Τρελαίνομαι για τα τυριά. Όλα και σε κάθε τους μορφή.  Άσπρα, κίτρινα, πορτοκαλιά, bleu, πικάντικα, ανάλαφρα, κρέμα, σκληρά ή τριμμένα, ωμά, ψημμένα ή συνδυασμένα με κάτι άλλο. 

Σε σάντουιτς, σε πίτες αραβικές ή tortillas, σε σαλάτες, τάρτες ή πίτες, σαγανάκι, τηγανητά ή ψητά στο φούρνο σκέτα ή με κάτι άλλο μου αρέσουν πάντα.

Ακόμα περισσότερο, τρελαίονομαι, για τα Γαλλικά τυριά, αυτά που κάποιοι αποκαλούν “βρωμότυρα” γιατί, είναι αλήθεια, κάποια από αυτά έχουν μια έντονη μυρωδιά.  Εμένα δε με νοιάζει καθόλου.  Θα μπορούσα να ζήσω με ψωμί, τυρί και σαλάτες. Έλα όμως που τα λιπαρά, τα κιλά και η χοληστερίνη καραδοκούν.  Ναι, συμφωνώ, αλλά μόνο, όταν κάνεις υπερβολές.  Άμα φας ένα κεφάλι γραβιέρα που θα πάει η χοληστερίνη στον πάτο; στα ύψη θα πάει. Αυτό όμως συμβαίνει με κάθε είδος υπερβολής. Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς.

Σήμερα, λοιπόν θα φτιάξεις, μια τάρτα πανεύκολη.  Με έτοιμη ζύμη σφολιάτας (δεν θα σε κουράσω πολύ) που θα διαλέξεις και που θα ξεπαγώσεις καλά σε θερμοκρασία δωματίου και θα στρώσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου.

Τοματούλες και brie μόνο θα έχει η τάρτα σου αυτή και όταν τη φτιάξεις θα μοσχομυρίσει το σπίτι σου και όταν τη βάλεις στο τραπέζι θα μετανοιώσεις που δεν έφτιαξες και μια δεύτερη γιατί η πρώτη έφυγε μέχρι να πεις… θυμάρι (αυτό έχει η συνταγή σήμερα!).

Αν δεν σου αρέσει το brie, δεν πειράζει, μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε τυρί λιώνει καλά στο φούρνο (από γραβιέρα και μαλακό κασέρι μέχρι mozzarella, από χαλούμι Κύπρου μέχρι Μαστέλλο Χίου, από Ταλαγάνι μέχρι regattο ή cheddar).

Πρέπει όμως, από τώρα να σου πω ό,τι είναι ώρα να βγάλεις τις παρωπίδες και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.  Σαν την τάρτα με το brie ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Θα χρειαστείς:

  • 3 μέτριες, σφιχτές, τομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 φύλλο κατεψυγμένη σφολιάτα της επιλογής σου
  • 1 κ.σ. μουστάρδα καυτερή (Dijon)
  • 200 γρ. brie, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • Πιπέρι φρέσκο

Οδηγίες:

Αφού κόψεις τις τομάτες τοποθέτησέ της πάνω σε απορροφητικό χαρτί (τουλάχιστον τρία φύλλα), πασπάλισε με αλάτι και άφησέ της να στραγγίξουν για 30 λεππτά.

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 100°C
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη άνοιξε λίγο το φύλλο σου για να γίνει λίγο μεγαλύτερο και λίγο πιο λεπτό. Προσπάθησε να μη χαλάσεις το σχήμα του.
  3. Το στρώνεις πάνω στο αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου σου και δίπλωσε, γύρω γύρω τις άκρες για να δημιουργήσεις ένα κόθρο με πάχος περίπου 1 εκ. που θα λειτουργήσει σαν τοίχος για να κρατήσει μέσα τα υλικά.
  4. Τρυπάς τη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και με ένα πινέλο πέρασε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη μουστάρδα.
  5. Στρώσε τις τομάτες και το brie σε όλη την επιφάνεια της τάρτα σου. Τα κομμάτια καλό είναι να καβαλάνε, λίγο, το ένα το άλλο. Πασπάλισε με θυμάρι, λίγο ακόμα αλάτι και φρέσκο πιπέρι.
  6. Φουρνίζεις για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα σου από πάνω.
  7. Αφήνεις 2-3 λεπτά να κρυώσει και κόβεις σε ορθογώνια κομμάτια.

Την τάρτα αυτή θα την προσφέρεις σκέτη με ένα ποτήρι κρασί λευκό ή ροζέ, ή σαν πρώτο πιάτο σε κάποιο τραπέζι.  Μπορείς να την ετοιμάσεις για πάρτυ και να την φουρνίσεις την τελευταία στιγμή ή να την προσφέρεις σαν κυρίως γεύμα μαζί με μια ωραία σαλάτα και παγωμένη μπύρα

Advertisements