Μία salsa που θα φτιάξεις την εποχή που οι τομάτες θα είναι στο forte τους – καλοκαιρινές, μυρωδάτες, ώριμες, σφιχτές και ζουμερές (αλλά και με ψιλοκομμένες από κονσέρβα) – και θα έχεις όλο το χρόνο για τις μεξικάνικες βραδιές που θα οργανώσεις, για τα tacos που θα φτιάξεις, για τα sandwich με tortillas που τόσο αγαπάς και για dip που θα απολαύσεις με natchos, μικρά tacos ή πατατάκια chips, τα κλασσικά.

Πρόσεξες ότι γράφω salsa και όχι σάλτσα.  Εδώ, δεν μιλάμε για σάλτσα για μακαρόνια, μιλάμε για εκείνη την πικάντικη salsa που βρίσκεις στην Μεξικάνικη κουζίνα και στην μαγειρική της Νοτίου Αμερικής και που θα βρεις, σίγουρα, έτοιμη στα supermarkets αλλά σίγουρα δεν είναι η ίδια με την salsa που θα φτιάξεις με τα δύο σου χεράκια και ένα food processor αφού, πρώτα, περάσεις, από τη λαϊκή της γειτονιάς σου, κυρίως για να βρεις φρέσκο κόλιανδρο!

Χρειάζεσαι ένα food processor ή το multi ή το blender. To πόσο κρέμα ή λιγότερο κρέμα θέλεις τη salsa είναι δικό σου θέμα.  Μπορείς να την κάνεις αλοιφή ή να αφήσεις μικρά κομματάκια (καλύτερα).

Δεν σου κρύβω ότι προτιμώ να φτιάχνω salsa με φρέσκες καλοκαιρινές τομάτες ή ντοματίνια (ώριμα, κόκκινα, μυρωδάτα και σφιχτά). Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν πάντα γευστικές τομάτες η λύση της κονσέρβας είναι απόλυτα αποδεκτή και έτσι θα κάνουμε τη συνταγή που θα σου δώσω.  Αν, ωστόσο, αποφασίσεις να βάλεις τομάτα φρέσκια, η ποσότητα θα είναι η ίδια ακριβώς.

Υλικά:

  • 750-780 γρ. τομάτες, ψιλοκομμένες (φρέσκες ή κονσέρβα)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 -2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 πρέζες τριμμένο κύμινο
  • 1-2 πρέζες μπούκοβο ή πιπέρι cayenne ή chili powder (ένα απ’όλα!)
  • 1 lime (ζουμερό) το χυμό και το ξύσμα
    • Έχουμε πει ότι όταν βρούμε καλά και ζουμερά limes αφαιρούμε το ξύσμα, τα στύβουμε και βάζουμε το χυμό σε παγοθήκες για να έχουμε. Εγώ κρατάω το ξύσμα χωριστά όμως μπορείς, για να κερδίσεις  χώρο, να βάλεις λίγο ξύσμα μαζί με το χυμό lime σε κάθε θήκη και βγάζεις όσο θέλεις κάθε φορά.
  • 1 καυτερή (μικρή) πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή την μισή αν δεν θέλεις τη salsa πολύ καυτερή
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα) – αν δεν σου αρέσει, μη τα βάλεις καθόλου ή μπορείς, αν θες, να βάλεις μαϊντανό.

Διαδικασία

Στον κάδο του food processor ή του multi ή του blender (ανάλογα με την χωρητικότητα θα φτιάξεις salsa σε μια ή σε περισσότερες δόσεις (!) βάζεις όλα σου τα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να αποκτήσεις την υφή που επιθυμείς.  Όσο περισσότερο χτυπάς τόσο περισσότερο κρέμα θα έχεις.

Δοκίμασε – καλό είναι να δοκιμάσεις με tortilla chips ή natchos ή chips που είναι αρκετά έντονα στη γεύση και στο αλάτι πριν προσθέσεις οποιοδήποτε υλικό πιστεύεις ότι σου λείπει.

salsa-3

Σερβίρεται δροσερή με chips όπως είπαμε παραπάνω αλλά αποτελεί και τέλειο συνοδευτικό για tacos αλλά και για ψητό κρέας , κοτόπουλο  ή ψάρι.

Μπορείς επίσης να συνοδέψεις αλλαντικά και τυριά ή να κάνεις sandwich βάζοντας μια λεπτή στρώση salsa και ότι άλλο θες.

Διατηρείται, πολύ,  στο ψυγείο σε γυάλινο μπολ που θα σκεπάσεις με λίγο λάδι.

 

Πηγή:

 

 

Advertisements