Έχουμε ήδη μιλήσει για το μπρόκολο και πόσο καλό κάνει στην υγεία μας και έχουμε μιλήσει για τις σούπες. Φαγητά της ψυχής, φαγητά που σε ανακουφίζουν και σε φέρνουν στα ίσα σου οι σούπες και που συχνά σε πηγαίνουν πίσω-πίσω, στα παιδικά σου χρόνια και στην αγκαλιά της μαμάς.

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από μία γευστική και χορταστική σούπα που μπορείς να φας σκέτη με λίγο καβουρδισμένο ψωμάκι ή σπιτικά croutons ή να ετοιμάσεις για να προσφέρεις σαν πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, κυρίως αν κάνει κρύο.  Μία σούπα που θα σε ζεστάνει μέχρι το μεδούλι, κυρίως όταν κάνει πολύ κρύο έξω.

Προσοχή όμως, το μπρόκολο, θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση όταν το μαγειρεύεις.   Αν το παραβράσεις ή αν το βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι, να το καταστρέψεις και μαζί όλα τα θρεπτικά του συστατικά που είναι και πολλά.  Στον ατμό για πολύ λίγο (κυρίως το σκληρό κομμάτι) αν μπορείς να ξεχωρίσεις τους ανθούς και να τους προσθέσεις την τελευταία στιγμή ή βράσιμο (μπλανσάρισμα) για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό και μετά σε μπάνιο παγωμένου νερού για να σταματήσει ο βρασμός (απαραίτητο βήμα για να διατηρήσει το χρώμα του).

Πάμε να φτιάξουμε μια τέλεια σούπα που είναι πανεύκολη και γευστική και που μπορείς να τη φτιάξεις πολύ γρήγορα.

Θα χρειασθείς:

Υλικά:

  • 2 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρεδάκι
  • 2 μέτρια, τρυφερά κλωνάρια celery, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες καρεδάκι
  • 4 – 6 κοτσάνια μπρόκολο (θα ξεχωρίσεις τον ανθό αφού τα περάσεις στον ατμό και θα τον αφήσεις στην άκρη)
  • 2½ κούπες ζωμό (λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου) – 600 ml. περίπου
  • 1 κούπα (240 ml.) γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)  – προαιρετικό, αν δεν σου αρέσει θα πρέπει να αυξήσεις τον ζωμό κατά 240 γρ.
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. τυρί φέτα (προαιρετικό) που μπορείς να αντικαταστήσεις με τυρί κρέμα ή Κατίκι Δομοκού αν προτιμάς

Οδηγίες:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφού κάψει, βάζεις το λάδι, χαμηλώνεις τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή) και σοτάρεις το κρεμμύδι και το celery μέχρι να μαλακώσουν λίγο, περίπου 4 λεπτά.
  2. Προσθέτεις τις πατάτες και τα κοτσάνια του μπρόκολου (που θα έχεις βάλει στον ατμό ή θα έχεις βράσει για 3-4 λεπτά το πολύ — να κρατάει — και σοτάρεις για 2 ακόμη λεπτά.
  3. Αδειάζεις τον ζωμό μαζί με το γάλα (καρύδας ή αμυγδάλου), αν χρησιμοποιήσεις, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για περίπου 20 λεπτά.
  4. Αδειάζεις το μείγμα στο blender (ή χρησιμοποιείς το ράβδο-blender αν σε βολεύει) και περνάς όλο το μείγμα μέχρι να γίνει κρέμα.
  5. Σερβίρεις στα πιάτα βάζοντας από ένα μπουκετάκι μπρόκολο στο κέντρο και πασπαλίσεις με λίγη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

 

Source: Πηγή: juicing-for-health

Advertisements