχεδόν μήνες, και να μη βογγήξει ούτε μια στιγμή, ίσα-ίσα που μας κανάκευε όσο κανένας άλλος.

Στο μαγείρεμα δεν το είχε πάρα πολύ.  Μαγείρευε, αλλά, με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν και τίποτα συγκλονιστικά αυτά που έφτιαχνε, εκτός, από μερικές εξαιρέσεις. Κάποιες σου τις έχω πει και κάποιες θα ακολουθήσουν.  Όταν όμως έφτιαχνε γιουβαρλάκια κανένας δεν μπορούσε να την συναγωνιστεί.  Ακόμα και η μαμά μου που ήταν super μαγείρισσα και είχε μάθει να τα φτιάχνει από την ίδια τη γιαγιά δεν τα έφτιαχνε τα ίδια.

Τα γιουβαρλάκια της γιαγιάς μου ήταν ζουμερά και πεντανόστιμα, το αβγολέμονο λεμονάτο και κρεμώδες και τα συνόδευε πάντα με σπιτικό υπέροχο πουρέ.

Πάμε να τα φτιάξουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι και χοιρινό)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. ρύζι Καρολίνα που θα ξεπλύνεις πολύ καλά
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2+2 +2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 700 -800 ml ζωμό βοδινού
    • Έχουμε πει πολλές φορές ότι καλό είναι να φτιάχνουμε το δικό μας ζωμό από βοδινό, κοτόπουλο και λαχανικά και να φυλάμε στην κατάψυξη για όποτε χρειασθούμε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα αγοράσεις τους έτοιμους. Με 2 κύβους ή ζελεδάκια φτιάχνεις 1 λίτρο ζωμό, εγώ θα το έβαζα να πάρει μια δύο βράσεις για να λιγοστέψει λίγο και να αποκτήσει περισσότερο σώμα πριν το χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου. 
  • Λίγο αλεύρι
  • 2 αβγά
  • Χυμό από μισό (ζουμερό λεμόνι) περασμένο από το σουρωτήρι για να μην έχει κόμπους και κουκούτσια

Διαδικασία:

  1. Ανακατεύεις, κιμά, κρεμμύδι, ρύζι, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ενοποιηθούν όλα σου τα υλικά όπως θα έκανες και για τους κεφτέδες.
  2. Βάζεις λίγο αλεύρι σε ένα δίσκο, παίρνεις με μια μεζούρα (εγώ χρησιμοποιώ μία από τις μεζούρες ζαχαροπλαστικής, για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα) μία δόση από το μείγμα, πλάθεις στρογγυλά μπαλάκια, τα περνάς στο αλεύρι, τινάζεις λίγο και τα αφήνεις στην άκρη.  Όταν τελειώσουν όλα τα βάζεις στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.mezoures
    • Εγώ που, τρώω ωμό κρέας παίρνω στην άκρη του πιρουνιού μια στάλα και δοκιμάζω για να βεβαιωθώ ότι έχει αρκετά απ’ όλα αλλιώς μπορείς να δοκιμάσεις μόλις τσιγαρίσεις ένα .
  3. Μέχρι να κρυώσουν τα γιουβαρλάκια βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζωμό σε μια κατσαρόλα να βράσουν.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψεις ρίχνεις τα γιουβαρλάκια να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
  5. Αποσύρεις από τη φωτιά με μία τρυπητή κουτάλα, ακουμπάς πάνω σε απορροφητικό χαρτί να ρίξουν το επιπλέον λάδι και μόλις στραγγίξουν τα ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό.  Μόλις πάρουν μια βράση χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε για 20 λεπτά με μισή ώρα.
  6. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα γιουβαρλάκια χτυπάς στο mixer καλά τα αβγά με το λεμόνι και, συνεχίζοντας να χτυπάς ρίχνεις μέσα στο αβγό λίγο-λίγο, ζεστό ζουμάκι από τα γιουβαρλάκια.  Αφού ρίξεις 6-7 κουταλιές αδειάζεις το μείγμα πάνω από τα γιουβαρλάκια και αφήνεις, δοκιμάζεις μία τελευταία φορά και αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά μέχρι το αβγολέμονο να γίνει κρέμα.
  7. Ετοιμάζεις ένα σπιτικό πουρέ και σερβίρεις μαζί.

 

Advertisements