Ένας από τους πιο συγκλονιστικούς συνδυασμούς που θα δοκιμάσεις είναι το αχλάδι με το μπλε τυρί και τα καρύδια.  Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεις τον συνδυασμό αυτό σε πολύ gourmet σαλάτες που περιλαμβάνουν μαρούλι iceberg, αχλάδια ωμά κομμένα σε φέτες και μπόλικα καρύδια με μια απλή απλούστατη vinaigrette με καλό λάδι και αλατοπίπερο. 

Με αυτή τη συνταγή θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα και θα φτιάξουμε μια τάρτα που στην όψη μπορεί να μοιάζει με Πάστα Φλόρα αλλά στη γεύση δεν μοιάζει με τίποτα που έχεις δοκιμάσει ως τώρα.  Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει εκτός και αν συχαίνεσαι το μπλε τυρί (το έχω δει να συμβαίνει). Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό επιδόρπιο που θα εντυπωσιάσει.

Για μια κανονική τάρτα θα χρειασθείς:

Πρώτα απ’ όλα την καλύτερή σου ζύμη (έχω αναρτήσει πολλές στο blog αυτό, ενώ η αγαπημένη μου και πανεύκολη είναι η Περί «τάρτας»: Επεισόδιο 3

250 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), 5 γρ. αλάτι (1 κ.κ.), 125 γρ. βούτυρο (πραγματικό βούτυρο, αγελάδας), 1 κρόκο αυγού, 50 γρ. κρύο νερό.

ή την ζύμη της pasta flora που επίσης σου έχω δώσει H πιό τέλεια pasta flora

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (καλύτερο το Flora) που είναι και τα δύο), 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. baking powder, 1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού, 2 -3 δάχτυλα νερό (καμιά φορά θέλει και λίγο παραπάνω μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, λεία σαν μετάξι, και να δουλεύεται εύκολα

Tα υπόλοιπα υλικά:

  • 80 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 5 σφιχτά αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 – 2 κ.γ. ανθόνερο (προαιρετικό)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι cayenne
  • 1 κ.γ. τριμένη κανέλα
  • 1 κ.σ.cornflour
  • 60 γρ. gorgonzola (αν βρεις dolce, καλύτερα)
  • Ζάχαρη για πασπάλισμα
  • Λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα για το άλειμμα

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C
  2. Αφού καθαρίσεις και κόψεις τα αχλάδια ανακάτεψε τα με το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο.
  3. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τις ζάχαρες με το αλάτι, πιπέρι cayenne, κανέλα και  corn flour kai ανακάτεψε το μείγμα καλά με τα αχλάδια.
  4. Άπλωσε τη ζύμη της τάρτας σε μία αλευροβουτυρωμένη ταρτιέρα (φρόντισε να κρατήσεις λίγη ζύμη για να κάνεις τη διακόσμηση από πάνω).
  5. Στρώσε το μείγμα με τα αχλάδια να πάει παντού και ρίξε από πάνω τα καβουρδισμένα καρύδια.
  6. Στρώσε όλο το μείγμα με το τυρί gorgonzola και φτιάξε λωρίδες από ζύμη που θα τοποθετήσεις από πάνω σαν να φτιάχνεις pasta flora.
    • Αν προτιμάς μπορείς να χωρίσεις τη ζύμη στη μέση να απλώσεις τη μισή κάτω και στη συνέχεια να σκεπάσεις το μείγμα σου με την υπόλοιπη μισή ζύμη που θα κλείσεις καλά γύρω γύρω και θα κάνεις ένα Χ στη μέση με ένα μυτερό μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός.
  7. Πέρασε την επιφάνεια της τάρτας με κρέμα γάλακτος ή γάλα και πασπάλισε με κρυσταλλική ζάχαρη.
  8. Φούρνισε την τάρτα για 15 λεπτά στους 220° C και μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 190° C και συνέχισε το ψήσιμο για ακόμα 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα σου από πάνω.  Αν δεις ότι ψήνεται στην επιφάνεια πολύ γρήγορα μπορείς να βάλεις (μετά τα πρώτα 15 λεπτά) ένα αντικολλητικό χαρτί ή ένα αλουμινόχαρτο από πάνω για να μη σου αρπάξει μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο.
  9. Αφήνεις να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά πριν σερβίρεις.

Μπορείς να συνοδέψεις την τάρτα με κρέμα γάλακτος σκέτη, χτυπημένη κρέμα γάλακτος, σκέτη ή με ζάχαρη, ή με παγωτό βανίλια.

Advertisements