Τις μέρες των Χριστουγέννων, είτε γιορτάζεις είτε όχι, έχεις χίλια πράγματα να κάνεις.  Να στολίσεις, να καθαρίσεις, να ψωνίσεις, να πας κομμωτήριο, να κάνεις mani-pedi, να φροντίσεις τα παιδιά, τα εγγόνια, τους γονείς, τα βαφτιστήρια και τους παππούδες και φτάνει η παραμονή και είσαι πτώμα.

Είτε έχεις κόσμο στο σπίτι ή υποσχέθηκες ότι το γλυκό θα το φέρεις εσύ χρειάζεσαι κάτι που γίνεται γρήγορα, είναι εντυπωσιακό και νόστιμο και — αν το πας κάπου – να μεταφέρεται εύκολα.

Βρήκα λοιπόν αυτό το υπέροχο που είναι και διαφορετικό, πρώτον γιατί έχει Χριστουγεννιάτικα χρώματα αλλά, κυρίως, γιατί έχει cranberries (κράνα) που θα βρεις στα μεγάλα supermarkets φρέσκα ή καμιά φορά και κατεψυγμένα αλλά μπορείς να βάλεις και μύρτιλλα ή βατόμουρα (που σίγουρα θα βρεις και φρέσκα και κατεψυγμένα, όπως και κατεψυγμένες φράουλες).

Ένα πανεύκολο, γιορταστικό, γλυκό (sweet) βουτυράτο, ανάλαφρο γλυκό που θα κάνεις μεγάλη προσπάθεια να μη φας και δεύτερο κομμάτι.

Τέλειο cake, πανεύκολο στην κατασκευή που φωνάζει ότι είναι γιορτινό.   Δοκίμασε το και θα δεις.

Και μια συμβουλή (όπου βλέπεις φρέσκα, αυτά τα φρούτα του δάσους, να τα αγοράζεις και να τα βάζεις σε σακούλες, κλεισμένα αεροστεγώς, στην κατάψυξη, έτσι θα έχεις όλο το χρόνο γιατί αυτό το γλυκό θα το ξαναφτιάξεις και εκτός εποχής!

Για 16 (κανονικές !!!) μερίδες θα χρειασθείς:

  • 3 αβγά
  • 3 κούπες (600 γρ.) ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο φρέσκο (μαλακό_
  • 1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας ή ½ λοβό βανίλιας ή μια βανίλια σε σκόνη
  • 2 κούπες (280 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. cranberries (Κράνα) ή άλλο φρούτο του δάσους (βατόμουρο, μύρτιλλα, φράουλα)
    • Λίγη ζάχαρη άχνη και κρέμα γάλακτος για να χτυπήσεις ή να φτιάξεις σαντιγί ή και για να πασπαλίσεις το γλυκό, μερικά φύλλα δυόσμου ή μέντας για διακόσμηση — μπορείς τα Χριστούγεννα να βάλεις στο πιάτο ένα-δύο φυλλαράκια ΟΥ, και φυσικά λίγα φρέσκα φρούτα για να βάλεις από πάνω – όλα αυτά προαιρετικά. 

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζεις τα αβγά στον κάδο του mixer και τα χτυπάς με τη ζάχαρη μέχρι να ενοποιηθούν και να αφρατέψουν.  Σε 5, περίπου, λεπτά και ανάλογα με την ταχύτητα του mixer θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί το μέγεθος και να είναι, σχετικά, πηχτό το μείγμα σου.
  3. Πρόσθεσε το βούτυρο και την βανίλια και ανακάτεψε για 2 ακόμη λεπτά.  Πρόσθεσε το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο) και ανακάτεψε, μαλακά, με μια σπάτουλα για να μη χαθεί ο όγκος, μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Πρόσθεσε τα φρούτα (πρόσεξε να μην έχουν υγρασία, να τα έχεις στραγγίξει καλά) ανακάτεψε και άδειασε το μείγμα σε ένα μακρόστενο, αλευροβουτυρωμένο ταψί (25 Χ 35 εκ.) και βάλε στο φούρνο για 40-50 λεπτά. Θα πρέπει να ροδίσει στην επιφάνεια και αν βάλεις ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγει καθαρό.
  5. Αφού κρυώσει, καλά, μπορείς να το κόψεις σε μερίδες και να σερβίρεις με φρέσκα φρούτα (τα ίδια που έχεις βάλει μέσα) και ζάχαρη άχνη ώστε να έχεις ένα εντελώς Χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο αποτέλεσμα ή με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.

 

Πηγή
Advertisements