… και όχι μόνο γιατί είναι τόσο γευστικά και νόστιμα που δεν έχει σημασία που δεν έχουν κρέας όπως, ίσως, έχεις συνηθίσει.

Ένα υπέροχο, απλό, γευστικό και γεμάτο πιάτο με μια πλούσια béchamel, τυριά και πράσα, που θα το σερβίρεις σαν πρώτο σε ένα τραπέζι ή θα το προσφέρεις σαν κυρίως φαγητό με μια σαλάτα και θα τελειώσεις με ένα plateau τυριών και ένα ελαφρύ γλυκό.  Εύκολα το πιάτο αυτό συμπληρώνει οποιοδήποτε buffet.

Χρειάζεσαι, για 6-8 άτομα:

Για την béchamel (σου έχω δώσει συνταγή παλαιότερα στην ανάρτηση «Πέντε» σάλτσες που πρέπει να γνωρίζεις!) αλλά αυτή είναι πιο πλούσια και ταιριάζει καλύτερα με το πιάτο που σου προτείνω.

  • 90 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 5 κούπες γάλα (πλήρες) 1.225 lit.
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι cayenne
  • 1 ½  κ.γ. αλάτι
  • 2 κούπες (450 γρ. ) τριμμένη γραβιέρα
  • ½ κούπα (120 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα

Διαδικασία για την béchamel:

  1. Ζεσταίνεις το βούτυρο (μέτρια προς δυνατή φωτιά) σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να αφρίσει.
  2. Ανακατεύοντας, συνέχεια για να μη σβολιάσει, προσθέτεις το αλεύρι. Μόλις ενοποιηθεί προσθέτεις λίγο-λίγο και προσεκτικά, ανακατεύοντας συνεχώς το γάλα μέχρι να τελειώσει και να έχεις μια λεία κρέμα.
  3. Χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτεις τα πιπέρια, το αλάτι και τα τυριά και αποσύρεις από τη φωτιά. Συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να λιώσουν τα τυριά.  Άφησε στην άκρη

Υλικά για την γέμιση:

  • 15 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα πράσα (αφού αφαιρέσεις το σκληρό πράσινο μέρος, θα τα πλύνεις πολύ καλά – προσοχή μαζεύουν πολύ χώμα ανάμεσα στα φύλλα – και θα τα κόψεις σε λεπτές ροδέλες.
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 -3 ματσάκια σέσκουλο καθαρισμένο
  • 2 κουτιά λαζάνια (τα φαρδιά που δεν θέλουν βράσιμο)
  • Αλατοπίπερο
  • 170 γρ. φρέσκια mozzarella (προαιρετικό) – κομμένη σε φέτες
  • Φρέσκο βασιλικό (προαιρετικό)
  • ½ κούπα (120 γρ.) τριμμένη γραβιέρα και ¼ της κούπας  (60 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα που θα ανακατέψεις και θα πασπαλίσεις πριν το φούρνισμα

Διαδικασία και συναρμολόγιση:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190º C και βουτυρώνεις ένα πυρίμαχο σκεύος (καλύτερα pyrex ή πήλινο γιατί θα σερβίρεις με αυτό στο τραπέζι)
  2. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτεις τα πράσα που τσιγαρίζεις μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Προσθέτεις το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρεις για λίγο (30″-40″), προσθέτεις και τα σέσκουλα και μαγειρεύεις μέχρι να μαραθούν.  Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλατοπίπερο αν χρειάζεται αλλά να θυμάσαι ότι έχεις να προσθέσεις τυριά και έχεις βάλει αλάτι και πιπέρι στην béchamel.
  4. Αποσύρεις από την εστία και αρχίζεις την συναρμολόγηση.
  5. Στρώνεις λίγη béchamel στο σκεύος και βάζεις μια στρώση λαζάνια.  Στρώνεις λίγο από το μείγμα πράσα, σέσκουλα και σκεπάζεις με λίγη béchamel , προσθέτεις  mozzarella και βασιλικό (αν θέλεις).
  6. Συνεχίζεις με 2 ακόμη στρώσεις και τελειώνεις με λαζάνια και μπόλικη béchamel ενώ από πάνω θα πασπαλίσεις με τα τριμμένα τυριά .
  7. Φουρνίζεις για 35-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει όλη η επιφάνεια και αφήνεις για τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά πριν σερβίρεις.

 

 

Πηγή:
Advertisements