Σίγουρα λατρεύεις τις πατάτες και όσες συνταγές και να σου δώσουν θα τις δοκιμάσεις.  

Καταλήγεις όμως, πάντα, ή σχεδόν πάντα να τις κάνεις βραστές, η ψητές, ή πουρέ και, στα μεγάλα γλέντια, τηγανιτές!

Δεν θέλεις όμως να κάνεις και κάτι διαφορετικό; Κάτι που θα εύκολο, χορταστικό και νόστιμο.  Κάτι που θα συνοδέψει ένα ελαφρύ πιάτο όπως ψάρι ψητό ή μοσχαράκι λεμονάτο ή κοτόπουλο σοτέ με λίγα μανιτάρια.  Κάτι που θα φας, χλιαρό και την επόμενη μέρα με μια σαλάτα ή για βραδινό μαζί με ένα αβγό τηγανιτό ή μια ομελέτα.

Στις γιορτές, τα πάρτι και τους μεγάλους μπουφέδες ή, στα τραπεζώματα με πολύ κόσμο, είναι ένα πιάτο που θα κάνει θραύση. Μην το παραλείπεις.

Θα φτιάξουμε λοιπόν πατάτες au gratin (σε pyrex, στο φούρνο) με μια πεντανόστιμη béchamel που σίγουρα ξέρεις να φτιάχνεις ή αν δεν ξέρεις δες εδώ «Πέντε» σάλτσες που πρέπει να γνωρίζεις! – θα βρεις λεπτομέρειες για την τέλεια béchamel της μαμάς μου – και που, σε αυτή την περίπτωση, θα την εμπλουτίσεις με αυτά που θα σου πω.

Υλικά:

  • 500 γρ. – 700 γρ. πατάτες
    • Οι καλύτερες είναι οι πατάτες Νάξου ή Νευροκοπίου (από τις Ελληνικές) και ακολουθούν οι Κύπρου και Αιγύπτου.
    • Προσπάθησε να είναι λείες στο εξωτερικό τους και να έχουν ομοιόμορφο μέγεθος (θα σε βοηθήσει στο στρώσιμο)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
    • Κράτησε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
  • 3 κούπες σπιτική bechamel (διπλή δόση) που θα εμπλουτίσεις προσθέτοντας:
    • 2 αβγά, τους κρόκους
    • 200 ml. κρέμα γάλακτος ή αν προτιμάς γιαούρτι
    • 300 γρ. τριμμένα τυριά της αρεσκείας σου (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, Harbati, Pecorino, mozarella, παρμεζάνα – πρόσεξε όμως αν βάλεις ένα πολύ μαλακό τυρί όπως η mozarella ή το harvati θα πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε και ένα μέρος πικάντικο τυρί όπως η παρμεζάνα ή το κεφαλοτύρι) – Κράτα 1-2 κ.σ. για να πασπαλίσεις από πάνω πριν φουρνίσεις
    • αλατοπίπερο (αφού δοκιμάσεις γιατί τα τυριά μπορεί να είναι αλμυρά.
  • 2-3 κ.γ. βούτυρο φρέσκο

Διαδικασία:

  1. Αφού  καθαρίσεις και κόψεις τις πατάτες μπορείς (αν θέλεις) να τις βράσεις για 5 λεπτά ή να τις βάλεις για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων (μέσα σε ένα κλειστό σκεύος με λίγο νερό) αλλά θυμήσου να τις στραγγίξεις πολύ-πολύ καλά.  Εγώ δεν το κάνω αυτό, τις στρώνω κατευθείαν στο pyrex ή στο σκεύος που χρησιμοποιώ για να σερβίρω το gratin στο τραπέζι και ξεκινάω το φούρνισμα με χαμηλότερη θερμοκρασία που δυναμώνω στο τελείωμα.
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C
  3. Αλείφεις, λοιπόν, το ταψί σου με λίγο βούτυρο, αλατοπίπερο και μια στάλα (πασπάλισμα) τριμμένο τυρί και στρώνεις τις πατάτες από πάνω.  Να πατάνε λίγο η μία πάνω στην άλλη.
  4. Πασπαλίζεις πάνω από τις πατάτες το μισό τυρί.
  5. Ρίχνεις, στην έτοιμη béchamel, τα φρέσκα μυρωδικά (κρεμμυδάκι, μαϊντανό και σχοινόπρασο) τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος και το άλλο μισό τυρί ανακατεύεις, δοκιμάζεις μήπως λείπει αλάτι και πιπέρι και αδειάζεις πάνω από τις πατάτες.
  6. Χτύπησε λίγο το σκεύος πάνω σε μια διπλωμένη πετσέτα της κουζίνας για να πάει η béchamel παντού.
  7. Πασπαλίζεις με λίγο τυρί τριμμένο και βάζεις σε 5-6 σημεία από λίγο βούτυρο.
  8. Φουρνίζεις για 50 λεπτά με 1 ώρα στους 180°C.  Ξεκινάς με το σκεύος καλυμμένο με αλουμινόχαρτο για να μη σου αρπάξει από την αρχή η béchamel. Στα 50 λεπτά τσεκάρεις αν έχουν ψηθεί οι πατάτες (διαφορετικά περιμένεις λίγο ακόμα), αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζεις μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και κάνει μια ροδοκόκκινη κρούστα.

Αφού βγάλεις το gratin από το φούρνο άφησε το να δέσει 5 λεπτά και σερβίρεις με λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά που θα πασπαλίσεις από πάνω.

Ιδέα:  Το φαγητό αυτό μπορεί διαφοροποιηθεί από «χορτοφαγικό» ή να γίνει λίγο πιο πλήρες αν προσθέσεις – πάνω από τις πατάτες – μια στρώση αλλαντικά της αρεσκείας σου, λουκάνικα ή  αν προσθέσεις στην béchamel μανιτάρια ή τσιγαρισμένο bacon.  Ταιριάζουν επίσης οι πιπεριές ή οι λιαστές ντομάτες και τα καπνιστά τυριά. 

Advertisements