Πόσες φορές, σου έτυχε να έρθει ξαφνικά, η παρέα στο σπίτι και δεν έχεις ούτε ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί ή μπύρας ή αποφάσισες, μέσα στη νύχτα να κάνεις κουραμπιέδες και σου τέλειωσε η ζάχαρη άχνη;  

Χίλια κόλπα υπάρχουν που θα ανακάλυψαν και τα ανακαλύπτουν οι  chefs κάθε μέρα και τα μοιράζονται μαζί μου.  Ναι βρε, μαζί μου, και εγώ επειδή είμαι καλός άνθρωπος τα μοιράζομαι μαζί σου.  Για δες εδώ τι σου έχω σήμερα:

wijnglazenΠαγώνει σε μόλις 7 λεπτά:  Τύλιξε το μπουκάλι του κρασιού ή της μπύρας (γίνεται και με τα κουτάκια) καλά με μία πετσέτα της κουζίνας ή με αρκετό απορροφητικό χαρτί.  Κάτω από τη βρύση να βραχεί καλά και στην κατάψυξη για 7 λεπτά.  Μέχρι να πας τα ποτήρια στο σαλόνι και να ετοιμάσεις ένα μπολ με ξηρούς καρπούς έτοιμο και το κρασί.

Δεν έχεις ζάχαρη άχνη; Κανένα πρόβλημα:  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις (αν έχεις) τον μύλοaxni (photo Mark Weinberg.jpg του καφέ ή των μπαχαρικών που θα πρέπει να είναι πολύ καθαρός και πολύ στεγνός (δεν θέλεις η άχνη να μυρίζει κύμινο!!!) αλλά θα πρέπει να αλέσεις μικρές-μικρές δόσεις.  το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα δυνατό blender ή ακόμα καλύτερα ένα food processor αυτό που έχει το μαχαίρι κάτω. Αφού ζυγίσεις τη ζάχαρη (σημείωσε ότι ½ κούπα κρυσταλλικής ζάχαρη θα σου δώσει 1 κούπα άχνης — με μικρές διαφορές ανάλογα με τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσεις (μαύρη, καστανή ή άλλη).  Αλέθεις για 2 περίπου λεπτά ή μέχρι να δεις ότι δεν φαίνεται κανένας κόκκος ζάχαρης και το αποτέλεσμα είναι η πούδρα (άχνη) που έλειπε από το ντουλάπι σου.

chocolate.jpgΛιώνεις το σοκολάτα με το πιστολάκι:  Ο ευκολότερος, καθαρότερος, ασφαλέστερος και πιο γρήγορος τρόπος να λιώσεις τη σοκολάτα είναι χρησιμοποιώντας το πιστολάκι σου ΑΡΚΕΙ τα χέρια σου και τα σκεύη γύρω σου να είναι στεγνά (μη πάθεις καμιά ηλεκτροπληξία και τρέχουμε ε:).Σπάσε τη σοκολάτα ή κόψε την σε μικρά κομμάτια (όσο μικρότερα τόσο καλύτερα) και τοποθέτησε τα σε ένα μπολ.  Κράτα το πιστολάκι σχετικά μακριά (γύρω στους 20-25 πόντους) με την μύτη προς το μπολ.  Άναψε το πιστολάκι και με κυκλικές κινήσεις (ανακατεύοντας μια στο τόσο) ώστε να ζεσταθεί η σοκολάτα μέχρι να δεις ότι όχι μόνο έλιωσε αλλά είναι και λεία σαν μετάξι.

saffronΠάρε από το saffron (κρόκο) όσο περισσότερη γεύση γίνεται:  Ο κρόκος (ή saffron) είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες για να βγει ένα τόσο δα σακουλάκι. Παίρνεις λοιπόν μία πρέζα και η μισή μένει στο χέρι σου ή σκορπάει στον πάγκο της κουζίνας πριν μπει στην κατσαρόλα. Εδώ θα δεις το κόλπο για να έχεις κάθε φορά που το χρησιμοποιείς την «γεμάτη» γεύση που του αναλογεί. Στέγνωσε τον κρόκο μέσα σε μια στεγνή κατσαρόλα ή ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.  Όταν στεγνώσει καλά βάλε τον κρόκο σε ένα βάζο (που να κλείνει καλά), σπάσε τα κοτσανάκια με ένα κουτάλι και ρίξε από πάνω χλιαρό νερό. Η αναλογία είναι 1 κούπα νερό για ½ κ.γ. Αφού κρυώσει μπορείς να αποθηκεύσεις το μπουκάλι στο ψυγείο, για τουλάχιστον μια εβδομάδα.  Δύο (2) κ.σ. από αυτό το «μαγικό» νερό αντιστοιχούν σε μια καλή πρέζα saffron.

Αν θέλεις να κρατήσεις το μείγμα για περισσότερο διάστημα, άδειασε το σε θήκες από παγάκια και βάλτο στην κατάψυξη.  Κάθε παγάκι αντιστοιχεί σε μία καλή πρέζα saffron που χρειάζεσαι για την μαγειρική σου.

saffron cubes.jpg

 

Advertisements