Όσες πίτες και να δοκιμάσω , όσες πίτες και να φτιάξω, πάντα θα μου αρέσουν επειδή, πρώτον αποτελούν μια εύκολη λύση και δεύτερον μπορείς να τη γεμίσεις με ότι θέλεις, ότι έχεις ή ότι σου κάνει κέφι, αυτοσχεδιάζοντας ή μη.

Αν έχεις μια βασική συνταγή για τη ζύμη ή αν αγοράσεις όποια έτοιμη ζύμη σου αρέσει μπορείς σε ελάχιστο χρόνο να γεμίσεις την πίτα σου με ότι θες και γρήγορα-γρήγορα να φουρνίσεις μια πίτα που θα την πας στο πάρτι ή στην εκδρομή, θα πάρεις ένα κομμάτι στο γραφείο, θα φας ένα κομμάτι για βραδινό και θα βάλεις και τη μισή στην κατάψυξη για να έχεις κάτι να φας όταν δεν θα έχεις προλάβει να μαγειρέψεις ή να ψωνίσεις.

Οι συνδυασμοί βέβαια είναι κάτι άλλο.  Ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχει κάνει διάφορους συνδυασμούς πιθανούς και απίθανους, κάποιοι πέτυχαν, κάποιοι όχι.  Και κάπου αλλού κάποιος έχει δοκιμάσει ένα συνδυασμό που δεν είχες φανταστεί.  Έτσι και αυτή η πίτα.  Είχες σκεφτεί να συνδυάσεις το κοτόπουλο με το πράσο; Εγώ, ποτέ.

Όμως αυτή εδώ είναι ένα κλασσικό βρετανικό πιάτο που το παρέλαβαν στην Αμερική και το άλλαξαν λίγο.  Το δοκίμασα και είναι τέλειο. Πάμε να φτιάξουμε μια υπέροχη πίτα με κοτόπουλο και πράσο σε 2 ώρες.

Υλικά:

  • 1 κ. μπούτια κοτόπουλου με την πέτσα
    • Μπορείς φυσικά να βάλεις στήθος από κοτόπουλο ή μπουτάκια φιλέτο αλλά υπολόγισε ότι πρέπει να είναι λιγότερο από 1 κιλό. Όταν αφαιρέσεις το κόκκαλο, τους χόνδρους και την πέτσα θα φτάσει τα 600-700 γρ.).  Επίσης η πέτσα, είναι μόνο για τη νοστιμιά μετά την αφαιρείς. Αν δεν την θέλεις μη τη βάλεις καθόλου)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 3 κλαράκια μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι θυμάρι, μοιρασμένο
  • 6 φύλλα φασκόμηλο, μοιρασμένα
  • 3 κ.σ. (περίπου 45 γρ.) βούτυρο φρέσκο μοιρασμένο
  • 2-3 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ κ.γ. μουστάρδα Dijon (καυτερή)
  • ¼ κούπας κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 έτοιμη ζύμη σφολιάτας (συνήθως έχει δύο φύλλα) που θα έχεις ξαπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου (αν έχεις μια συνταγή που αγαπάς, τη φτιάχνεις με τα χεράκια σου)
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο

Οδηγίες:

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλε μαζί τα μπουτάκια από το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μισό ματσάκι θυμάρι, τα 3 φύλλα φασκόμηλο, σκέπασε με νερό και μόλις πάρουν βράση χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε να σιγοβράσει μέχρι να ξεκολλάει το κρέας από το κόκκαλο με μεγάλη ευκολία.  Περίπου μια ώρα.
  2. Βάλε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και άφησε το να περιμένει. Σούρωσε το υγρό (μην το πετάξεις) και πέταξε όλα τα στερεά υλικά. Ξαναβάλε το υγρό στην κατσαρόλα και βράσε μέχρι να μειωθεί αρκετά (1 ½ κούπα περίπου). Σε δέκα λεπτά θα είναι έτοιμο, σβήνεις τη φωτιά και άστο στην άκρη και κράτησε άδεια την κατσαρόλα γιατί θα σου χρειασθεί και πάλι.
  3. Ξεκοκάλισε το κοτόπουλο πετώντας τα κόκαλα, τους χόνδρους και τις πέτσες. Θα λιγοστέψει η ποσότητα που θα φτάσει τα 600-700 γρ.
  4. Πάρε τα φυλλαράκια από το υπόλοιπο θυμάρι και μαζί κόψε ψιλό-ψιλό το υπόλοιπο φασκόμηλο.  Σε ένα μεγάλο τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά ρίξε 1 κ.σ. βούτυρο να λιώσει.  Πρόσθεσε τα πράσα και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο με το θυμάρι.  Ανακάτευε συχνά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα χωρίς να μαυρίσουν.  Θα σου πάρει περίπου 4 λεπτά. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ανακάτεψε.
  5. Βάλε το υπόλοιπο βούτυρο στην κατσαρόλα και άφησέ το να λιώσει μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτευε γρήγορα μέχρι το αλεύρι αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 2 λεπτά).  Ανακατεύοντας συνέχεια πρόσθεσε, σιγά-σιγά τη 1 ½ κούπα ζωμό που έχεις αφήσει στην άκρη μαζί με την μουστάρδα και περίμενε να πάρει μία βράση.  Αφαίρεσε από τη φωτιά πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.  Δοκίμασε.
  6. Άδειασε το υγρό μείγμα πάνω από το κοτόπουλο με τα πράσα, ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα υλικά και δοκίμασε ακόμα μία φορά για να βεβαιωθείς ότι είναι εντάξει στο αλατοπίπερο.
  7. Άφησε το μείγμα σου να κρυώσει εντελώς πριν ετοιμάσεις την πίτα σου

Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους  200°C.

  1. Στρώνεις το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Αν έχεις φτιάξει σφολιάτα σπιτική χώρισε τη στα δύο και άνοιξε κάθε φύλλο σε ορθογώνιο με διάσταση 22 Χ 27 εκ. (διαφορετικά πάρε το ένα από τα δύο φύλλα σφολιάτας που έχεις αγοράσει και ξεπαγώσει).
  3. Στρώσε το φύλλο πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και άδειασε το μείγμα στη μέση του φύλλου, άπλωσε το με ένα κουτάλι αφήνοντας, γύρω-γύρω, περιθώριο 2-3 εκ.
  4. Αφού χτυπήσεις ένα αβγό πέρασε με ένα πινέλο το κενό κομμάτι γύρω γύρω και τοποθέτησε το άλλο φύλλο για να κλείσεις την πίτα σου. Τσίμπησε τις άκρες ή δίπλωσε της ή πίεσε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, γύρω-γύρω για να σφρασίσει η πίτα καλά και πέρασε την επιφάνεια με το υπόλοιπο, χτυπημένο αβγό.
  5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνε δύο βαθιές χαραξιές στη μέση της πίτας που θα επιτρέπει την διέξοδο του ατμού.  Χαράζεις αν θέλεις την πίτα πολύ απαλά με ένα μαχαίρι και φουρνίζεις μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, περίπου 20-25 λεπτά.

Άφησε να κρυώσει και να σφίξει για 5 λεπτά πριν κόψεις την πίτα και σερβίρεις.

 

 

 

From Serious Eats – BRITISH BITES

 

 

 

Advertisements