Σίγουρα η γιαγιά σου έφτιαχνε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Σίγουρα σου είπε όλα της τα μυστικά αλλά, αν δεν σου τα είπε μου τα είπε η δικιά μου η Εριέττα,  όμως τα λένε και όλες οι γιαγιάδες της Ελλάδας. Πάμε να τα δούμε:

Τα φρούτα σου πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι πολύ και να είναι σφιχτά, με έντονο χρώμα, χωρίς χτυπήματα ή ανοίγματα και χαρακιές.

Για να μη χάσει η μαρμελάδα τη γεύση του φρούτου βράζεις για λίγο αλλά σε δυνατή φωτιά ενώ τα φρούτα τα κόβεις την τελευταία στιγμή για να μη σου μαυρίσουν.

Όταν φτιάχνεις μαρμελάδα δεν την αφήνεις στην τύχη της.  Κάθεσαι από πάνω, ανακατεύεις συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα(δευτερόλεπτα χρειάζονται για να σου αρπάξει!!!).  Αν μπορείς να έχεις κουτάλες (ξύλινες) μόνο για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, καλύτερα. Γιατί το ξύλο έχει πόρους και απορροφά μυρωδιές οπότε, δεν θέλεις η μαρμελάδα σου να μυρίζει και λίγο σκορδάκι.
Πάντα θα χρησιμοποιείς μία μεγάλη κατσαρόλα (φαρδιά) με βαρύ πάτο και θα ακουμπάς την κουτάλα σου διαγώνια πάνω στο χείλος της (όση ώρα δεν ανακατεύεις) για να μη σου ξεχυλήσει.
Μη διστάσεις να προσθέσεις (εκτός από την κλασσική αρμπαρόριζα) άλλα μυρωδάτα μπαχαρικά όπως είναι η κανέλα ή ο αστεροειδής γλυκάνισος. Ταιριάζει πολύ στις μαρμελάδες και το γαρίφαλο, οι σπόροι από λοβούς βανίλιας, το ginger, τι ξύσμα lime, λεμονιού ή πορτοκαλιού και η λουίζα.

Καλό είναι να αποστειρώνεις τα βαζάκια πράγμα που γίνεται πανεύκολα. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 100°C και βάζεις τα πολύ καλά πλυμένα βαζάκια σε ένα ταψί για 10 λεπτά.  Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο τα γεμίζεις με την καυτή μαρμελάδα, καθαρίζεις πολύ γρήγορα και πολύ καλά το στόμιο για να μην κολλήσει το καπάκι, κλείνεις καλά και γυρίζεις τα βαζάκια ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Το κενό αέρα που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει στην συντήρηση.

Για να βεβαιωθείς ότι έχει δέσει το γλυκό σου μπορείς να τσεκάρεις αν βάλεις ένα μικρό πιατάκι για λίγο στην κατάψυξη και ρίχνεις 1 κουταλιά.  Πρέπει να κυλάει πολύ αργά στο πιατάκι. Αν σπρώξεις λίγο μαρμελάδα θα πρέπει να μείνει εκεί, αν γυρίσει προς τα πίσω δεν είναι έτοιμη.  Επίσης αν χωρίσεις, με την πλάτη του κουταλιού την μαρμελάδα στη μέση το κενό δεν θα πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Δεν βουτάς ποτέ βρεγμένο κουτάλι ή το μαχαίρι με το βούτυρο στην μαρμελάδα που είναι στο βάζο.  Ούτε το κουτάλι που έχεις δοκιμάσει μια μπουκιά ξαναμπαίνει στη μαρμελάδα.  Θα σου ζαχαρώσει.  Πάντα παίρνεις μια ποσότητα σε ένα πιατάκι ή ένα μπολ και ξανακλείνεις, καλά, το βαζάκι.

Advertisements