Τα dips εκτός του ότι είναι πολύ υγιεινά είναι και πανεύκολα να τα κάνεις, μπορείς να κρύψεις μέσα και κάποια λαχανικά που ίσως δεν τρώνε τα παιδάκια σου, είναι – συχνά – χρωματιστά και πρωτότυπα και μπορείς να ετοιμάσεις ένα ιδιαίτερα πολύχρωμο τραπέζι αν φτιάξεις διάφορα.Ήδη έχουμε φτιάξει πράσινα (guacamole και avocado dip με lime) κατακόκκινα (harissa), κίτρινα (hummus) άσπρα με γιαούρτι και άλλα πολλά (άμα ψάξεις στην κατηγορία “Chutneys-Dressings-Σάλτσες-Dips” θα βρεις άπειρα τέτοια).

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πολύ ιδιαίτερο, διαφορετικό και εξωτικό, από την άλλη πατρίδα την Αίγυπτο.  Ιδιαίτερο και εξωτικό γιατί έχει παντζάρια, και γιαούρτι, και κύμινο και φιστίκι Αιγίνης.  Τέλειο για να προσφέρεις στους φίλους σου πριν το φαγητό ή για να συμπληρώσεις ένα ποικίλο buffet για πάρτι.

Εμείς το τρώγαμε στην Αίγυπτο, με πιτούλες ξεροψημένες ή φρυγανιές.  Μπορείς να βάλεις, αντί φυστίκι, καρύδια που ταιριάζουν τόσο πολύ με το παντζάρι και να δημιουργήσεις ένα ακόμα dip, διαφορετικό, δικό σου.

Μπορείς να το σερβίρεις με ψητά κρέατα, ταιριάζει απίθανα με ψητό κοτόπουλο και ψάρια πανέ ή μπορείς να στρώσεις με αυτό το sandwich, την πίτα ή την tortilla που θα φτιάξεις για να τσιμπήσεις.

Υλικά:

  • 2 μεγάλα παντζάρια – Υπάρχουν έτοιμα, σε συσκευασίες των τεσσάρων, σε όλα τα supermarkets, που μειώνουν το χρόνο προετοιμασίας κατά μία, τουλάχιστον, ώρα!
    • Αν πάρεις φρέσκα θα τα πλύνεις καλά, θα κόψεις τα φύλλα και θα τα βάλεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αφού τα τυλίξεις — ένα-ένα μαζί με μία κουταλιά νερό — σε αλουμινόχαρτο.  Θα τα ψήσεις για 40-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.  Το τελευταίο δεκάλεπτο μπορείς να βάλεις τις σκελίδες σκόρδο – χωρίς να τις ξεφλουδίσεις – σε ένα αλουμινόχαρτο για να ψηθούν μαζί με τα παντζάρια.  Αφήνεις να κρυώσουν και τα δύο καλά πριν τα ξεφλουδίσεις.
  • 4 σκελίδες σκόρδο – πολτοποιημένες
  • 80 γρ. γιαούρτι – καλύτερα στραγγιστό
  • 1 γεμάτη κ.γ. σπόρους κίμινο
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. κοφτή κανέλα
  • ½ λεμόνι, το χυμό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • salt and pepper
  • ελαιόλαδο
  • καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, ψοντροκομμένα

Διαδικασία

 Το πρώτο βήμα είναι να ετοιμάσεις τα παντζάρια και το σκόρδο (αν είναι να τα ψήσεις στο φούρνο) διαφορετικά πολτοποιείς το σκόρδο και αφήνεις στην άκρη μαζί με τα παντζάρια.

  1. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά καβουρδίζεις τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίζουν έντονα. Αφού κρυώσουν τα τρίβεις με το γουδί ή τα περνάς στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Κόψε τα παντζάρια σε μεγάλα κομμάτια και στο food processor ή στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φιστίκια και το ελαιόλαδο. Ανακατεύεις μέχρι να γίνουν κρέμα.
  3. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αν σου λείπε κάποιο υλικό.
  4. Αδειάζεις σε ένα μπολ, πασπαλίζεις με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τα χοντροκομμένα φιστίκια.
  5. Σερβίρεις με φρυγανισμένη πίτα, ψωμί, φρυγανάκια, tortillas ακόμα και chips από πατάτες ή άλλα λαχανικά.

 

Advertisements