Όταν ήμουνα μικρούλα σιχαινόμουν την καρύδα και κάθε φορά που η μαμά μου έφτιαχνε αυτό το γλυκό γκρίνιαζα γιατί δεν ήθελα ούτε να το μυρίζω. 

Όμως, δεν ήμουνα μόνη μου σε αυτή την οικογένεια.  Υπήρχε μπαμπάς, μαμά, αδελφός και διάφοροι φίλοι που μπαινόβγαιναν συνέχεια στο σπίτι και αυτό ήταν, και είναι, ένα γλυκό διαφορετικό και ιδιαίτερο, που γίνεται πάρα πολύ εύκολα και είναι πολύ γευστικό.  Με τα χρόνια έμαθα να αγαπώ την καρύδα και να την χρησιμοποιώ στις ζαχαροπλαστικές μου. Αυτό το γλυκό ξυπνάει ιδιαίτερες αναμνήσεις και κάθε φορά που το φτιάχνω θαρρείς πως η μαμά μου μου κρατάει το χέρι για να γίνει καλό.

Θα χρειασθείς:

Για το γλυκό:

  • 4 αβγά
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη (300 γρ.)
  • 1 ½ κούπα τριμμένη καρύδα (300 γρ.) – και λίγο για πασπάλισμα στο τέλος
    • βρίσκεις σε όλα τα ξηροκαρπάδικα, τα supermarkets εγώ βρίσκω πάντα στη λαϊκή της γειτονιάς μου.
  • 1 κούπα (140 γρ.) αλεύρι
  • 1 κούπα γάλα (240 ml.) πλήρες
    • Μπορείς, αν θέλεις, να βάλεις γάλα καρύδας — ολόκληρη την ποσότητα ή να βάλεις μισό γάλα και μισό γάλα καρύδας 
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 4 κ.γ. baking powder
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι (που θα φτιάξεις αρκετή ώρα πριν για να είναι κρύο όταν το χρειασθείς).

  • 1  κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
  • 2 κούπες νερό
  • 1 λεμόνι  πλυμένο καλά και κομμένο στη μέση

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζεις το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι να πάρουν βράση.  Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει λίγο. Αποσύρσεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει καλά.
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και αλευροβουτυρώνεις ένα μακρόστενο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος (pyrex).
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτεις το βούτυρο και το γάλα. Αφού ενοποιηθεί το μείγμα προσθέτεις σταδιακά, αλεύρι, baking powder και καρύδα αναδιπλώνοντας ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και αδειάζεις στο σκεύος που βάζεις αμέσως στο φούρνο.
  4. Θέλει περίπου μισή ώρα (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.
  5. Αφαιρείς από το φούρνο, σουρώνεις το κρύο σιρόπι και περιχύνεις το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.
  6. Αφήνεις να κρυώσει καλά, πασπαλίζεις με τριμμένη καρύδα και σερβίρεις
    • Μπορείς να συνοδέψεις με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Advertisements