Τα τυριά και το κρασί αποτελούν ένα από τα καλύτερα «γευστικά» παντρέματα. Μια ιδέα που, αν με ακούσεις, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλές περιπτώσεις. 

Αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, αν δεν προλαβαίνεις, αν πρέπει οπωσδήποτε να ετοιμάσεις κάτι καλό και εντυπωσιακό σε μικρό χρονικό διάστημα δεν έχεις παρά να βάλεις το χέρι στην τσέπη (πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, και βρίσκεις τεράστια ποικιλία από τέλεια τυριά που, σε καμία περίπτωση, δεν θα ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό σου), θα πάρεις αγκαλιά τη λίστα με τα ψώνια και θα πας γρήγορα-γρήγορα στο τυράδικο της γειτονιάς (αν έχεις, αλλιώς στο supermarket – παντού υπάρχουν τεράστιες ποικιλίες από τυριά, Ελληνικά και εισαγωγής που κόβονται μπροστά σου ή που μπορείς να αγοράσεις συσκευασμένα).  Στη συνέχεια θα επισκεφτείς την κάβα για να αγοράσεις τα κρασιά και τέλος στον φούρνο για διάφορα ψωμιά (που μπορείς επίσης να φτιάξεις και μόνη σου).

Είπαμε όμως, μπορεί και να μην προλαβαίνεις για πολλούς λόγους.  Θα σου πω μια ιστορία, σχετική και μάλιστα Χριστουγεννιάτικη, καλή ώρα!!!

Πριν χρόνια, και για πολλά χρόνια,  οργάνωνα ένα reveillon την παραμονή των Χριστουγέννων, πάντα στο σπίτι μου.  Χριστίνα βλέπεις.  Ένα reveillon που για πάρα πολλά χρόνια (15 νομίζω) είχε γίνει θεσμός.  Οι φίλοι, οι συγγενείς και η παρέα,  δεν είχαν καμία ανησυχία για το που θα περνούσαν την παραμονή των Χριστουγέννων και δεν χρειαζόταν ποτέ ιδιαίτερη πρόσκληση.  Μία χρονιά λοιπόν, το 1981, μερικοί από εμάς είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε ski, μας άρεσε πολύ και, κανονίσαμε να πάμε (μεγάλη παρέα — ο Φαίδων, η Μπέσι, η Ρένα, ο Πέτρος, η Πόλυ, ο Τηλέμαχος, η Μυρτώ, ο άνδρας μου Ίων και εγώ) για ski στην Meribel (Γαλλία) από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.  Μόλις το ανακοινώσαμε… χαμός και απορία… «τρελαθήκατε βρε; και εμείς που θα πάμε παραμονή Χριστουγέννων;  Ωωωχ πως δεν το σκέφτηκα.  Και καλά να ετοιμάσεις πράγματα, εύκολο ήταν αλλά μετά; πρώτον το μάζεμα και, δεύτερον, τι να τα κάνεις όλα όσα θα περισσέψουν, δύσκολη απόφαση, αλλά, εύκολη η αποστολή.
Θα κάνουμε ένα cheese & wine party.  Δίσκοι με τυριά, πολλά ψωμιά, μπόλικο κρασί σε ένα μεγάλο τραπέζι και θα είχαν να μαζέψω μόνο τα ποτήρια.  Ευτυχώς ο μπαμπάς που δούλευε στην Ολυμπιακή, βοήθησε την κατάσταση, διότι, ήθελα να κάνω κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό.  Φρόντισα, λοιπόν, να βρω υπέροχα Ελληνικά τυριά, αλλά, ήθελα και κάποια Γαλλικά, που μου άρεσαν και ήμουνα σίγουρη ότι θα αρέσουν και στους καλεσμένους αλλά, τότε, η ποικιλία δεν ήταν μεγάλη και ήταν και πανάκριβα!  Επικοινωνία λοιπόν με τον συνάδελφο και φίλο του μπαμπά, που δούλευε στην Ολυμπιακή στο Παρίσι και, μπήκε η παραγγελία (brie, camembert, chèvre, reblochon, mimolette, roquefort…). Τα τυριά θα τα έφερνε ο ίδιος που ερχόταν για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα αλλά, εγώ, θα έπρεπε να πάω στο αεροδρόμιο (Ελληνικό) το μεσημέρι της 24ης Δεκεμβρίου να τα εκτελωνίσω και να τα παραλάβω.
Και φτάνει η μέρα, και φτάνει και ο φίλος, και φτάνω και εγώ, στο αεροδρόμι. Πάω να παραλάβω την κούτα και με ρωτάει ο αρμόδιος τελωνειακός: «Τι έχει το κουτί;» «Τυριά από τη Γαλλία» λέω εγώ. Καταρχήν στραβώνει τα μούτρα του (λίγο) μονολογώντας: «Γιατί, δεν έχουμε τυριά στην Ελλάδα; Τι θα τα κάνεις τόσα τυριά;» «Θα κάνω ένα πάρτι με τυριά και κρασί για τα Χριστούγεννα που γιορτάζω» λέω εγώ. «Για άνοιξε….» Ανοίγω το κουτί και τον παίρνει η μυρωδιά (θυμίζω, Γαλλικά τυριά που λίγο μυρίζουν, ήταν και κλεισμένα στο κουτί τόσες ώρες…..)  Στραβώνει τα  μούτρα του και λέει: «Πάρτι θα κάνεις ή θα τους δηλητηριάσεις τους ανθρώπους;  Πάρτα-Πάρτα από δω.
Περιττό να σας πω ότι δεν έχω φάει στη ζωή μου (και ούτε και οι φίλοι μου που σίγουρα θυμούνται αυτό το πάρτι) ωραιότερο brie, τελειότερο camembert, πιο φρέσκο roquefort και μεταξένιο chèvre μαζί με πολλά άλλα. Το πάρτι πέτυχε, περάσαμε τέλεια εκείνη τη χρονιά και τρώγαμε τυριά για πολύ καιρό γιατί ως γνωστόν «το μάτι είναι ΠΑΝΤΑ μεγαλύτερο από την κοιλιά!» και είχα παραγγείλει τόνους!

Αυτό το παραμυθάκι λοιπόν γράφτηκε, πρώτον για να θυμηθώ και να μοιραστώ μαζί σας κάτι που έκανα πριν χρόνια και που συνεχίζω — κατά καιρούς — (χωρίς τυριά από το Παρίσι, αφού, υπάρχουν άπειρα Γαλλικά και άλλα τυριά στην Ελλάδα τώρα — για να μην πω τα τέλεια Ελληνικά τυριά που διαθέτουμε –) αλλά και για να σου δώσω ιδέα για τα  Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το πάρτι, τα γενέθλια, την επέτειο που θέλεις να οργανώσεις αλλά να είσαι, και εσύ, σε θέση, να απολαύσεις και να διασκεδάσεις στην γιορτή, χωρίς, να σε έχει κάνει κομμάτια η προετοιμασία.

Οι ιδέες είναι τρεις:

1.Τα τυριά:

  • Φροντίζεις να αγοράσεις τουλάχιστον 3-4 σκληρά τυριά που σου αρέσουν (καπνιστά, ώριμες, πικάντικες γραβιέρες, παρμεζάνα, regato, pecorino, κεφαλοτύρια, λαδοτύρια)
  • Επίσης αγοράσεις 3-4 λευκά τυριά (φέτα, ανθότυρο, μανούρι, μυζήθρα, γαλοτύρια)
  • Και φυσικά θα προσθέσεις και κάποια γαλλικά όπως brie, camembert, chèvre, roquefort.
    • Δεν υπάρχει ορισμός, αγοράζεις ότι σε συμφέρει, ότι σου αρέσει και ότι νομίζεις ότι θα αρέσει στους καλεσμένους σου.

2. Τα κρασιά

  • Αφού αγοράσεις τα τυριά επισκέπτεσαι την κάβα και συζητάς με τον αρμόδιο.  Περιγράφεις το πάρτι και περιγράφεις τα τυριά που θα έχεις και ακολουθείς τις οδηγίες. Ή, έχεις στο μυαλό σου συγκεκριμένα κρασιά που σου αρέσουν (λευκά, ροζέ, κόκκινα) και φροντίζεις να τα αγοράσεις.
  • Θα τα σερβίρεις με ανάλογα ποτήρια και στην θερμοκρασία που σου λέει η κάθε συσκευασία.

3. Τα ψωμιά

Ψωμιά διαφορετικών ειδών (πολύσπορο, σικάλεως, άσπρο, πολυτελείας, ζυμωτό ή με προζύμι) καθώς και κρακεράκια, κριτσίνια, φρυγανιές, tortillas και αραβικές πίτες θα πρέπει να γεμίσουν ένα μεγάλο καλάθι ώστε οι καλεσμένοι σου να διαλέξουν τι προτιμούν.

Τέλος η διακόσμηση και ο εξοπλισμός που θα αποθεώσουν τη βραδιά

  1. Χρειάζεσαι ξύλινους ή γυάλινους δίσκους (υπάρχουν ειδικοί για τυριά αλλά αν δεν έχεις δεν υπάρχει πρόβλημα).  Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να είναι ίσιες οι επιφάνειες για να κόβονται σωστά, κυρίως τα σκληρά τυριά.
  2. Μπορείς να τα βάλεις όλα μαζί (too much) ή να τα ανακατέψεις.  Μια ιδέα είναι να βάλεις τα τυριά με την έντονη μυρωδιά (chèvre, brie, camembert) χωριστά.
  3. Να έχεις καλά μαχαίρια (κοφτερά, ειδικά για σκληρά τυριά) και διαφορετικά για τα μαλακά και τα μυρωδάτα.
  4. Πάνω στους δίσκους, μαζί με τα τυριά θα προσθέσεις (όχι μόνο για το χρώμα αλλά, κυρίως, για τη γεύση) ξηρούς καρπούς, κόκκους από φρέσκο ρόδι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες και βερίκοκα, τοματίνια, ελιές, τουρσάκια, ραπανάκια και φρέσκες (αν βρεις) φρέσκες φράουλες και σταφύλια.
  5. Δίπλα στα τυριά θα βάλεις ένα μπολ με βούτυρο και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ένα ή δύο μπολ με chutney που ταιριάζουν πάρα πολύ με τα τυριά.  Βρίσκεις, άπειρα, έτοιμα στο εμπόριο αλλά μπορείς να φτιάξεις και δικό σου με ρόδι ή μήλο (Chutney ρόδι ή Chutney μήλο)
  6. Μπορείς, αν θέλεις να έχεις και κάποιο δίσκο με αλλαντικά (αν και δεν νομίζω ότι χρειάζεται) και φρέσκα λαχανικά κομμένα μαζί με κάποιο dip της επιλογής σου (κουνουπίδι, καρότα, κολοκύθια, αγγουράκια, celery).

Βρήκα και αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο που μπορεί να σου δώσει ιδέες ή να σε βοηθήσει (βέβαια δεν αναφέρεται στα Ελληνικά τυριά ή κρασιά αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια).

Σίγουρα θα αναγνωρίσεις πολλά τυριά που βρίσκουμε στην Ελλάδα και πολλές ποικιλίες που είναι όμοιες με τα δικά μας κρασιά που έτσι και αλλιώς είναι καταπληκτικά: 

Wine and cheese pairing ideas

We have fondue, triple cream, and stinky blues lined up for your next glass of wine. Check out these modern variations on classic wine and cheese pairings, then dig into the details below for specific wine and cheese recommendations.

wine-and-cheese-pairing

 

Tip: Remember to consider the texture of the cheese when creating new wine pairings.

Bold Red Wine and Cheese

Wines such as Cabernet Sauvignon, Syrah and Zinfandel match up well with equally intense cheeses. Match them with a cheese that’s firm and a bit salty, perhaps with tyrosine crystals. You’ll find that the cheese will be best enjoyed in small bite-sized pieces over grilled bread.

Cabernet Sauvignon does well with aged cheddars and peppery cheeses.

cabernet-cheddar-wine-cheese-770x577

Emphasize the tobacco notes in Shiraz with a smokey cheese.

shiraz-gouda-wine-cheese-770x577

Candied and fruity Garnacha wines are a complimentary match to a 4 month Spanish Manchego.

Garnacha and Manchego Cheese

Create a Perfect Pairing

Every wine is unique. Is your wine dry and spicy? Smooth out rigid tannins and bracing acidity with a slightly less firm cheese. The fat content will compliment the tannin and the texture will absorb high acidity. For example: a 5 month aged Bra Duro with Barolo. Learn about the basic characteristics in wineto fine tune your own pairings.

More Bold Red Wine & Cheese Pairings:

  • Aged Gouda
  • Bandage Wrapped Cheddar
  • Goat Cheddar
  • Smoked Cheddar or Gouda
  • Nufenen
  • Basque Sheep’s Milk Cheese
  • Grana Padano
  • Fiore Sardo
  • Toma del Lait Brusc – Northern Italy
  • Pecorino
  • Azores Flores
  • Manchego

Light Red Wine and Cheese

Light red wines like Pinot Noir and Beaujolais match up nicely with delicately flavored, washed rind cheeses and nutty, medium-firm cheeses. Gruyere is a great example of a nutty cheese and Taleggio is a semi-soft, washed rind cheese that is not overly intense. If you enjoy a softer style, try a soft ripened cheese like brie or camembert.

pinot-noir-gruyere-comte-wine-cheese-770x577

A good rule of thumb to follow is, “the funkier the wine – the funkier the cheese.” A very rustic wine will do wonders when matched with an odoriferous cheese and a sweet berry wine will beg for a cheese that’s well… cheesy.

More Light Red Wine & Cheese Pairings:

  • Gruyère – Comté Extra
  • Swiss
  • Raclette
  • Provolone
  • Caciocavallo
  • Saint-Nectaire
  • Pont L’Eveque
  • Ossau Iraty
  • Nocerino
  • Fontina
  • Brie
  • Camembert
  • Coulommiers
  • Raschera
  • Taleggio

White Wine and Cheese

White wines typically match with a much wider array of cheeses than reds. This is because white wines are devoid of tannin making it much easier to match them together. If there’s one cheese that doesn’t match up too well with many white wines, it would be blue cheese. It tends to overwhelm. Here are a few classic pairings to consider:

sauvignon-blanc-wine-goat-cheese-770x577

In the Loire Valley, where Sauvignon Blanc originates, you can find many goat herds. The goat cheeses from the Loire aren’t as soft or as fresh as goat cheese found in the US. French goat cheeses tend to be firmer with a chalk-like taste texture due to high calcium content. As they age, the cheese develops a spiciness that will match up fantastically with a Sauvignon Blanc or an unoaked Chardonnay (the Loire makes a few of these too!). Check out cheeses like Crottin de Chavignol or Humboldt Fog as great options for a white wine cheese.

prosecco-asiago-wine-cheese-770x577

Around Veneto, you’ll find vineyards of Garganega (‘gar-GAN-neg-uh’) which make the wines of Soave. Soave is crisp, like Sauvignon Blanc, with a slightly bitter almond note on the finish. The bitterness in this wine makes it a fascinating match with a young asiago (that’s not too firm). The aged versions of Asiago go surprisingly well with a fruity, off-dry Prosecco or Moscato d’Asti.

riesling-fondue-wine-cheese-770x577

Off-dry styles of Riesling, such as a German Riesling from the Mosel, match up wonderfully with fondue. The sweetness and acidity compliment the nutty robust fondue flavors and make everything taste delicately sweet and salty. Hungry yet?

chardonnay-brie-wine-cheese-770x577

Chardonnay tends to grow better in slightly cooler climates where it develops complex, floral and fruity smells that compliment oak-aged flavors of vanilla and toffee. Interestingly enough, washed-rind cow’s cheeses (like Époisses de Bourgogne) are made in the same regions where Chardonnay grows. They are a bit stinky with a pungent flavor from a mold developing on the rind of the cheese. Usually, you can identify them by their wrinkly orange rind. When matched with Chardonnay, the stinkiness goes away! Examples of this style of cheese include Époisses de Bourgogne, Good Thunder (Alemar, seriously funky) and Red Hawk (Cow Girl Creamery). If you are a stinky cheese wuss, opt for a traditional triple cream cow’s cheese such as Delice de Bourgogne, Brie or a fresh style Tomme.

Pairing Challenge: White wine is a great place to start when exploring cheese pairings as it’s very versatile. Try picking a wine you’re already familiar with and pairing it against a range of cheeses to see how they influence its flavor profile.

Think your palate is good enough to be a professional sensory analyst?


Dessert Wine Cheese Pairings

The cheese course is still served at the end of a meal at a proper dinner in Europe (even after dessert). Perhaps there’s a method to this madness, because it’s one of the most inspired pairings known to cheese. Even the most pungent blue cheese transforms when matched with a vintage port.

port-silton-wine-cheese-pairings-770x577

The older the vintage port, the stinkier the blue cheese you can get. What happens as Vintage Port ages is the tannins soften and the acidity lessens revealing a much sweeter tasting wine. The sweetness of dessert wines compliment and shape a stinky cheese.

 

 

 

Advertisements