Αγαπημένες τάρτες, όσες και να φτιάξεις δεν τις χορταίνεις και, αυτό γιατί κάθε φορά, μπορεί να είναι και διαφορετική.  Ακόμα και αυτή η τάρτα μπορεί να είναι αλλιώτικη κάθε φορά αν βάλεις διαφορετική ποικιλία μανιταριών ή διαφορετικό τυρί κρέμα!

Την απολαμβάνεις με ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα αν θέλεις να φας ελαφρά, μπορείς να την προσφέρεις σαν πρώτο πιάτο ή παίρνεις το κομμάτι που περίσσεψε για το πρόχειρο γεύμα στο γραφείο.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 αυγά παγωμένα
  • 50 ml. γάλα, πλήρες
  • 1 ασπράδι για το άλειμμα (τον κρόκο θα χρησιμοποιήσεις στη γέμιση
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά μέτρια κομμένα σε λεπτές φέτες
    • Να έχεις πάντα στο σπίτι ένα πακέτο αποξηραμένα μανιτάρια porcini.  Όση ώρα κόβεις τα μανιτάρια, βάζεις μερικά κομμάτια 5-6 porcini σε ένα μπολ με χλιαρό νεράκι και τα προσθέτεις (μαζί με το ζουμί) στα μανιτάρια την ώρα που θα τα τσιγαρίσεις.  Θα δώσουν εκπληκτική μυρωδιά και γεύση στην τάρτα σου
  • 2-3  κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 3 αυγά και τον κρόκο από το ασπράδι που χρησιμοποίησες για τη ζύμη
  • 50 ml cognac
  • 200 γρ. τυρί κρέμα (mascarpone, ricotta, philadelphia, Κατίκι Δομοκού ή ότι άλλο επιθυμείς)
  • 1 lime, το χυμό και το ξύσμα (προαιρετικά)
  • Αλατοπίπερο

Διαδικασία:

Για τη βάση:

  1. Χτυπάς με το φτερό στο μίξερ το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο.  Στη συνέχεια προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάς μέχρι να ενοποιηθούν και να έχεις μια λεία ζύμη.
  2. Τυλίγεις τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζεις στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Δέκα λεπτά πριν βγάλεις τη ζύμη από το ψυγείο προθερμαίνεις το φούρνο στους 160°C.
  4. Αλευροβουτυρώνεις μία στρογγυλή ταρτιέρα 26 εκ. , ανοίγεις τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνεις στην ταρτιέρα.  Τρυπάς με ένα πιρούνι, περνάς με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια με το ασπράδι του αβγού και βάζεις στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Για τη γέμιση και την συναρμολόγηση:

  1. Όσο ψήνεται η βάση της τάρτας ετοιμάζεις τη γέμιση. Βάζεις ένα βαθύ τηγάνι να κάψει, σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνεις το ελαιόλαδο  τα μανιτάρια και τα πράσα μέχρι να πάρουν χρώμα και μαλακώσουν.  Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις.
  2. Μόλις ετοιμαστούν αδειάζεις πάνω στην έτοιμη βάση της τάρτας και με ένα κουτάλι βάζεις το τυρί σε διάφορα σημεία.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά την κρέμα γάλακτος με τα αβγά, το cognac, το χυμό και το ξύσμα του lime και αλατοπίπερο (με προσοχή γιατί έχεις βάλει αλατοπίπερο και στα μανιτάρια με τα πράσα), δοκιμάζεις και ρίχνει (καλύτερα με τη βοήθεια ενός δοσομετρικού δοχείου) πάνω από τα μανιτάρια και το τυρί στην ταρτιέρα που θα πρέπει να έχεις βάλει στο ταψί του φούρνου (γιατί στην μεταφορά μπορεί να σου χυθεί.
  4. Φουρνίζεις για ακόμα 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθούν οι άκρες.

 

Advertisements