Αφού με διαβάζεις και με ακολουθείς σίγουρα έχεις καταλάβει ότι όχι μόνο αγαπώ τις τάρτες αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, να πέσει συνταγή ή τάρτα στα χέρια μου και να μην δοκιμάσω να τη φτιάξω.

Οι τάρτες έχουν ένα τεράστιο προσόν.  Κάθε φορά μπορεί να είναι διαφορετικές.  Ένα και  μοναδικό υλικό να αλλάξεις ή, να προσθέσεις ένα άλλο, και η τάρτα που έφαγες χθες, δεν έχει καμία σχέση, με την τάρτα που θα φας αύριο και ας είναι η βάση της ίδια.
Επίσης, τρώγεται ζεστή, καυτή και κρύα.  Τρώγεται σκέτη ή το πολύ-πολύ με μια σαλάτα ή προσφέρεται σαν πρώτο πιάτο.  Μία ζεστή σούπα και ένα κομμάτι τάρτα αποτελούν ένα πλήρες, γευστικό και τέλειο γεύμα.
Ανάλογα με το περιεχόμενο μπορεί, επάξια, να ξεκινήσει ένα υπέροχο, επίσημο ή γιορτινό τραπέζι και, αν σου αρέσει, όπως και η pizza, κάνει για πρωινό ή δεκατιανό.  Άσε που βάζεις ότι έχεις το ψυγείο (τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, κηπευτικά, μυρωδικά, κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι όλα, μα όλα ταιριάζουν.
Ο Γιάννης Λουκάκος, τώρα, είναι ένας chef που εκτιμώ πολύ γιατί είναι σεμνός και χαμηλών τόνων.  Μαγειρεύει πολύ ωραία φαγητά, εξηγεί τα πάντα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και ότι έχω δοκιμάσει δικό του δεν με έχει ποτέ απογοητεύσει.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν βάζω το δακτυλάκι μου για να βάλω την δικιά μου πινελιά,  η τάρτα όμως αυτή του ανήκει και μάλιστα είναι ένας συνδυασμός που ποτέ μα ποτέ δεν θα φανταζόμουν και είναι τέλειος.  Τα κολοκυθάκια που είναι, κατά γενική ομολογία, ένα ελαφρώς άνοστο κηπευτικό δένουν υπέροχα με την αψάδα της φέτας και γίνονται πιο γευστικά όντα συνδυάζονται με το ξεροτηγανισμένο bacon.

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη γέμιση και την τάρτα
    • 500 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη
      • Βασική ζύμη Νο. 1 που σου έδωσα στην ανάρτηση Περί «τάρτας»: Επεισόδιο 3
        (250 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), 5 γρ. αλάτι (1 κ.κ.) 125 γρ. βούτυρο (πραγματικό βούτυρο, αγελάδας), 1 κρόκο αυγού, 50 γρ. κρύο νερό και ακολουθείς τη διαδικασία όπως την έχω περιγράψει αλλά και πολλές άλλες ζύμες που μπορεί να προτιμάς στην ανάρτηση Και άλλες ζύμες για τάρτες (διαφορετικές)
    • 30 γρ. ελαιόλαδο
    • 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 100 γρ. bacon, κομμένο σε μικρά καρέ
    • 130 γρ. κρέμα γάλακτος
    • 3 κρόκους αυγών (το ασπράδι θα το χτυπήσεις λίγο και θα περάσεις, με ένα πινέλο, την ζύμη της τάρτας για να την αδιαβροχοποιήσεις)
    • 150 γρ. φέτα, τριμμένη
    • 400 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
    • αλάτι
    • μαύρο πιπέρι, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όση ώρα ψήνεται η βάση της τάρτας ετοιμάζεις τη γέμιση ως εξής:

  1. Ζεσταίνεις ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο. Σοτάρεις, καλά το bacon και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν τα τελευταία και να γίνουν διαφανή, για 10 λεπτά περίπου. Αλατίζεις , αποσύρεις από το τηγάνι, και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Βάζεις σε ένα μπολ τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος και αφού αλατοπιπερώσεις ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Στρώνεις, ομοιόμορφα τα μισά κολοκύθια στη βάση της προψημένης τάρτας και σκεπάζεις με το μείγμα του κρεμμυδιού. Προσθέτεις τη φέτα με τον βασιλικό και περιχύνεις με το μείγμα της κρέμας. Σκεπάζεις με τα υπόλοιπα κολοκύθια σε μια ομοιόμορφη στρώση.
  4. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Για να βεβαιωθείς μπήγεις ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη.
  5. Βγάζεις την τάρτα από τον φούρνο και αφήνεις να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψεις και σερβίρεις.

Έτσι, κάνει την τάρτα ο Γιάννης Λουκάκος.  Εγώ κάνω 1-2 διαφορετικά πράγματα που είναι:

  1. Μαζί με τον βασιλικό προσθέτω 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο που προσθέτω στο μείγμα αβγά – κρέμα (ταιριάζει πολύ και η ρίγανη με τα κολοκυθάκια, 1 κ.γ. είναι αρκετή).
  2. Τσιγαρίζω πρώτα το bacon (χωρίς λάδι) μέχρι να γίνει πολύ τραγανό, το αφαιρώ από το τηγάνι και το αφήνω να κρυώσει πάνω σε απορροφητικό χαρτί.  Στη συνέχεια, βάζω το λάδι στο τηγάνι και σοτάρω τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 
  3. Κόβω τα κολοκύθια σε ροδέλες (μέχρι 1 εκ.)  γιατί, έτσι νοιώθω ότι δεν χάνεται η γεύση τους, τα αλατίζω λίγο και τα βάζω σε μία απορροφητική πετσέτα να διώξουν τα υγρά τους μέχρι να τα χρησιμοποιήσω. 
  4. Αφήνω το μισό περίπου bacon για να το πασπαλίσω πάνω την κρέμα μαζί με τα κολοκύθια έτσι ξεροψήνονται στο φούρνο και γίνονται τραγανά. 

 

Σημείωση: Αν δεν σου αρέσει η φέτα μπορείς να βάλεις ένα μείγμα από τριμμένα τυριά σε συνδυασμό με ένα τυρί κρέμα (τύπου philadelphia, mascarpone ή ricotta. 

 

 

Πηγή:

 

Advertisements