Πόσο πολύ σου αρέσουν τα αβγά μάτια με φρέσκο βούτυρο και φρυγανισμένο ψωμάκι. Πόσο σου αρέσει και το σαγανάκι.  Πόσο αμαρτία είναι όλο αυτό που θα σου προτείνω, να φτιάξεις με αυτή τη συνταγή.

Εγώ λοιπόν, τρελαίνομαι για αβγά τηγανητά (μάτια που ψήνεται πολύ καλά το άσπρο – χωρίς μύξες(!) γίνεται τραγανό στις άκρες, ο κρόκος είναι καλοψημένος και κολυμπάει λίγο σε φρέσκο βούτυρο για να συμπληρώσω τις “βούτες” ή αλλιώς “παπάρες”,  Xίλιες θερμίδες κάθε μπουκιά και δεν ξέρω που πηγαίνει η χοληστερίνη σου άμα τρως κάτι τέτοιος συχνά. Όμως… όμως λέγω, αν αποφασίσεις να χαρίσεις μια μέρα απόλαυσης στον εαυτό σου, μια φορά το μήνα. Μια Κυριακή που σηκώθηκες αργά, ήπιες καφέ, έβγαλες το σκύλο βόλτα, διάβασες εφημερίδες και θέλεις να φας κάτι αλλά σκέφτεσαι είναι αργά… άμα φάω τώρα πως θα ξαναφάω το μεσημέρι.  Οι Αμερικάνοι και εγώ σου έχουμε τη λύση: Br-unch λέγεται και σημαίνει Breakfast-Lunch (συνδυάζουμε και τα δύο).

Για πάμε:

Χρειάζεσαι (για σένα μόνο) και πολλαπλασιάζεις ανάλογα με την πείνα σου ή με όσους ζηλέψουν και θέλουν:

Υλικά:

  • 2 φέτες μαλακό ψωμί (άσπρο) καλύτερα του τοστ (ωστόσο, μπορείς να βάλεις ότι ψωμί θέλεις)
  • 1 με 2 κ.γ. μαγιονέζα
  • 1 με 2 φέτες πικάντικο τυρί εγώ προτιμώ το cheddar αλλά μπορείς να βάλεις όποιο τυρί σου αρέσει αρκεί να λιώνει.
  • 1 μεγάλο αβγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία:

Βάζεις στην εστία, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Όσο ζεσταίνεται το τηγάνι σου απλώνεις την μαγιονέζα πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού τοποθετείς τη μία μόνο φέτα στο ζεστό, πια, τηγάνι με την μαγιονέζα προς τα κάτω.

Κόψε το τυρί σε 3 μακρόστενα κομμάτια και τοποθέτησε ένα κομμάτι από κάθε πλευρά της φέτας (από την άκρη προς τη μέση). Κόψε το τρίτο κομμάτι στη μέση και βάλε ένα κομμάτι το επάνω μέρος της φέτας και ένα στο κάτω αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό χωρίς τυρί.

egg-grilled-cheese
Αριστερά, πως θα κόψεις το τυρί και δεξιά πως θα το τοποθετήσεις

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Ξεκινάς με ένα αντικολλητικό τηγάνι (tefal ή πέτρα) που θα ζεστάνεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφού απλώσεις μια λεπτή στρώση μαγιονέζα πάνω στη μία φέτα τοποθέτησε με την πλευρά που είναι αλειμμένη με μαγιονέζα προς τα κάτω.
  2. Κόψε το τυρί σε 3 κομμάτια όπως σου περιγράφω παραπάνω και τοποθέτησε τα κομμάτια πάνω στη φέτα που βρίσκεται στο τηγάνι αφήνοντας ένα κομμάτι χωρίς τυρί στο κέντρο της φέτας (εκεί στη συνέχεια θα κάνουμε μια τρύπα).
  3. Άπλωσε μια λεπτή στρώση μαγιονέζα πάνω στην άλλη φέτα και τοποθέτησε την πάνω από το τυρί με την μαγιονέζα προς τα πάνω.  Άφησε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει καλά η κάτω πλευρά.
  4. Γύρισε το sandwich και με ένα τσέρκι ή με ένα ποτήρι κάνε μια τρύπα στο κέντρο του sandwich με διάσταση όση ο κρόκος ενός αβγού και λίγο παραπάνω. Αφαιρείς το κομμάτι ψωμί που έχεις κόψει και σπάσε, μέσα την τρύπα, ένα αβγό. Σκέπασε το τηγάνι και μαγείρεψε το αβγό όπως σου αρέσει.egg1
  5. Αφού τοποθετήσεις το sandwich σε ένα πιάτο αλατοπιπερώνεις και απολαμβάνεις ένα υπέροχα γευστικό sandwich.egg2

 

Advertisements