Όταν ακούς φασολάκια, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι τα γνωστά λαδερά με τη σάλτσα τομάτα που τρως, συνήθως, το καλοκαίρι με ψωμάκι φρέσκο και φετούλα.

Αν με ακολουθείς στο blog μπορεί και να δοκίμασες τα δικά μου τα φασολάκια τα εξωτικά που τα φτιάχνω με baharat.  Αν σου αρέσει η Γαλλική κουζίνα μπορεί να τα σωτάρεις με φρέσκο βούτυρο και λίγο σκορδάκι ή μπορεί να τα βράζεις al dente, να κρατάνε λίγο, και τα κάνεις σαλάτα με λαδολέμονο. Και σε όλες αυτές τις παραλλαγές είναι, τέλειο φαγητό, για τους φίλους μας τους χορτοφάγους.

Αυτά εδώ όμως είναι αλλιώτικα και τόσο διαφορετικά.  Λίγο πιο παχυντικά (bacon), λίγο μεθυσμένα (whisky ή bourbon), γλυκά και πικάντικα μαζί, αλλά, έχουν τα πάντα για να αποτελέσουν ένα πολύ νόστιμο πιάτο μεσημεριανό ή βραδινό.  Δεν ξέρω αν θα πρέπει να το δώσεις και στα παιδιά – αν και το οινόπνευμα, έτσι και αλλιώς εξατμίζεται καθώς ψήνεται – εσύ θα το αποφασίσεις αυτό, αλλά, οι φίλοι σου και τα ενήλικα μέλη της οικογένειας, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν και δεύτερη μερίδα.  Μην τους πεις τι έχουν μέσα, άσε τους να μαντέψουν!

Όπως θα καταλάβεις από τη συνταγή αλλά και όταν τα δοκιμάσεις είναι, συγχρόνως, “spicy and sweet” — γλυκά και πικάντικα όπως λέω και παραπάνω και, το καλύτερο είναι ότι θα λερώσεις, ένα και μοναδικό σκεύος .  Μία ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και θα έχεις φαγητό στο τραπέζι σε μόλις 25 λεπτά.

Για 4 άτομα θα χρειασθείς:

  • 4-6 μεγάλα κομμάτια bacon
  • 1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές ροδέλλες ή πολτοποιημένο
  • 1 κιλό φασολάκια πράσινα (εγώ προτιμώ τα στρογγυλά και αγοράζω τα κατεψυγμένα που με βολεύουν πολύ γιατί, δεν σου κρύβω, βαριέμαι το καθάρισμα – άσε που δεν βρίσκεις πάντα φρέσκα και τραγανά φασολάκια.
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. αλάτι ή παραπάνω ανάλογα με τα γούστα σου
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο ή σπόρους από κόκκινο πιπέρι
  • ½ κούπα νερό
  • 3 κ.σ. bourbon ή όποιο whisky έχεις στο σπίτι
  • 3 κ.σ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή μαύρη ζάχαρη

Διαδικασία:

  1. Βάλε την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσεις πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού ζεστάνει (χωρίς λίπος ή λάδι αφού το bacon έχει αρκετό) ρίξε μέσα το bacon που θα έχεις κόψει σε μικρό καρεδάκι. Ανακάτεψε και τσιγάρισε μέχρι να γίνει τραγανό αλλά χωρίς να καεί.
  2. Αφαίρεσε, το bacon από το τηγάνι (κράτησε το λίπος) και, βάλε στην άκρη χωρίς να το σκεπάσεις γιατί θα πανιάσει, μέχρι να ολοκληρωθούν τα φασολάκια.
  3. Ρίξε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι στο λίπος από το bacon και σοτάρισε μέχρι να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτεψε μέχρι το σκόρδο να βγάλει όλα του τα αρώματα (θα μαλακώσει και θα απελευθερώσει τα έλαια) για περίπου 15-30 δευτερόλεπτα.
  4. Ρίξε τα φασολάκια, στην κατσαρόλα, πρόσθεσε το πιπέρι, το αλάτι και το μπούκοβο ή τους κόκκους από κόκκινο πιπέρι και μαγείρεψε μέχρι να δεις καφετιές κουκίδες πάνω στα φασολάκια. Περίπου 6-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
    • Αν βάλεις κατεψυγμένα φασολάκια όπως κάνω εγώ μπορείς να τα ξεπαγώσεις και να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία ή να τα ρίξεις στην κατσαρόλα κατεψυγμένα, να σκεπάσεις την κατσαρόλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο ανακάτεψε, πρόσθεσε αλάτι και λοιπά και συνεχίζεις την συνταγή.
  5. Ρίξε το νερό, σκέπασε και μαγείρεψε για ακόμα 2 λεπτά. Τα φασολάκια σου θα πρέπει να έχουν ένα ζωντανό πράσινο χρώμα και να είναι τραγανά.
  6. Η τελευταία πινελιά είναι να προσθέσεις το bourbon ή το whisky με τη ζάχαρη, να ανακατέψεις και, χωρίς να κλείσεις την κατσαρόλα, να μαγειρέψεις για ακόμα 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Τα φασολάκια σου θα πρέπει να κρατάνε λίγο, οπότε, δοκίμαζε κάθε τόσο για να υπολογίσεις τον σωστό χρόνο.
  7. Δοκιμάζεις αν θέλουν λίγο ακόμα αλάτι, σερβίρεις σε μία πιατέλα και ρίχνεις από πάνω το τσιγαρισμένο bacon.
Πηγή:
Advertisements