Ή μπριάμ ή τουρλού ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις.  Κηπευτικά πολλά και νόστιμα, κυρίως όταν είναι στην εποχή τους, αλλά ένα πιάτο που μπορείς κάθε φορά να το φτιάξεις και διαφορετικά.  Πιο λιτό, πιο πλούσιο με λιγότερα ή περισσότερα κηπευτικά και μυρωδικά.  Μπορείς να βάλεις μελιτζάνες ή όχι, μια φίλη μου βάζει και φασολάκια πράσινα, άλλοι πάλι δεν θέλουν καθόλου την πιπεριά αλλά προτιμούν τις πατάτες και τα μανιτάρια.  Στις Βρυξέλλες, θα βάλουν οπωσδήποτε λαχανάκια Βρυξελλών ενώ στην Αμερική δεν θα παραλείψουν να βάλουν γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Αν δεν σου αρέσει το θυμάρι βάλε ρίγανη ή βασιλικό, αν προτιμάς βάλε και καρότα ή πατάτες μαζί και κουνουπίδι ή μπρόκολο “περί ορέξεως … κολοκυθόπιτα” όπως έλεγε και ο μπαμπάς μου.  Το σίγουρο είναι ότι το πιάτο είναι εύκολο, οικονομικό, νόστιμο και χορτοφαγικό.

Η λέξη Ratatouille προέρχεται από την Οξιτανική γλώσσα (που μιλούσαν στην Προβηγκία και τη Νότια Γαλλία γενικότερα) ratatolha και σχετίζεται με τη γαλλική ratouiller και tatouiller, από το ρήμα touiller ρήμα, που σημαίνει “ανακατεύω” ή “ξεσηκώνω”.  Στα τέλη του 18ου αιώνα, στα γαλλικά, η λέξη ratatouille αναφερόταν στο συνηθισμένο στιφάδο.  Η σύγχρονη Ratatouille — που έχει σαν βάση τις τομάτες για σοταρισμένα μυρωδικά και κηπευτικά όπως σκόρδο, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, μαντζουράνα, μάραθο και βασιλικό, ή δάφνη και θυμάρι ή ένα μείγμα από πράσινα βότανα όπως herbes de provence — δεν εμφανίζεται σε γραπτές συνταγές μέχρι τις αρχές του 1930.

Με τα χρόνια, υπήρξε και υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεθόδων στη μέθοδο προετοιμασίας αυτού του πιάτου. Στο Larousse Gastronomique, οι ειδικοί, ισχυρίζονται ότι “σύμφωνα με τους απανταχού λάτρεις της ratatouille, τα διάφορα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται χωριστά, στη συνέχεια να συνδυάζονται και να μαγειρεύονται αργά μαζί μέχρι να επιτευχθεί ένα λείο και κρεμώδες αποτέλεσμα», έτσι ώστε — σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής της Larousse, Joël Robuchon) “κάθε συστατικό να αποδώσει τη, δική του, πραγματική του γεύση”.

Στην εποχή μας, συγκεκριμένα το 2007, η ταινία κινουμένων σχεδίων της PixarRatatouille”, ξαναβάζει αυτό το απλό, “λαϊκό!” πιάτο στα τραπέζια των σπιτιών και των gourmet εστιατορίων αφού οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Remy και Colette,  μαγειρεύουν μια παραλλαγή της Ratatouille (στην πραγματικότητα ετοιμάζουν την συνταγή του Michel Guérardconfit byaldi”) για να εντυπωσιάσουν ένα, πολύ αυστηρό κριτικό εστιατορίων.

Εκτός από το Confit Byaldi, που ανέφερα παραπάνω υπάρχουν πολλά σχετικά, παρόμοια ή αντίστοιχα πιάτα που βρίσκουμε – κυρίως – στις μεσογειακές κουζίνες όπως το Pisto από τις περιοχές της Καστίλης και Manchego της Ισπανίας, η Καταλανική Samfaina, το Tombet από τη Μαγιόρκα, η Caponata και Ciambotta, από τη Σικελία, την Şakşuka και το Türlü από την Τουρκία, το Lecsó από την Ουγγαρία και φυσικά τα δικά μας τα Ελληνικά που άλλοι τα λεν Τουρλού και άλλοι Μπριάμ

Η ratatouille στην πραγματικότητα είναι ένα πιάτο που έφτιαχναν στα γρήγορα οι νοικοκυρές της νότιας Γαλλίας με ότι έβγαζε το μποστάνι τους.  Κάθε μια έβαζε, κάτι λιγότερο ή κάτι παραπάνω και, έφτιαχνε ένα πιάτο χορταστικό που μπορούσε να ταΐσει τους άνδρες και το προσωπικό που δούλευε όλη μέρα στα χωράφια.  Εδώ, βρήκα μια συνταγή της Αlice Waters που το 2007 εξέδωσε ένα υπέροχο βιβλίο μαγειρικής με τίτλο “The Art of Simple Food”.  Μέσα υπάρχει και μια διαφορετική ratatouille όπου προσθέτει chili, βασιλικό και μανιτάρια.

Είναι ένα εύκολο και γρήγορο, σχετικά πιάτο, που θα σερβίρεις με τυρί φέτα (που εμείς το συνηθίζουμε με τα λαδερά μας), μπόλικο φρέσκο ψωμάκι και δροσερό κρασί ή παγωμένη μπύρα.

Για 6-8 άτομα θα χρειασθείς:

  • 1 μέτρια ή 2 μικρές μελιτζάνες που θα κόψεις σε μέτριο καρεδάκι
    • για σιγουριά δοκίμασε ένα κομματάκι για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι πικρή
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ίσως λίγο παραπάνω για να προσθέσεις γεύση
  • 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μέτριο καρεδάκι
  • 4 με 6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
  • ½ ματσάκι βασιλικό που θα δέσεις μαζί με 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού που θα ψιλοκόψεις (για το τέλος)
  • 1 πρέζα chili flakes ή μπούκοβο
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μέτριο καρεδάκι
  • 3 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε μέτριο καρεδάκι
  • 3 μέτριες, ώριμες, σφιχτές τομάτες, κομμένες σε μέτριο καρεδάκι
  • Αλάτι

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις και κόψεις τις μελιτζάνες, πασπάλισε με 1 κ.γ. περίπου αλάτι και βάλε σε ένα τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους για 20, περίπου, λεπτά.
  2. Θερμαίνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο.  Σφίξε τις μελιτζάνες να στραγγίξουν και ρίξε της στο ζεστό λάδι (μέτρια φωτιά) ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αφαίρεσε τις μελιτζάνες, πρόσθεσε 2 ακόμα κ.σ. ελαιόλαδο και πρόσθεσε τα κρεμμύδια που θα σοτάρεις για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.  Πρόσθεσε το σκόρδο, το βασιλικό, το chili ή το μπούκοβο, λίγο ακόμη αλάτι και μαγείρεψε για 2-3 ακόμη λεπτά.
  4. Πρόσθεσε τις πιπεριές, μαγείρεψε για 2-3 λεπτά και πρόσθεσε τα κολοκύθια. Αφού ανακατέψεις και μαγειρέψεις για ακόμα 2-3 λεπτά πρόσθεσε τις τομάτες.
  5. Άφησε το μείγμα σου να σιγοβράζει και ένα δεκάλεπτο και πρόσθεσε τις μελιτζάνες, ανακάτεψε και άφησε να σιγοβράζει για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.  Δοκίμασε να δεις αν έχει αρκετό αλάτι και σερβίρεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγες σταγόνες λάδι.

Η ratatouille είναι καλύτερη σε θερμοκρασία δωματίου αλλά τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστή όσο και παγωμένη από το ψυγείο (εγώ την προτιμώ έτσι, ιδίως το καλοκαίρι!!!).

Όμως, επειδή είμαι καλός άνθρωπος! και ξέρω ότι (1) ψάχνεις να βρεις το σημείο αυτό της ταινίας όπου ο Ρατατούης μαγειρεύει ratatouille με τον Remy και την Colette — μη σου πω ότι θα ψάξεις να ξαναδείς την ταινία – σου έχω εδώ, στο τέλος, το κομμάτι και (2) σου έχω και την συνταγή της ratatouille όπως ακριβώς μαγειρεύτηκε στην ταινία μαζί με ένα video που σου δείχνει πώς να την κάνεις βήμα-βήμα. Για δες:

Ratatouille by Ratatouille, Remy & Collete

Υλικά για 4 άτομα

Διαβάζω 275 θερμίδες στη μερίδα, τώρα πόσο ψωμί και τυρί θα φας μαζί, δικό σου θέμα!) Σε 1 ½ ώρα (45 λεπτά προετοιμασία και 45 λεπτά ψήσιμο) έχεις φαγητό έτοιμο στο τραπέζι.

  • 160 γρ. πελτέ τομάτας
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¾ της κούπας νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 κολοκύθι (όσο και η μελιτζάνα), κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 κίτρινη κολοκύθα (μικρή) (όσο και η μελιτζάνα), κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά που, αφού αφαιρέσεις τους σπόρους, θα κόψεις σε πολύ λεπτές λωρίδες
    • Όπως θα δεις στο τέλος το στρώσιμο γίνεται με σχέδιο και μπαίνουν εναλλάξ τα κομμάτια οπότε καλό είναι να είναι όχι μόνο συμμετρικά τα κομμάτια, αλλά και, σε ίδια σε ποσότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να βάλεις, αν θες, μεγαλύτερη ποσότητα από κάποιο που σου αρέσει περισσότερο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή και λίγο παραπάνω αν σου αρέσει
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 3-4  κ.σ. τυρί mascarpone

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους190°C.
  2. Απλώνεις τον πελτέ τομάτας στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους 25Χ25 εκ. Στρώσε από πάνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και ράντισε με 1 κ.σ ελαιόλαδο και το νερό.  Αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις το μείγμα καλά.
  3. Στρώνεις εναλλάξ τα κηπευτικά σου: μελιτζάνα, κολοκύθι, κολοκύθα, κόκκινη πιπεριά, κίτρινη πιπεριά και ξανά αρχίζοντας περιμετρικά και κλείνοντας, κυκλικά προς το κέντρο του σκεύους σου.  Οι φέτες θα πρέπει να ακουμπάνε, στην άκρη, η μία πάνω στην άλλη.  Όταν τελειώσεις πασπάλισε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή και παραπάνω αν προτιμάς, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σκέπασε με ένα αντικολλητικό χαρτί που θα έχεις κόψει έτσι ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά εντελώς, δηλαδή να χωράει ακριβώς στο εσωτερικό του σκεύους σου.ratatouille2
  4. Φουρνίζεις για 45, περίπου, λεπτά.  Αν θέλεις μπορείς να βγάλεις το χαρτί και να αφήσεις να ξεροψηθεί λίγο στην επιφάνεια για 4-5 λεπτά.
  5. Σερβίρεις με μια κουταλιά της σούπας mascarpone και λίγο θυμάρι.

Η περιγραφή της συνταγής βήμα-βήμα είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=lqDhVq-uFrw

Εδώ ο Ρατατούης φτιάχνει ratatouille: https://www.youtube.com/watch?v=3YG4h5GbTqU

Εδώ ο Ratatouille διορθώνει μία “χάλια» σούπα: https://www.youtube.com/watch?v=jwLKPDJqldw

Advertisements